4 правила за дигитална почивка (за всеки един ден!)

Blog_17_w30-chetiri-pravila-za-digitalna-pochivkaСветът на блоговете (и светът въобще) претърпя пълна промяна в последните години, откакто стартирахме нашия блог за мъниста и идеи за бижута. Тази еволюция се отнася до това колко много време прекарваме в интернет, благодарение на „умните” телефони – почти постоянно! Ако вие сте блогър, инстаграмър или ютубър със сигурност знаете какво имаме предвид. А ако не сте – най-вероятно вече малко гузно пресмятате колко голяма част от своето работно време и почивка сте онлайн…

Не казваме, че интернет светът е нещо лошо – все пак сме онлайн магазин за мъниста и материали за бижута, а това би означавало да си навредим :). Да бъдеш свързан е чудесно социално взаимодействие, вдъхновява и ни прави комуникативни.

И все пак мислим, че откъсването от интернет е от съществено значение за нашата концентрация, отпочиване и освобождаване на мисълта. Дотолкова, че най-оригиналните ни идеи се появяват точно, когато изключим компютъра си и оставим мозъка ни да „блуждае”. Прочетохме, че това е така, защото когато оставим лявата страна на мозъка (аналитичната част) да си отпочине, дясната (по-креативната част) надделява … и хоп – получават се най-добрите резултати за седмицата.

Всичко това е много важно, особено когато работата ни е свързана с творчество. Ето защо, направихме план, чиято цел е да даваме почивка на мозъка си всеки ден, дори и ако се наложи това да става по принуда.

  1. Правило 1 – Никакви технологии 2 часа преди лягане и 1 час след като сте станали

Вашият ритуал, преди лягане, включва ли посещение на Instagram, Facebook, Twitter или Pinterest, докато малко по малко започнете да се унасяте? Не сте единствени.  Дори да не работите в интернет, сигурно връзката с вашите приятели и познати е много силна и в социалните мрежи. Когато си блогър или работиш онлайн в България или с клиенти от други часови зони, се случва да имаш ангажимент на компютъра или телефона, точно преди да легнеш – четене на статии, търсене на вдъхновения за модели и техники за бижута, качване на публикации и снимки. Струва ни се повече като забавление, вместо работа, но след това заспиването става още по-невъзможно!Чували ли сте, че екраните мамят мозъка и ни карат да мислим, че слънцето е изгряло? А сутрин, когато алармата иззвъни, отново сме на линия и скролваме на телефона си, за да проверим непрочетената поща и дали някой от другата страна на света се нуждае от нещо възможно най-скоро.

chetiri-pravila-za-digitalna-pochivka-4

Ето защо, си „наложихме“ лишаване от технологии от 9 часа вечер до 8 часа сутрин. Изключвайки всичко преди лягане и позволявайки си да започнете утринта с чаша кафе без стрес и притеснения за имейлите, facebook съобщенията и много други, ще се почувствате много по-спокойни и организирани. Трудно е, но има безспорен ефект.

  1. Без телефон в спалнята

Правило 1 е много по-осъществимо, когато забраните достъпа на телефоните в спалнята. Работи безотказно! Купете си будилник и оставете телефона си да се зарежда за през нощта в кухнята или хола. Тази раздяла ще изчисти съзнанието ви, ще ви помогне да направите равносметка за изминалия ден и да се събудите с по-добри очаквания за новия! Нека бъдем честни един с друг, колко пъти сте изпускали телефона върху лицето си, докато сте скролвали в него? :)

chetiri-pravila-za-digitalna-pochivka

  1. Един ден от седмицата без никакво мобилно устройство

Добре, опитайте като начало само за половин ден. Дори да е само няколко часа, правете го всяка седмица, за да се изключите напълно от интернет света. Запълнете времето си с любима книга, разходете се, отдайте се на любимото си хоби, сгответе си десерт, правете, каквото вие желаете, но се опитайте да осигурите на вашия мозък почивката, от която се нуждае. Ако се борите с това да не надникнете в телефона си, запишете се на арт работилница или спорт, където по никакъв начин не можете да бъдете разсеяни… все още не сме видяли някой да си чете в телефона по време часовете в Ателие Марабу. Ако недолюбвате факта, че ще пропуснете да се снимате и да поствате „на живо”, купете си фотоапарат. По този начин можете да откриете ново хоби.

chetiri-pravila-za-digitalna-pochivka-2

  1. Опитайте се да правите нещата едно след друго.

В свят, в който всички технологии и приложения ни разсейват толкова много всеки ден, е почти невъзможно да вършиш нещата последователно, без да смесваш разсейване, идеи и задължения. Например – ще напиша имейл и след това ще тръгна, но междувременно започвам да преглеждам във фейсбук, заглеждам се в харесванията на новите ни модели в инстаграм, ровя се в понтерест и ми хрумва идея за бижу, което набързо скицирам, после измисляме тема за нова публикация в блога…и така кръговратът продължава. Не е престъпление – всички го правим, но това означава, че оставяме важните неща на заден план и всичко отнема много повече време!  Нещо, което препоръчваме, е докато работите да приберете телефона си в чантата. Задайте си график, според който да вършите задачите и да имате малки паузи за отклонения.

   chetiri-pravila-za-digitalna-pochivka-1

Това са нашите правила, които наистина предоставят добър баланс между това да бъдеш активен в интернет и да не стигаш до прехласване. Те помагат да ценим повече времето си и дори в един момент, минутите, прекарани онлайн, започват да ни се струват изгубени :)

А вие давате ли си почивка от технологиите? Имате ли свои правила? Споделете ги с нас :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*