Фокус и фокусиране във фотографията – V

Какво да направим, ако снимката ни не е на фокус?

  • Най-добре е да изтрием този кадър и да снимаме наново. Не е възможно в пост продукцията (на Фотошоп) да постигнем необходимото професионално качество. Много често силното „шарпване“ (изостряне) води до конфузни резултати.

Пр.14. Това красиво стъклено конче в стил „Ферари“, беше снимано при трудни светлинни условия при  ISO 1600. За да избера една добре фокусирана снимка, се наложи да направя десетина кадъра.

  • Проверете дали е възможно да промените фокусното разстояние на обектива и да снимате с по-широкоъгълен обектив.
  • В повечето фотокамери има възможност за предварително фокусиране, когато бутонът  на спусъка е натиснат наполвина. Това се усвоява лесно и дава възможност за прецизиране на автофокуса. (Нарочно подчертавам тази възможност, защото тя е изключително полезна и ефективна).

Пр.15. Тази снимка направих в Рим. Направи ми впечатление, че много от мотоциклетите и мотопедите се управляват от жени. Аз винаги използвам възможността  да фокусирам с централната точка върху важното за мен място, натискайки спусъка на половина, след това префокусирам и натискам спусъка докрай, като чак тогава затвора се задейства.

  • При някои камери е възможна промяната на разположението на автофокусната точка в кадровото пространство. Ако имате тази опция, използвайте я активно.
  • Проверете батерията на камерата. При изтощена батерия, вероятността за неточно фокусиране е много голяма.

Пр.16. При снимката на този възрастен испанец, който си почива в сянката на една автентична сграда в Помпей използвах ръчен фокус, за да съм сигурен в качеството на изображението.

  • Ако вашата камера има възможност за ръчно фокусиране, това би ви улеснило в някои трудни ситуации.

Ако се възхищавате на фотографското изкуство,  можете да посетите личния сайт на доц. Динамир Предов http://dinamirpredov.org/ и да разгледате още негови творби.

 

Сподели:
Тази статия е публикувана в Професионална фотография за любители. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*