9 стъпки как да стегнем багажа си за пътуване на открито!

Blog_17_w36-stapki-kak-da-stegnem-bagaja-si-za-patuvane-na-otkrito-615

Това, което обичаме много, е пътуването на открито. Ако и вас ви влекат приключенията и дивата природа, в полза ще са ви следните 9 изпитани съвета. Може би някои от нещата са познати, но за други със сигурност се досещате едва, когато сте на път. За да избегнете неприятните изненади, предлагаме да ги сверите още сега, заедно с нас :)

  1. Проверете климата

Едно от първите неща, с които трябва да започнете, особено ако планирате преходи навън, е да проверите времето. Също така, не забравяйте да се осведомите за дневните температурни вариации. Например, в планината и пустинята, най-ниската и най-високата температура могат да имат съществена разлика. А това налага различен подбор на дрехи.

  1. Съобразете се със своята активност

Вашата активност ще бъде определена, до голяма степен, от компанията, с която заминавате. Спрямо това ще можете да организирате активна или пасивна почивка, по-леки или по-натоварващи преходи, посещение на забележителности, екстремни дейности или на атракционни игри. По този начин ще можете да определите продължителността на пътуването, ангажираността ви през деня, местата за нощувка и почивка. Според това ще е необходимо да се съобразите с избора на дрехи – колко и какви, с начина на опаковане на багаж – колко тежък и в какво ще е поместен, подбора на обувки – по-стабилни туристически, по-леки за почивките и т.н. Важно е да сте добре подготвени, особено когато не познавате маршрута и има риск да се залутате и изгубите.

3.     По-малкото е повече

Когато искате да пътувате на дълги разстояния, вие естествено ще искате да вземете, колкото се може по-малко неща. Помислете върху това как да съкратите багажа си, без да подценявате важността на това да имате резервни дрехи и обувки, лекарства и питателна храна.

4.     Животът с раница

Разбира се, раницата в такива случаи ще бъде вашият най-добър приятел. Уверете се, че тя е здрава, ще ви доставя комфорт и че няма да залепне за вас, ако се потите. Важно е отделенията и джобовете й да са достътачно практични. Ако няма прикрепен дъждобран, ще трябва да вземете отделно. Също така е добре да разполагате с допълнителна по-малка раничка, която ще влезе в употреба за кратки и леки преходи, близо до вашия лагер.

kak-da-stegnem-bagaja-si-za-patuvane-na-otkrito

5.     Изберете наслояването и във вашите дрехи

С риск да се почувствате като зелчица, няколко реда дрехи една върху друга са ключът да се чувствате добре и подготвени при пътуване на открито. Вземете предвид температурните разлики през деня, при набиране на височина и че когато се радвижите, ви става топло. Изберете естествени материи и свободни дрехи. Избегнете впито и неудобно бельо, както и стегнати обувки. Когато се движите, е възможно тялото ви да се подуе, краката да оттекат. В тези случаи, съмнително точните по размер обувки, е възможно да ви станат малки. Уверете се, че връхните дрехи са ветро- и водоустойчиви. Носете си необходимите аксесоари, според сезона – шапка, шал, ръкавици.

6.     Подгответе вашите устройства (доколкото е възможно…)

Добре, за някои хора това може да е светотатство, но ако не искате съвсем да избягате от ежедневието и работата си, няма как напълно да се изключите от интернет пространството. Заради това, трябва да си вземете част от устройствата, които са необходими, за да поддържате връзка с офиса, ателието или клиентите си. Решение са слънчеви батерии, зарядни или допълнителни батерии.

7.     Фенер/лампа/челник

Определно ще се нуждаете от челник или удобен фенер, ако нощувате на къмпинг или бунгало. Погрижете се за допълнителни батерии и за тях.

kak-da-stegnem-bagaja-si-za-patuvane-na-otkrito-1

8.     Помислете за краката си

Последно, но определено никак маловажно, обувките са едно от най-важните неща. В зависимост от типа и продължителността на действията, изберете спортни маратонки или туристически обувки. Може да вземете и някой лек чифт сандали или кецове, в които ще отпочивате вечер или ако ще престоявате по-дълго някъде. В по-горните съвети вече намекнахме, но нека кажем отново. Не тръгвайте с нови обувки, разходете ги добре, преди да заминете, за да сте уверени, че са удобни. При избора на туристически обувки, мерете ги с плътен чорап и вземете една идея по-широки, за да може да не ви стягат, когато се подуят краката ви.

  1. Други неща, които да не забравяте?

Бански костюм, шапка, игла и конец, допълнителни връзки за обувки, слънцезащитен крем и спрей против комари, лека закуска, камера, карта, бутилка или термос за вода. Важно е да се подготвите добре, ако нощувате на къмпинг или сред дивата природа. И не съвсем на шега, не забравяйте и напитка с по-висок градус – за кураж или лекарство. :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*