Задължително за сезона – бижутата на есен/зима 2010-2011: Нейно величество брошката

Да си призная, винаги съм подхождала малко резервирано към брошките. Не само защото до скоро не бяха особено актуални, но и понеже някак си ги възприемам като запазена марка на по-улегналите дами – винаги съм ги асоциирала с кутията за бижута на баба ми, в която събираха прах няколко много ефектни брошки. Триумфалното завръщане на брошките в групата на хитовите аксесоари през този сезон обаче успя да накара дори мен да се огледам за подходящи модели и да се ослушам за удобен повод да добавя брошките и в своята кутия за бижута.

Изненадах се колко малко знам за този чудесен аксесоар. Открих, че най-старите брошки, на които археолозите са се натъкнали датират още от Бронзовата епоха – II-III хилядолетие пр. н. е. В днешни дни декоративната им функция е изместила основното им предназначение, а именно да придържат облеклото в определен вид (за прикрепяне на наметки, шалове и др.), но брошките са пряк наследник на т. нар. фибула – орнаментирана закопчалка за дрехи, широко използвана в древността.

С брошка можете да декорирате всичко – от традиционните шал или наметка, през рокля или костюм до шапки, чанти и дори обувките или прическата си.

През този сезон можете да си позволите да бъдете особено смели – модерните брошки са с големи размери и най-разнообразни форми и цветове.

Освен, че можете да забодете своята брошка навсякъде по тоалета си, можете да направите брошка от почти всичко – дори от някои нестандартни материали като тази брошка от рециклирани стари ципове например.

Съвременната еко-мода ви позволява да развихрите въображението си и да превърнете различни предмети за бита в модни аксесоари. Това, от което се нуждаете за да завършите брошката си е основата с игла.

Има различни видове основи. Най-разпространените са „невидимите” основи, които остават скрити под декорацията (прикрепя се с тел, друга нишка или лепило); тип безопасна игла – произвеждат се с различен брой халкички, към които можете да прикрепите мъниста, верижки, талисманчета, панделки и въобще всички елементи от дизайна; тип игла за шапка или шал (продълговата игла с предпазител) и специалните основи от две части за брошки от мъниста – основа с игла и подвижна мрежичка, към която се фиксират мънистата – най-често с телче. Тези основи се предлагат в най-различни форми и са наистина лесни за употреба, но не са приложими за най-различни модели.

Различни основи за брошки – „невидима“ основа за залепване или прикрепяне с тел и нишка, брошка тип безопасна игла с халкички, игли за шал или шапка, основа с перфорирана пластина в различни форми

Как да определите какъв тип основа да използвате за своята брошка? Трябва да прецените най-вече дали основата ще бъде част от дизайна. Брошките по принцип позволяват голяма свобода на използваните материали. Ако се спрете на класически модел с кабушон от полускъпоценен камък, облечен в тел или мъниста-зрънца, то най-добре е да използвате невидимата основа и силно лепило. Вместо кабушон пък можете да използвате красиво орнаментирано копче, мъниста от изтеглено стъкло или седеф и дори изрисувана капачка от бутилка ако се увличате по модата на рециклираните бижута. Можете също така да изработите своята брошка от полимерна глина, глина с метални примеси или други материали за моделиране.

Брошка кабушон от тюркоаз и мъниста-зрънца на дизайнерката Джейн Лашър и брошка от ефектно метално копче

Оригиналното предназначение на безопасните игли за брошки е да прикрепят подвижната част на шотландските поли. Този тип основи всъщност е част от бижуто, тъй като е видим под декорацията. Освен стилни и елегантни модели, с тях можете да направите и закачливи ежедневни брошки, които да използвате както за прикрепяне на облекла и наметки, така и за декорация на чанти и раници. Можете също така да се възползвате от актуалната комбинация от различни по дебелина метални верижки, която да съчетаете с цветя от плат или мъниста. Този вид брошки са ми любими, понеже разбиха представите ми за брошката като аксесоар за зрялата възраст. Освен това са лесни за изпълнение и много подходящи за начинаещи.

Брошка-чаено парти на Луиз Бюкан, ръчно изработена брошка със сърчице, брошка с цвете от плат и верижки Tasha

Иглите за шапки и шалове можете да използвате както в класическа комбинация с модните перли, така и с актуалните флорални мотиви, като например тези плетени цветчета от мъниста зрънца, за да си носите пролетно настроение дори и в най-студения зимен ден.

Игли за шалове и шапки – мак и иглика от мъниста-зрънца на дизайнерката Кери Слейдър

Брошките с мрежичка са изключително удобни за по-сложни модели, които се правят от голям брой мъниста, или имат специфична форма. С тях можете да си направите „букети“ от перли в различни цветове за да бъдете в крак с тенденциите за сезона. Принципа на работа е лесен – мънистата или изплетените от тел и мъниста елементи се прикрепят към решетката, а тя на свой ред – към основата с иглата.

Ефектни брошки от перли и мъниста зрънца върху основи с мрежичка

Сигурно и вие като мен нямате търпение да добавите брошките към аксесоарите си за сезона. Ако все още се колебаете на какъв модел да се спрете, нека обобщим кои са ключовите тенденции за есен/зима 2010-2011:

–          големи размери

–          кабушони от полускъпоценни камъни

–          флорални мотиви и богати орнаменти

–          метални верижки

–          перли

Остава само да развихрите въображението си!

Маги

Сподели:
Тази статия е публикувана в Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Задължително за сезона – бижутата на есен/зима 2010-2011: Нейно величество брошката

  1. Мария says:

    Здравейте, може ли съвет какво лепило да използвам за да залепя игла към самата основа на брошката? Благодаря!

    • marabu bg says:

      Здравейте, в момента, в нашия онлайн магазин за мъниста, нямаме подходящо налично лепило, което да препоръчаме (обикновено, много здрав резултат се получава с Е6000). От моментните лепила, можете да използвате двукомпонентното епоксидно лепило на Хенкел. Работи се лесно, остава прозрачен слой, бързо се втвърдява, а резултатът е траен. Само следвайте стриктно стъпките в инструкциите за работа :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*