Морски полъх – тенденции при бижутата от седеф

Седефът е есествено образуващ се материал, съчетание от органични и неорганични вещества. Той се отделя като секрет от определени клетки на някои видове миди, и постепенно обвива вътрешния слой на черупката им, за да го направи по-гладък и да осигури защита срещу паразити и други дразнители.

Не по-малко важна е ролята на седефа в човешката култура и бит, където той присъства от исторически времена. В продължение на столетия седефът се е използвал за инкрустиране на религиозни и декоративни предмети, музикални инструменти, посуда и прибори и най- вече – за изработка на копчета и декоративни елементи за облекло и бижута.

Както вече ви споменахме, седефените бижута са една от ключовите тенденции за лято 2011 година. Топлите сезони като пролетта и лятото по принцип налагат използването на повече ествествени материали в изработката на бижута, а блестящият, гладък седеф е ненадминат в създаването на лятно настроение. Седефът е и лесен за обработка чрез изрязване и гравиране, позволява оцветяване, щамповане и нанасяне на различни металически покрития, както и ръчно рисуване и нанасяне на цвят. Подбрахме специално за вас последните тенденции при седефените бижута, за да бъдат дизайните ви не само свежи и летни, но и актуални и модерни.

1. Седеф и верижки – фините верижки допринасят със стилен метален акцент към седефената нежност, освен това прибавят ефирност към бижутата ви. В зависимост от това дали използвате бял, черен или оцветен седеф, можете да подберете и различен цвят верижка.

 

Колие от седеф, златисти верижки и златисти метални елементи Arden B; Колие от черен седеф и оксидирани метални верижки на дизайнерката Фиона Пакстън, вдъхновено от традиционните индийски бижута  – преди да се отдаде на дизайна на бижута, Фиона Пакстън е работила като дизайнер на щампи и бродерии за големи модни къщи като Chloé and Moschino

2. Злато и пак злато – Белият и розовият седеф отлично се съчетават със златни и позлатени елементи, за да създадат неповторимо лятно усещане. Тази тенденция е актуална не само при комбинациите от седефени мъниста и кабушони и благороден или позлатен метал, но и за оцветен в златисти тонове седеф.

 

Колие от седефени пеперуди в златен обков на дизайнерката Кейт Спейд и ръчно изработено колие от остров Бали от златисти кръгли седефени мъниста и цветни сладководни перли

3. Флорални мотиви – седефът позволява лесна обработка и може да бъде изрязван в различни форми, а най-популярно това лято е съчетанието между финия седеф и нежните цветя. Особено актуални са както гравираните елементи във формата на цвете, така и пищните колиета от цветя, изработени от отделни седефени мъниста.

 

Колие от седефени мъниста и оникс от Opus Jewelry и ръчно изработена огърлица от седефени мъниста и перли

4. Геометрични мотиви – Геометрията е популярен мотив в дизайна на бижута и е особено подходяща за лятото, тъй като изчистените геометрични форми ви позволяват да добавите ефектен акцент към популярните напоследък облекла със смели флорални и анималистични принтове.

 

Колие от седеф на Yves Saint Laurent и ръчно изработено колие от седефени мъниста от Индия

5. Щампи и рисунки – щампите и рисунките могат да бъдат нанесени както машинно, така и на ръка – можете дори сами да изрисувате мъниста от седеф в натурален цвят и да превърнете бижутата си в истински произведения на изкуството.

 

Колие от кожа и ръчно изрисувани мъниста от естествен седеф с японски мотиви; колие от щамповани и ръчно оцветени копчета от седеф, метални висулки, дървени мъниста и кристали Сваровски от колекцията Paris Cafe на Belong Jewelry

Седефът е неизменен символ на лятото – нещо като сандалите и моряшката фланелка, и ако искате да почувствате морето дори по прашните градски улици, бижутата от седеф не само ще допринесат за вашата лятна елегантност и стил, но и ще ви помогнат да се пренесете край брега – поне мислено.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*