Хей ръчички, хей ги две или колко важно е творчеството за едно дете!

Blog_19_02-hei-rachichki-hei-gi-dve-kolko-vajno-e-tvorchestvoto-615

„Въображението е по-важно от знанието, тъй като знанието е ограничено. Въображението обхваща всичко по света, стимулира прогреса и е източник на неговата еволюция.“

Айнщайн

Работата ни в Ателие Марабу често ни е срещала с най-малките творци – толкова зареждащи и вдъхновяващи са те!

Тяхното искрено любопитство ни накара да се поразровим и да потърсим материали за ползата от творческите занимания и как те развиват мисленето ни.

50995044_10155990393168302_1032139881712713728_n

Смята се,  че всеки човек има потенциала да бъде творец и това не се свежда само до занимаването с традиционно изкуство, но този потенциал трябва да бъде развиван.

Безспорно най-„креативната“ възраст е детството. При малчуганите липсва знание за голяма част от нещата, липсва опит, липсва и ограничение на въображението. Те са свободни да генерират идеи и да ги осъществяват.

Не е от вчера и твърдението, че занимаването с изкуство подобрява концентрацията, постоянството, както и желанието за учене. Една от най-харесваните от тях техники за изработка на бижута е Моделиране с тел. При нея те имат възможност сами да създадат желаните форми. Биха могли първо да ги нарисуват, за да си представят по-лесно бъдещия модел. Освен това, те обожават да комбинират цветове и форми на мъниста. Низане на мъниста върху еластична корда е една от най-достъпните техники, предизвикваща забава и водеща бързо до резултат.

DPP_0027

Знаем, че за да разбереш дали нещо е възможно, трябва да си опитал да го направиш, знаем и, че трябва да вярваш в себе си, за да постигаш резултати!

Ползите от времето, отделено за развитие на креативното мислене са много. Не е за пренебрегване и факта, че то стимулира любознателността, подобрява самочувствието и  може би най-важното – учи децата да мислят независимо и свободно, да търсят ефективни решения на проблемите, с които се сблъскват.

И сега, в тази ситуация, когато дори обучението на децата е на компютър, те имат още по-голяма необходимост от творчески моменти. Нека използваме времето и да създадем различни креативни игри за тях, а защо не, споделени и с родителите. Вариантите са много – от рисуване и изрязване, през театър, до изработка на бижута. Нека поне за малко, веднъж в деня, забравим за компютъра, телефона, електронните игри и филмите! :)

Вие как мислите? :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*