12 талисмана от природата, с които да покорите 2018 година!

Blog_16_w01-marabu-bg-chestita-nova-godina-online-magazin-za-maista

Вярваме или не в амулети, късмети, хороскопи и поверия, всеки от нас, в началото на годината, таи копнежи за нови още по-вълнуващи емоции, любов и успех. Надяваме се, че любими символи ще ни донесат така желаната и необходима доза щастие, здраве и късмет. Четирилистна детелина, капан за сънища, подкова, различни камъчета или закодирани свещени послания са всеизвестни талисмани. Всяка култура, обаче, крие свои непознати късметлийски символи. Ето няколко много любопитни примера, подкрепени с атрактивни идеи на ръчно изработени бижута. Каним ви да почерпите идеи и да помислите за своя личен талисман, с който ще покорите 2018 година.

В действителност, наименованието „талисман” идва от арабската дума „tilasm” и гръцката  „talein”, като преводът им е идентичен и означава посвещение в мистериите, отблъскващ вредните влияния и злите сили или че закриля носещия предмета.

Знаци от природата

Жълъди

Според скандинавския фолклор жълъдите носят късмет. Викингите асоциирали дъбовите дървета с Тор – бога, който създавал гръмотевици и светкавици с голямата си наковалня и чук. Тези дървета често привличат мълниите, но древните вярвали, че плодът им е бил пощаден от гнева на Тор. Ето защо, викингите поставяли жълъдчета на первазите с цел да защитят домовете си от мълни.

jaladi-kolie-talisman

Дъга

В Стария завет Бог създава дъга след Потопа като знак, че земята никога повече няма да бъде разрушена от наводнение. В ирландските легенди се разказва, че леприконите крият златните си съкровища в края на дъгата. Всички, обаче, знаем, че е невъзможно да се намери края й, нали? :)

daga-biju-talisman

Яйце

В традиционните народни вярвания яйцето е мощен символ на плодородие, чистота и прераждане. То се използва в магически ритуали за насърчаване на раждаемостта и възстановяване на мъжествеността, за разгадаване на бъдещето, като призив за добро време, за засилване на растежа на посевите, за защита от нещастие и „зли очи“. В Англия, подарък от бяло яйце се счита, че носи късмет, но кафяво яйце носи нещастие.

yaitse-biju-talisman

Насекоми-талисмани

Щурци

Щурците в огнището са знак за добро домакинство и късмет. Древните народи приемали песента на щуреца като вид общуване. В Китай и други азиатски страни, той се възприема като наблюдател – в знак на опасност, цвърченето му ще спре. Индианските племена смятали, че щурците носят късмет и че имитирането на неговия весел нрав е неуважително.

shturets-biju-talisman

Калинка

Калинките се считат за предвестник на добър късмет и просперитет, имат способността да ни освобождават от проблемите, държат болестите далеч, носят търпение и озаряват деня ни.

Водно конче

Водното конче, като създание на вятъра, представлява промяна. Като създание на водата, то символизира силата на подсъзнанието, на мечтите, просперитет, сила, смелост, мир, хармония и чистота.

vodno-konche-1

Скарабей

Скарабей е вид едро твърдокрило насекомо, един от свещените символи на Древен Египет. Символизира изгряващото слънце, прераждане, регенерация, и трансформация, закрилник е от злото.

scarabei-biju-talisman

Животни-талисмани

Жаба

Аборигените в Австралия смятат, че жабите донесли гръмотевиците и дъжда, ето защо за тях, те са символ на просперитет, плодородие и изобилие. Сред древните египтяни и гърци, жабата означава вдъхновение и плодородие, помага при възстановяване след болест. В древен Египет Хекет е богиня на раждането. Изобразявана като жена с глава на жаба, тя защитавала новородените бебета. Също така смятали, че жабата привлича истински приятели и помага в намирането на дълготрайна любов.

Прасе

Прасето е символ на богатство, щастие и просперитет. Китайски и европейски култури вярват, че формата на прасето символизира изобилие, богатство и имот. В китайската митология прасето е символ на честност, толерантност, инициативност и старание.

prase-biju-talisman

Червен прилеп

Червеният прилеп е символ на дълъг живот в Китай. Амулети с неговото изображение носят щастие, здраве, дълголетие, любов, предотвратяват злото.

Делфин

Делфините се считат за късметлийски символ за защита и късмет в древни култури като Гърция, Шумер, Египет и Рим. Моряците, прекарващи месеци или дори години в морето, когато виждали пасажи от делфини, те считали това като сигурен знак, че земята е близо.

Костенурка

В много древни народи костенурката символизира връзката между небето и земята, както и Майката Земя. Ето защо амулети, изобразяващи костенурка носят дълголетие, надежда и дълъг живот.

kostenurka-biju-talisman

E, успяхте ли да „откраднете“ идеи? :) Кой ще бъде вашия символ през новата година? Споделете ни! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to 12 талисмана от природата, с които да покорите 2018 година!

  1. Андреа says:

    Страхотно нещо са полускъпоценните камъни :)

  2. Mira says:

    Края на дъгата съществува :) Имам направени снимки :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*