Енергия, традиции и вдъхновение: среща с Таня Миланова и българската шевица!

Marabu-blog-615

Българската шевица е истинска магия. Закодирала силата на незримото, божественото, вярата, събрала надежди и познание. В нея се преплитат символика и скрит смисъл, вложен е огромният творчески потециал на българката. Пъстроцветна и завладяващо красива, българската шевица е национална ценност, която съхранява паметта на нашия народ и разказва историята му. Днес ще ви срещнем с Татяна Миланова. За нея везбата е вдъхновение, а съхраняването на традициите ни – отговорност  и призвание.

  1. Представи сe :)

Казвам се Татяна Миланова-Касимова – майка на три деца, съпруга, приятел, жена с различни интереси. Културолог по образование, по професия – мениджър на културни проекти. През последните години, преподавател по български език и култура на чужденци – доброволци, мигранти и бежанци.

1

  1. Как се роди идеята за Ателие „Творчество и вдъхновение“?

Последните проекти, по които работих,  са свързани с живото културно наследство – традиции, обичаи и занаяти. В детството ми, моята майка работеше в кооперация „Българско изкуство“ – бродираше шевици за национални костюми /носии/, а аз се научих и й помагах. Напоследък виждам възраждащия се интерес към традиционната българска шевица, това ме вдъхнови да помагам за разпространението й.

2

  1. С какви трудности се сблъскваш по време на работа? Какво те вдъхновява? :)

Единствената „трудност“ е намирането на време за везба, защото се занимавам с много неща – и професионално, и житейски. Вдъхновява ме интересът на хората към шевицата – чужденците се интересуват повече от нея, като част от нашата култура, а българите се усмихват, като я гледат, разпитват за символите и посланията.

3

  1. Коя част от творческият процес ти е най-приятна и коя вършиш „по задължение“?

Приятно ми е всичко, свързано с везбата, когато нещо ти носи радост, нищо не е като задължение.

  1. Какво ти дава творчеството? Смяташ ли, че това е твоето лично изразно средство?

Творчеството ми дава свобода и вдъхновение. И удовлетворение, че помагам за разпространението на красота и българския дух. Това определено е мое изразно средство, но то не е единственото.

4

  1. Да създаваш с ръцете си е невероятно, зареждащо, но е и труден, понякога и бавен процес. Какво те мотивира, как успяваш да съхраниш любовта си към това, което правиш?

Везбата не е труден процес, но изисква време и посветеност. Останалото е радост и в определена степен отговорност към младите хора, които трябва да знаят корените си, традициите и обичаите на народа ни и да се вдъхновяват от тях.

Ако искате да се докоснете до българската шевица и да научите повече за посланията и, заповядайте в нашето ателие! На 21.10.2023 година /събота/ предстои урок „Българската шевица – енергия, традиции и вдъхновение“ с Таня Миланова.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Представяме ви.... Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*