Бижутата на есен/зима 2010/2011 – Великолепните коктейлни пръстени

Пръстенът е едно от бижутата с най-дълбоко символично значение. Той също така е един от любимите дамски – а защо не и унисекс – аксесоари.

2010 обаче бележи завръщането на един модел, любим на дамите през 40-те и 50-те години на изминалия XX век – коктейлния пръстен.

Коктейлните (или още вечерни) пръстени се отличават с огромния си размер и пищна декорация. Носят се на средния или още по-добре на безименния пръст.

За първи път коктейлните пръстени се появяват на модния подиум през 40-те години на миналия век, а през тази зима отново са хитът на сезона – колкото се може по-големи и ярки.

Коктейлните пръстени с формата на животинки може и да са твърде дръзки, но продължават да са хит и през зимата на 2010 год.

Защо коктейлни? Защото най-подходящото събитие, на което да се похвалите с новото си бижу е коктейл или парти, на което пръстенът ви кротичко проблясва докато небрежно държите чашата си в ръка и разговаряте с останалите посетители.

Коктейлни пръстени – от сребърна тел и порцеланово мънисто, от перли и основа с единична халкичка, от кристални мъниста Сваровски и основа с няколко халкички

Освен ефектни и ултра-модерни, коктейлните пръстени са и лесни за изработка. За направата им най-често се използват специални метални основи, но могат да бъдат и изплетени от мъниста или изработени от тел. Има няколко основни типа метални основи в зависимост от декорацията, която ще използвате за своя пръстен.

Пръстени – цветя от плат и мъниста, пръстен от тел с кварцово фасетирано мънисто, пръстен от тел с квадратен профил и чешки кристали

Плоските основи са три типа – обикновена плоска основа, на която декорацията се залепя с лепило, плоска основа с крачета, които служат за захващане на декорацията и плоска основа с ръбче, към която декорацията се фиксира със специална прозрачна смола. Материалите, цветовете и формите могат да бъдат най-различни.

Плоски основи за пръстени – за залепване, с крачета и с ръбче за фиксиране със смола

Основите с халкички са много подходящи за изработка на модели тип „грозд” с мъниста. Има модели с различна ширина на халката и съответно с различен брой халкички, към които с помощта на бижутерски телчета да фиксирате любимите си мъниста.

Основи за пръстени с халкички – двойна с няколко халкички и единични с по една халкичка

Основи с перфорирана пластина – към тях можете да пришиете мънистата си или да промушите телта, на която са нанизани. Основните видове са два – с фиксирана и с подвижна перфорирана пластина.

Основи за пръстени с перфорирана пластина – фиксирана и подвижни

Някои модели пръстени налагат използването на специална основа, при други тя  може да бъде изработена от тел или от мъниста зрънца. Можете да използвате тел с различен профил и разнообразни плетки, за да освежите моделите си. По този въпрос модните експерти оставят решението изцяло на вас и на вашата фантазия.

Пръстени от мъниста зрънца върху основа с перфорирана пластина от The Lone Beader

Аз пък ви пожелавам приятна и спорна работа, и очаквам с нетърпение да покажете

Своите коктейлни пръстени в галерията на marabu.bg!

Маги

Сподели:
Тази статия е публикувана в Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*