6 хитринки как да пътуваме повече тази година

Blog_17_w23-hitrinki-kak-da-patuvame-poveche-tazi-godina--615

Едно от вашите новогодишни обещания беше ли да пътувате повече? Не сте единствени! :) Но с ежедневните задължения в работа и ограничения бюджет, които повечето имаме, не е изненадващо усещането, че не можем да пътуваме толкова, колкото ни се иска… Е, мисията е възможна – вижте няколко полезни трика, с които ще осъществите целта си. Някои от тях може да са ви познати, но съчетани с останалите, със сигурност ще ви помогнат и тази година да обогатите своите спомени, знания и емоции :)

  1. Определете своите цели и открийте съмишленици.

За някои от нас това може да е далечно, продължително, променящо живота ни пътуване, а за други – авантюристично, екстремно, изпълнено с приключения пътешествие. Най-важното е да си поставите реалистични изпълними цели, съобразени с времето и бюджета, които имате. Запишете ги и си създайте план за действие как да ги осъществите. Например, моите цели са да използвам всеки уикенд за активни и изпълващи пътувания, фокусирани върху това, да науча нови неща. А след това, задължително си намерете подходящи съмишленици – хора, които с готовност биха споделили и изпитали същите емоции като вас.
Заедно, много по-лесно бихте планирали и осъществили бъдещата почивка.

e3232f335dc936b88c9e22aec27ee6ef

  1. Изберете правилната дестинация.

Очевидно, за много хора най-голямото препятствие за повече и по-далечни пътувания, е недостигът на пари. Ето защо, е добре да определите посоката и приоритетите си още в началото на годината. Ако изберете чужбина, информацията за съответната валута и стандарт на живот ще ви помогнат в оформянето на бюджета. След това, можете да потърсите навреме по-евтини и достъпни варианти за пътуване и установяване. Опитайте да спестявате! Ако истински желаете да сбъднете мечтата си, най-вероятно ще измислите начин за това, без разбира се да се изолирате или лишавате прекомерно от малки поглезвания.

Ако се спрете на почивка в страната, определете целта й – планина или море, активна или лежерна, образователна или приключенска.

kak-da-patuvame-poveche-hitrinki

  1. Пресметнете официалните празници.

Когато имате само 16 дни годишен отпуск и непреодолимо желание за пътувания, можете да се превърнете в истински факири на съединяването на почивни дни! Още в началото на годината, впишете всички официални почивни дни – Великден, Коледа, Нова година и всички останали. След това, прегледайте къде между тях ще можете да вземете част от своя отпуск, за да получите време за по-дълга почивка.

Освен това, организирайте съботите и неделите! Те винаги са страхотна възможност да опознаете родните кътчета или любопитни местенца, намиращи се само от другата страна на границата при нашите „съседи“ – вълнуващите пътувания не винаги е нужно да са надалеч или да е скъпо…

331549f3aad477346ce6adc2198942f6

  1. Мислете от рано.

Всеки знае, че колкото по-рано се запишем за екскурзия или закупим билет, толкова по-голям е шансът да попаднем на ниски цени.  Някои твърдят, че има спад в тях, когато изчакваш, но това е вярно само при някоя щастливо случайна причина. Редовно проверявайте за промоции – някои компании публикуват офертите си в точно определени дни. За да не пропуснете, абонирайте се за бюлетини.

Предварително резервирайте нощувките си и си купете билети за входовете на галерии и музеи, които искате да посетите. Не само ще се чувствате подсигурени, но и ще намалите възможността да останете без пари и да теглите от банкомат с голяма такса.

24329311345_771289e8a8_b

  1. Експериментирайте със „споделена икономика”

Най-вероятно сте чували за AirBnb и Uber – компании, които използват така наречената „споделена икономика”, за да променят коренно туристическата индустрия.  Напоследък се създадоха доста от тези компании, които са страхотни и предлагат различни опции, когато пътувате.
Успоредно с тях се развиват и мобилните приложения, чрез които по-удобно и бързо можете да откриете място за спане или автомобил под наем. Има и такива, които дават възможност да изкарате допълнително пари на място. Вие също можете да отдадете дома си под наем, докато отсъствате :)

kak-da-patuvame-poveche

  1. Бъдете лоялен клиент!

Може и да не ви се вярва, но се случва да получите невероятни предложения, директно от авиолиниите и хотелите чрез техните бюлетини. Тези компании често възнаграждават редовните клиенти и абонатите си с еднократни оферти, които не можете да откриете в сайтовете им. Така че – регистрирайте се за колкото се може повече новини, подгответе се за много писма в кутиите си, но бъдете сигурни – струва си!

Ако и вие имате изпитани рецепти, не ги крийте – споделете ги още сега в коментар и помогнете и на други „безнадеждни“ пътешественици! :) Защото „Светът е книга и който не пътува, чете само една и съща страница.“

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*