Кабушон в короната – бижу за нейно величество!

Blog_17_w19-kabushon-v-koronata-biju-za-neino-velichestvo-615

Едва ли някой ще може да отрече възхищението си от красотата на полускъпоценните камъни. Те привличат със своето богатство на цветове и шарки. Обработвани във вид на кабушони, могат да се вплитат, вграждат или инкорпорират в бижута чрез най-различни техники. Като традиционен елемент от накитите на царете, те и до днес са истинско предизвикателство за дизайнери и любители бижутери. Погледнете отблизо тяхната любопитна и дълбока история…

История

Никой не знае колко далеч във времето преди нас, хората са започнали да се впечатляват от блясъка и красотата на полускъпоценните камъни. В древността, те са били използвани главно за изработка на оръжия, пособия и сечива. Най-ранната форма на шлифовъчното изкуство, отпреди милиони години, се изразява в процеси като триене на камъни един в друг и пробиване. Когато хората откриват, че едни камъни са по-твърди от други, започват да използват твърдите за гравиране върху по-меките.
Хората постепенно забелязват разликата между грубите и примитивни издялани предмети и гладко полираните речни камъчета. Така се заемат с търсенето на начини за изглаждането на повърхността им. Започват използването на паста от пясък и вода за  шлифоването на камъните.

Най-ранната форма на бижута датира от 4000 г. пр. Хр. Тези ранни украшения са представлявали издълбани парченца от скъпоценни камъни, които са уникални сами по себе си.

kamani-drevni

Думата кабушон произлиза от френската „caboche”. Това е полускъпоценен камък, изрязан в гладка заоблена изпъкнала повърхност и гладко, равно гръбче. Може да е кръгъл, квадратен, овален, неправилен с фасетирана или силно полирана лицева част. Производството им започва още от античността и продължава и до днес. Още около 500 г. пр. Хр. занаятчиите във Вавилон и Асирия изрязват кръгове, които полирали със сапфиран пясък.

artefacti-cabushoni

През 1290 г. в Париж се формира Гилдия на занаятчии, работещи с полускъпоценни камъни. Тя позволява на млади момчета да чиракуват. След шест години в служба на майстора, придобивали необходимите умения за обработка на първите си камъни. През ранните години на 14 век кабушоните достигат своя връх в приложението си –  в Германия, Русия и Австрия се използват като главен елемент в накитите и украсата на царските корони.

kabushon-v-koronata

Скоро след това се въвежда фасетирането на повърхността им. Тази технология процъфтява във Франция до избухването на Френската революция, когато много занятчии избягват в Амстердам и в Антверпен. Там те продължават дейността си. По-късно град Оберщайн в Германия става център на полускъпоценните камъни, изрязвани и полирани във вид на кабушони.

Шлифоването като хоби

До миналия век това е процес, считан за висше изкуство и известен на много малко хора. През 1930 г. в Америка, започва разпространението му като хоби. Интересът намалява със започването на Втората световна война. След края й, издаването на списание, насочено към дизайнери и занятчии завръща любопитството към камъните.

Приложение в бижутерията

Американски занятчии започват да експериментират с размерите и формите на кабушоните, използвайки нови и вълнуващи материали – специфични разновидности на яспис и мексикански ахат. Непознатите фосили на динозавърски кости вдъхновяват дизайнерите към геометрични форми. С новите технологии се създават далеч по-изкусни, бляскави и красиви модели.

Ето няколко от най-популярните варианти за добавяне на кабушони в бижута:

Плетене на кабушони

Изплитането около формата е чудесна възможност. Кабушоните могат да се залепят върху синтетична или кожена основа. Около тях, бродирайки с дребни мъниста Тохо се оформя плътна и красива плетка, а шиейки със сутажни шнурове се получава сложна многослойна скулптура.

    broderia-manista-za-bijuta DPP_0025

Кабушоните могат също да се „облекат“ изцяло с мъниста, използвайки тубуларните варианти на плетките пейот и под прав ъгъл. Брошката с тюркоаз и колието с розов кварц са част от бижутерийната кутия на Ателие Марабу, модели в нашите обучения по Приложна бижутерия.

     kabushon-pletene-sas-sitni-manista DPP_0004-1

Вграждане в рамка с Decore Clay

Друг изумителен материал е Decore Clay. Тази уникална органична глина, съхнеща изцяло на въздух, може да се моделира, да се оформя в калъп, да се щампова, както обикновената. Дава възможност в домашни условия да се превърнем в истински бижутери и да си направим рамка, обков, основа или украса около кабушони с различна форма.

clay-caboshoni

Моделиране в обков от медна гъвкава тел

Изключително красиви бижута се получават и с помощта на техниките за моделиране, огъване и усукване на тел. Дизайнерските възможности в оформянето на фигури и мотиви около кабушона са безкрайни и не изискват специални инструменти и материали. Тук на помощ идва и медна гъвкава тел.

     modelirane-na-cabushon-s-medna-gavkava-tel modelirane-na-cabushon--s-medna-tel

И накрая ще се опитаме да събудим вдъхновението ви и ще си позволим да стимулираме въображението ви с атрактивните кабушони, които можете да намерите в колекцията на Marabu.bg. Насладете се на многообразието от цветове, форми и размери и смело експериментирайте!
Ако не знаете от къде да започнете, ние ще ви помогнем :) Съвсем скоро – на 20 май , предстои обучението – Кабушон в обков от гъвкава тел. Подходящо е, както за начинаещи, така и за напреднали.

Харесва ли ви идеята? Споделете ни в коментар! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

4 Responses to Кабушон в короната – бижу за нейно величество!

 1. Ani Tancheva says:

  Nadqvam se, che v skoro vreme otnovo shte napravite urok Pleteni kabushoni. Kolietata se poluchavat mnogo interesni mi se iska i az da se naucha

  • marabu bg says:

   Здравейте, тъй като техниката изисква малко повече време и познания, засега не сме организирали отделен мини-курс. Тя е включена единствено в курса ни по Приложна бижутерия. Ако има интерес към техниката, може и да измислим урок по темата. :)

 2. Дими says:

  Много интересна публикация, благодаря :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*