Най-доброто от 2010 – стилове, които да запазим и през новата година

Модата има много лица и това важи с пълна сила и за модата при бижутата. Освен основните тенденции на обемни бижута в ярки цветове, 2010 ни направи впечатление и с няколко характерни стила, някои от които ще бъдат актуални и през новата година, така че не бързайте да разваля и преправяте – вижте кои стилове бижута можете смело да запазите и през новата година.

1. Винтидж или модерното старо – терминът винтидж модата взаимства от винарската индустрия. Най-общо казано, като винтидж могат да се определят онези дрехи, аксесоари и бижута, които са натрупали поне четвърт век носене, или още по-добре – стоене в гардероба. Принципът е колкото по-старо, толкова по-добре а терминът се отнася както за нови (в смисъл на неизползвани) така и за дрехи и аксесоари втора употреба. При бижутата винтидж стилът включва не само бижута от отминали години, но и новосъздадени бижута, вдъхновени от миналото и отминалите модни тенденции. Винтидж-вълната набира популярност по света още в края на 90-те години на миналия век, а през изминалата година беше една от ключовите тенденции при бижутата – особено при ръчно изработените. Няма да сгрешите ако запазите този стил и през новата година.

Медальон-камея във винтидж стил от Ванеса Карлтън, гривна с кристали във винтидж стил

Колие от Ан Коплик и ръчно изработено колие от Ларк крафтс, които дори са се погрижили да предоставят ПДФ файл с инструкции, за да можем да си направим същото и сами – аз вече нямам търпение (кликнете върху снимката за линк)

Ръчно изработени бижута във винтидж стил от полимерна глина и кристали Сваровски от Stranded Treasures

2. Стиймпънк или ретрофутуризъм – Стиймпънк стилът също не е от вчера – заражда се в края на 80-те и началото на 90-те години, но както знаем в модата всяко ново нещо е добре забравено старо. През изминалата 2010 година, стиймпънкът се завърна на модната сцена, и по-конкретно – в модата на ръчно изработените дизайнерски уникати. Всъщност, стиймпънк бижутата няма как да бъдат нещо друго, освен уникални, както ще видите и от селекцията снимки по-долу. За изработката им традиционни бижутерски материали като злато, сребро,  скъпоценни и полускъпоценни камъни, перли и кристали Сваровски се комбинират с части от стари часовници и различни машинни компоненти – колкото по-стари и автентични, толкова по-добре. Идеята на стиймпънк стила е да представи възхищението на хората през 19-ти век и Викторианската епоха към първите парни машини и тогавашното схващане за технологичен напредък. Да си призная, не съм особено запленена от стиймпънк вълната, но смятам, че тя определено заслужава място в днешната подборка, не само заради огромната популярност, на която се радва на Запад но и заради креативността на стиймпънк дизайнерите, които създават ефектни бижута от чаркове, които дори най-големите любители на техниката биха изхвърлили… Ако съпругите им не са ги изпреварили.

Стиймпънк бижутата съчетават нежни мотиви като птички, пеперуди и цветя със стари части от часовници и други механизми – на особена почит се радват зъбните колела

Стиймпънк медальон от Ел Пайсли, стиймпънк гривна с мотиви – зъбни колела

Стиймпънк колие с метален бръмбар и стиймпънк пръстен с мънисто от кехлибар

3. Бурлеска – бурлеските възникват през 1840-те, но в последното десетилетие и особено през последната година се завърнаха триумфално на световната сцена. Бурлеските всъщност силно наподобяват кабаретни спектакли – те съчетават звучни джаз и суинг изпълнения, пищни костюми, обсипани с пера и пайети, страстни танци и фина еротика. В някои представления са включени дори специални циркови номера като жонглиране с огън например. Бурлеските добиха огромна популярност с изгряването на звездата на известната изпълнителка Дита фон Тийз, която е и най-известното име в жанра. В края на 2010 мина и премиерата на новия филм с участието на хитовите певици Шер и Кристина Агилера, което ни дава всички основания да смятаме, че жанра, а и съответстващия му стил в модата тепърва са поели към нови върхове.

Звездата на бурлеската Дита фон Тийз с диамантено колие, колие в стил бурлеска с кристали

Ръчно изработено колие по врата и обици с рози и пера – перата, флоралните мотиви и пищния блясък са запазена марка на стилът бурлеска

Ръчно изработени бижута в стил бурлеска с кристални перли Сваровски от Destiny’s Creations – ретро привкусът е задължителен

Сигурна съм, че поне един от характерните за 2010 стилове ще ви допадне и ще намери място в кутията ви за бижута и през новата година. Аз лично обожавам бижутата, вдъхновени от винтидж тенденцията и се радвам, че и през 2011 ще мога да си ги нося и да съм в крак с модните тенденции.

Маги

Сподели:
Тази статия е публикувана в Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Най-доброто от 2010 – стилове, които да запазим и през новата година

  1. Pingback: Пролетна сватба през 2011 година – какви бижута да изберем? | Marabu.bg блог

  2. Pingback: От червения килим – бижутата на звездите на филмовия фестивал в Кан | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*