Духът на откривателя – бижутерийните шедьоври на Хемерле!

Blog_16_w14-bijuteriinite-shediovri-hemerle

Днес гостуваме на бижутерийна къща Хемерле! Символ на авангарден и смел дизайн, бижутата й са се превърнали в истински шедьоври. Изпъква с отдаденост към клиента, изключително качество на изработка, иновативни комбинации от материали и нестандартен дизайн…От 1893 година насам, Мюнхен е нейн дом, а Стефан и Силви Хемерле са четвърто поколение от рода, носещо духа на откривателя. Днес, те управляват бизнеса, заедно със сина им и неговата съпруга – Кристиан и Ясмин. Надяваме се, че историята им ще ви подейства вдъхновяващо! Приятно четене :)

        bijuteriina-kashta-hemerle-2 tehnika-za-pletene-na-manista-na-bijuteriina-kashta-hemerle-3

  1. Началото – 1893

През 1893 година, в Мюнхен, братята Йозеф и Антон Хемерле поемат управлението на утвърдена компания, специализирана в производството медали и ордени, предимно за кралския баварски двор. Братята внасят свой собствен стил и идеи, преименуват ателието на Hemmerle и започват изтънчена занаятчийска работа, изследвайки различни материали.

  1. Работа за кралския двор – 1895

Хемерле са назначени за бижутери в двора на Бавария. Те стават известни и разпознаваеми с колекцията Бижутерийни фантазии, създадена за Лудвиг III Баварски и за семействата от германската аристокрация.

        sto-godishnia-bijuteriina-kashta-hemerle-1 sto-godishnia-bijuteriina-kashta-hemerle-2

  1. Световното парижко изложение 1900

Световното парижко изложение бележи върха в развитието на стила Ар нуво. Хемерле набира репутация и печели множество награди. Една от най-престижните е за епископския кръст, изпъкващ с ефектна комбинация от емайл и полускъпоценни камъни.

  1. Максимилианщрасе – 1904

През 1904 г. Хемерле откриват бутик в Мюнхен на Максимилианщрасе, наложил се още тогава като модерен търговски булевард. И до днес можем да открием луксозните им бижута на същия адрес. През 1905 година Хемерле изработват Баварския орден на Максимилиан, първоначално поръчан от крал Максимилиан II на Бавария. Той се присъжда за изключителни постижения в областта на науката и изкуството, а връчването му е ограничено до 100 живи членове във всеки един момент.

  1. Реновиране

Следващите поколения Хемерле развиват и реновират семейния бизнес. През 1994 година, за да отбележи стотната годишнина на бижутерийната къща, Стефан Хемерле създава поразителен златен лъв с над 2000 кафяви, зелени, жълти и оранжеви диаманта, разположени според нюансите си по цялото му тяло.

        bijuteriina-kashta-hemerle-3 sto-godishnia-bijuteriina-kashta-hemerle

През 90-те, Хемерле изпъкват като търсачи на нов естетически поглед, създават бижута с модернистична визия, опростена, но великолепна линия. Комбинациите от цветове и текстури са смели и напълно пасват на минималистичното настроение на това време. Използват редки полускъпоценни камъни, изненадващо съчетани с дърво и желязо.

През 1996 г. бижутерите на Хемерле показват интересен подход, когато съживяват стара, почти изчезнала австрийска техника за изработка на изплетени или бродирани мъниста от ситни полускъпоценни камъни. Всяко едно камъче е ръчно оформено, резбовано и пробито във вид на мънисто. Готовите мъниста се съчетават безупречно по цвят и размер, за да се постигне нежна и бляскава мрежа от камъчета, оплетена в цилиндър или сфера върху коприна. Резултатът от този дълъг занаятчийски процес ще откриете във верижки за колиета, елементи за обици и символичния за Хемерле пискюл.

        tehnika-za-pletene-na-manista-na-bijuteriina-kashta-hemerle tehnika-za-pletene-na-manista-na-bijuteriina-kashta-hemerle-1

  1. Разширяване на ателието

През 1999 г. в ателието в Мюнхен вече работят 15 златари. Всеки един елемент е ръчно направен и едва ли ви учудва, че не е необичайно повече от 500 часа да бъдат отделени за изработката на едно бижу. Моделите на Хемерле участват в многобройни международни и местни изложби за ювелирни изделия, печелят множество награди. Едни от най-важните са „Перли”, пропътувала градовете Ню Йорк, Чикаго, Атланта, Хюстън, Торонто, Милуоки, Токио, Сидни, Абу Даби и Париж в периода 2001-2008 година, Изложението на редки перли и бижута в Музея на ислямското изкуство в Доха, Катар и самостоятелната изложба през 2006 г. на Стефан Хемерле в Музея на приложните изкуства и дизайна в Мюнхен. Накитите на Хемерле стават част от постоянната експозиция на Уилям и Джудит Болингер в Музея на Виктория и Албърт в Лондон.

       atelieto-na-bijuteriina-kashta-hemerle bijuteriina-kashta-hemerle-1

Дотук Стефан Хемерле е разработил бижутерийните колекции в стил Ар Нуво – Изкуство от природата, Гъбки. През 2006 година към творчеството на баща си се присъединява и Кристиан Хемерле с неговата съпруга Ясмин. Те изненадват публиката с новаторски и атрактивни колекции – Вкусни бижута, вдъхновени от структурата и текстурата на различни плодове и зеленчуци. Последват любопитни модели от колекциите Природни бижута, Египетска афера, Серпентина.

        tehnika-za-pletene-na-manista-na-bijuteriina-kashta-hemerle-2 tehnika-za-pletene-na-manista-na-bijuteriina-kashta-hemerle-4

Е, взехте ли своята ободряваща доза откривателски дух? :) Ако желаете да попиете още от бижутерийните шедьоври на Хемерле, посетете официалния сайт на бижутерийната къща: hemmerle.com

До нови срещи в блога на marabu.bg! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*