Инструменти за изработка на бижута I – от какво се нуждаете за да започнете?

Бижутерийните инструменти са вашите най-верни помощници, независимо дали се занимавате с ръчна изработка на бижута професионално или като хоби. Качеството на инструментите е от изключителна важност за качеството на вашите бижута, както и за гладкото протичане на процеса на изработка – от което, разбира се, зависи и приятната емоция, която ви носят любимите занимания с мъниста.

Ако тепърва правите своите първи стъпки в ръчната изработка на бижута от мъниста, сигурно си задавате много въпроси относно материалите и инструментите, които са ви необходими за да сътворите перфектни бижута в домашни условия. В зависимост от предпочитаните техники за изработка на бижута може да се нуждаете от различни инструменти и аксесоари, но има няколко неща, без които никой начинаещ (а и доста по-напреднал) бижутер не може.

На първо място, разбира се, са бижутерийните клещи. За начало са ви необходими 3 основни вида – клещи с плоски челюсти, клещи с обли челюсти и клещи-резачки. Клещите, предназначени за изработка на бижута се различават от клещите, които се предлагат в железариите и магазините за инструменти – те са по-фини, при повечето модели ръкохватките са по-тънки и са съобразени с големината на женските ръце, а материала, с който са облечени е подбран за да осигури максимален комфорт при работа. Има някои разлики и в типа стомана, използван за производството на клещите, както и при смазките, които се използват за по-доброто им съхранение преди продажба.

Повечето производители предлагат бижутерийни клещи както в различни комплектовки, така и единично. На пазара има различни комплекти, предназначени за работа с различните техники за изработка на бижута. Независимо обаче на кой вариант се спрете, постарайте се да се снабдите със следните задължителни 3 вида клещи за изработка на бижута.

1. Клещи с плоски челюсти – стандартните клещи с плоски челюсти се стесняват към върха, а вътрешната повърхност на челюстта е гладка, за да предпази повърхността на металните елементи и бижутерската тел от надраскване и нараняване на покритието. Това е и една от основните разлики с клещите, които не са предназначени за изработка на бижута – при тях челюстите са набраздени за по-добро захващане на елементи, чийто външен вид така или иначе не е от значение. Тези клещи имат разнообразни приложения – за захващане и придържане на телта при работа и за извиване на телта под ъгъл, за оформяне на различни елементи от тел, както и за отваряне и затваряне на халкички и ушета, ако не разполагате със специализиран инструмент за целта. Тях можете да използвате и за захващане и придържане на други елементи като мъниста и аксесоари, както и за затваряне на стопери (ако не разполагате със специален инструмент) и чупене на мъниста при плетене, ако допуснете грешка при плетене.

Клещи с плоски челюсти

2. Клещи с обли челюсти – тези клещи  са безценен помощник при направата на перфектни халкички и ушета, както и на спирали от тел и други елементи с кръгла форма. Те са създадени специално за часовникари и бижутери и се предлагат само в специализирани магазини. Трудно бихте могли да направите уше или халкичка с правилна форма без помощта на тези клещи. Челюстите им имат конусовидна форма, а върховете им са много фини – димаетъра им е около 1-2 мм.

Клещите с обли челюсти се използват най-вече за направата на халкички и ушета

3. Клещи-резачки – има различни видове клещи за рязане, според употребата и разположението на острието на челюстта. Универсалните резачки са странични – режещата част се намира от едната страна на челюстите, което ги прави много удобни за рязане на тел и на по-трудно достъпни места. Важно е да запомните, че никога не бива да режете тел тип мемори с клещи, които използвате постоянно – тази тел е много твърда и ще съсипе клещите ви. За нея трябва да използвате или специални резачки за мемори тел, или обикновени клещи за рязане от железария или магазин за инструменти. Друга важна подробност е това, че за максимално прецизно отрязване, тънката тел се реже близо до върха на клещите, а по-дебелата – навътре по челюстите към основата.

Клещи за рязане

Има и някои допълнителни инструменти, които могат да ви бъдат особено полезни в първите ви стъпки. Ако се ориентрате към техники за плетене или бродиране със ситни мъниста, ще имате нужда и от специални игли. За разлика от обикновените игли за шев и бродерия, иглите за работа с мъниста са изработени от гъвкава стомана и имат издължено уше, а най-подходящите комлекти с инструменти за вас са тези, които освен основните видове клещи съдържат и специална ножичка за рязане на конци (за отрязване на конците максимално близо до мънистата), пинсети (за избиране на единични ситни мъниста) и лопатка за загребване на мъниста.

Ножичка за рязане на конци за плетене, тъкане и бродиране с мъниста

Ако предпочитате техниките за работа с тел, има още няколко полезни инструмента, с които можете да се сдобиете – това са клещите за рязане на гъвкава тел и клещите с пластмасови челюсти/пластмасови накрайници на челюстите.

Не винаги е възможно да отрежете гладко телта с универсални резачки. Тогава на помощ идват клещите за гъвкава тел – те отрязват телта плоско и прецизно, без да я „смачкват“ и да се налага допълнителна обработка с пила или друг уред за заглаждане на краища. Тези клещи са ви особено необходими при техниките за плетене с халкички, както  и когато изработвате сами кукички за обеци, закопчалки и други аксесоари от тел.

Клещи с плоски челюсти за прецизно рязане на гъвкава тел

Има различни видове клещи с пластмасови накрайници – както с вградени, така и с накрайници на резба или тип капаче, които могат да се свалят. Тези клещи са ви особено необходими при работата с цветна тел – пластмасовите капаци предпазват телта от надраскване и повреждане на покритието от досег с твърдите ръбове на клещите.

Плоски клещи с пластмасови челюсти и обли клещи с пластмасови накрайници на челюстите (на резба)

Удобен инструмент при изработката на низани бижута от мъниста са клещите за затваряне на стопери. Техните челюсти са къси и на тях има няколко прореза в различна форма. Единият прорез е предназначен за затварянето на стопера чрез прегъване на 2 – така, че да не остават остри ръбове (нещо, което не можете да постигнете само с клещи с плоски челюсти), а другият – за поставяне на капаче върху стопера.

След затварянето на стопера под формата на буквата С, отгоре се поставя декоративно капаче

Независимо коя е любимата ви техника, ще ви бъде необходима (и изключително полезна!) подложка за работа с мъниста. Тези „вълшебни килимчета“ са изработени от мека, устойчива материя подобна на дунапрен и не позволяват на мънистата да се разпилеят. Не се мачкат и могат да се перат.

Подложки за работа с мъниста

Дори ако тепърва се захващате с ръчна изработка на бижута, и особено ако планирате да превърнете хобито си в професия, важно е да гледате на инструментите си като на дългосрочна инвестиция. Хубавите инструменти ще ви служат вярно дълги години, освен това от качеството им ще зависи на само удобството при работа, но до голяма степен и професионалния вид на вашите бижута.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

One Response to Инструменти за изработка на бижута I – от какво се нуждаете за да започнете?

  1. Pingback: Инструменти за изработка на бижута II – специализирани уреди и някои полезни дреболийки | Marabu.bg блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*