Чаровен полъх – стилът на органичната тел!

Blog_16_w25-charoven-polah-stilat-na-organichnata-tel-615

Всеки последен вторник от месеца в Ателие Марабу посвещаваме на Органичната тел… Това е една новаторска и много любопитна техника за моделиране на медна гъвкава тел.

Какво представлява стилът на Органичната тел?

От изработените бижута полъхва лека небрежност, но тя е приятна, комфортна, модерна и дори провокативна. Носят усещане за екзотични плажове, необятни планини, непознати култури и мистични вярвания. Органичната тел придава уникален стил, лично послание и емоционален заряд на ръчно направените колиета, обици, гривни и пръстени.

  20f783a0909129038043a1a9e7179c9e  organichna-tel-biju-chovecheta  organichna-tel-biju-s-kamani

Специфините й черти се изразяват в свободни, изчистени, семпли и дори не толкова прецизно моделирани форми. Излъчват чар и естествена красота, а използването на камъчета в неправилна форма, морски стъкълца, флорални мотиви и телени спирали добавят натурална нотка. За да се доближим максимално до природата, можем да добавим шнурове от естествена коприна, рециклируеми материали и повторно използвани мъниста. Тук е момента да си припомни и статията Стихийно вдъхновение – лицата на органичния дизайн. Там ще окриете повече за понятието Органичен дизайн и приспособяването му в композициите на бижутата – интересен подход, пленил много от световните дизайнери.

  organichna-tel-2  organichna-tel-biju-s-kamani-pandelka  organichna-tel-biju-s-mida

Ето до какво доведе вдъхновението на Ателие Марабу по темата!

Следващите бижута са модели от урока Творчески клуб Феникс: С дъх на лято. С техниката на Органичната тел лесно изработихме атрактивни гривни, обици и пръстен за настъпващия моден сезон. Използвахме медна тел Artistic Wire в по-големите й размери и така модерните биколорни комбинации – месинг и злато, сребро и месинг. С мъниста в неправилна форма се опитахме да пресъздадем звученето на Органичния стил.

      bijuta-organichna-tel  obuchenie-za-rachnoizraboteni-bijuta-ot-tel-organichna-tel-medna

Смело използвахме чук и наковалня, за да придадем квадратен профил на кръглата медна тел и приятен релеф от резки и вдлъбнатини. Получената визия е артистична, обемна и изразена. Бижутата изглеждат тежки и обемни и същевременно са леки и въздушни. В нашето студио използвахме метални и стъклени мъниста, но още по-интересни резултати биха се получили с естествени материали. С удоволствие очакваме лятото, за да съберем съкровища от морето и планината. Ако и вие сте нещотърсачи, следващата точка би ви била полезна…

      urok-za-rachnoizraboteni-bijuta-ot-tel-organichna-tel  urok-za-rachnoizraboteni-bijuta-ot-tel-organichna-tel-medna

Как да пробиваме малки плажни и речни камъчета?

Всъщност не е толкова трудно да пробивате любимите съкровища, открити в горещия пясък или буйното планинско поточе. Добре е, обаче да се запознаете с няколко съвета, преди да сте поели към летните си отпуски и да сте събрали куп красиви камъчета.

  • Изберете правилното камъче

Почти всеки камък, който ще намерите, най-вероятно може да бъде пробит, но ние препоръчваме да търсите по-меки, седиментни финозърнести скали (пясъчник, варовик и др.) Ако някое камъче на плажа не е закръглено като останалите около него, това е сигурен знак, че то е по-твърдо, по-устойчиво, с произход от магмени или метаморфни скали и пробиването му ще отнеме отнеме доста време. Избирайте неголеми и по-тънки камъчета – пробиването ще е по-кратко, а и по-лесно ще се инкорпорират в дизайна на бижутата. Колкото по-големи са камъчетата, толкова по-твърди ще са.

      organichna-tel-kak-da-probiem-kamache  organichna-tel-kak-da-probiem-kamache-varovic

  • От какво оборудване ще се нуждаете?

  1. Високоскоростен ротационен инструмент, бормашина – препоръчваме изпитаното качество на хоби инструментите Dremel, освен това с някои от тях можете и да гравирате пробитите камъчета.
  2. Диамантени пробиващи борчета или бургии – те са много по-бързи и ефективни за пробиване на отвори в камъчета, отколкото солидните свредла. При тях също е по-малка вероятността да счупите камъка, докато работите! Най-напред можете да пробиете по-тесен отвор, а след това да преминете към по-голям размер на борчето. Имайте предвид, че борчетата се износват бързо, така че ще трябва да се заредите с по-голямо количество. Ето защо, потърсете такива с добро качество на изгодни цени. 3 мм борчета са предназначени за керамика, тухли, керемиди и бетон. 1.5mm могат да бъдат използвани за метал, дърво и пластмаса.
  3. Малък пластмасов контейнер с вода – при по-продължително пробиване е препоръчително да пробивате под вода, за да охлаждате борчето. Освен това, водата действа като смазочен материал и ще улесните процеса…а и излишните парченца няма да хвърчат навсякъде из стаята.
  4. Малко парче дърво – използвайте го като подложка под камъчета, за да предпазите повърхността, върху която работите, от нараняване.
  5. Предпазни очила – макар и опасността да е минимална, не подценявайте мерките за безопасност.

organichna-tel-kak-da-probiem-kamache-varovic-borche-1

  • Как да работим?

Най-напред отбележете с маркер мястото на отворчетата, според вашия проект. Поставете камъка върху парче дърво в контейнера с вода. Добър трик е да задържите камъка неподвижен с помощта на пристягащи или регулируеми заключващи се клещи. Със свободната си ръка включете инструмента, дръжте го перпендикулярно на камъка. Бъдете внимателни, когато работите под вода. Все пак това е електричество – недейте да мокрите самия инструмент и да го пипате с мокри ръце. Започнете да пробивате, като отпуснете спокойно инструмента. Периодично го повдигайте нагоре, за да освободите прашинките от камъка и да позволите на водата да охлади отворчето. В един момент просто ще усетите, че борчето е излязло отсреща.

След като камъчето изсъхне, можете да го обтриете със смес от лосион за ръце и утайката, останала от пробиването. Това ще обогати естествения цвят на камъните и ще защити повърхността им от потъмняване при допир с кожата на ръцете. Когато лосиона се абсорбира от камъка, подсушете с кърпа.

И така, надяваме се, че вече се насъбрали достатъчно смелост и вдъхновение и сте готови да откривате красиви съкровища. А за да сте още по-уверени в уменията си за моделиране на Органична тел, заповядайте на урок в Ателие Марабу. Запишете се тук: http://ateliemarabu.com/lesson/tvorcheski-klub-feniks-s-dah-na-lyato

Усмихнат ден! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*