Как да стана дизайнер на бижута? Част I: Практиката ни прави перфектни

Untitled-2Скъпоценни камъни, диаманти и благородни метали: бижутата се раждат от най-добрите ресурси на природата. Ето защо не е изненадващо, че носят вътрешна емоционална стойност. Тази стойност не е само в инвестирането в късче материал, бижутата са ценни и с опита и духовността, с работата на своите дизайнери.

Не случайно, за всеки дизайнер на бижута е важно кой продава творбите му, важна е личната връзка с клиентите. Вложили емоция, старание, те искат да са уверени, че бижутата им ще имат добър живот и след като ги напуснат. По този начин, бижутата преплитат личните истории на автора, лукса, традиционното занаятчийство и емоцията на купувача. Искате да знаете какво е необходимо, за да бъдете добър дизайнер? Ето кратко ръководство, което се надяваме, че ще ви помогне.

014-lucia-silvestri-bulgari-vogue-int-press-images

Какво прави дизайнерът на бижута?

Работата на дизайнера на бижута зависи от това, дали твори за марка или сам създава марка. Така или иначе, най-важната част от вашата роля е да осигурите силна артистична визия. В „Булгари“, креативният директор Лусия Силвестри наслоява цветни скъпоценни камъни, подрежда комбинации и ги фиксира в клей, за да моделира предпочитаното си разположение. Процесът включва създаване на технически скици, моделиране с помощта на компютърен софтуер (CAD) и избор на камъни. Производството след това започва, като се започне с триизмерен прототип и завършва с работата на златарския производител, който включва леене на метал и камък, както и гравиране и емайлиране. От тук насетне, дизайнерите тепърва ще трябва да разберат дали работи механизмът, така че техния дизайн да бъде носен.

33106762_10211158165261500_2706108139857510400_n

Обучение, обучение…

Независимо дали искате да проектирате или да управлявате собствената си марка, първата стъпка е да се обучавате. Традиционният вариант е да преминете курс в училище или университет, но добрата новина е, че има възможност и за по-гъвкави обучения по дизайн на бижута.

Лондонската британска академия за бижута (BAJ), например, предлага програми, които траят от шест месеца до три години, включително платено чиракуване. В зависимост от нивото, за което кандидатствате, процесът на интервю може да включва тест, в който ще покажете уменията си за измерване, рязане, формоване и запояване и преглед на портфолио. И така, как ще вашето портфолио ще изпъкне? „Учениците винаги трябва да включват тематични колажи и прототипи в своите презентации – „за да виждам тяхното мислене, решаването на проблемите им и как са стигнали до определено решение“, казва Софи Боунс, ръководител на академията на BAJ.

1-(1)

Практиката ни прави перфектни

Ако сте наети от голяма марка, очаквайте да продължите обучението си и да трупате опит през първите две години от кариерата си. „Училището е добро, но практиката е от съществено значение“, обобщава Силвестри. „Дори, ако новите ни служители имат похвални степени, те винаги започват с копирането на бижутерски скици от архивите на Bulgari“. Същото е и при бижутерския наследник на Япония Микимото, където обучаемите прекарват 18 месеца в научаване на японски традиционни техники за мастило и фини четки, целият архив от дизайн „Микимото“. Целта е да се разбере по-добре как да управлявате творческите си цели чрез механиката на производство на бижута. „Перлите са сферични и е доста трудно да се включат кръгли предмети в бижута“, обяснява Акира Хага, генерален мениджър на Микимото за развитие на стоки. „Това не е нещо, което можете да научите в един или два дни; имате нужда от много опит. „

Научете се как да общувате

В „Микимото“ дизайнерите са избирани чрез своите скици сред десетки други проекти, така че е важно да се научите как да представяте дизайна си като най-добър. „Ние подреждаме всички проекти в суров вид на масата, подкрепяни от презентацията на всеки дизайнер“, обяснява Хага, добавяйки, че комуникационните умения също са от съществено значение за правилната работа между дизайнери и занаятчии. Това е по-лесно в по-малките къщи; Бил Брахе, например, ръководи екип от седем души в нейния семинар в Копенхаген. За по-големите къщи може да бъде по-сложно: в Cartier дизайнерите и занаятчиите работят под един покрив, за да осигурят безпроблемна комуникация с Pierre Rainero, директор на марката на имиджа, стила и наследството, описвайки „безкрайната дискусия между дизайнерите и бижутери. „

Източник текст и снимки: https://www.vogue.co.uk

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД, Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*