Как да стана дизайнер на бижута? Част II: Разказвайте истории

bijuterien-kleiОсвен практика, професионализъм и отлично изработени бижута, в начинанието как да стана дизайнер, не на последно място, от значение е и да сте комуникативни. Създали уникален дизайн, трябва да успеете да го наложите, да го защитите, да го представите така, че да го пожелаят.

Ако решението е да стартирате собствен бизнес, всичко ще зависи от вас. Започнете бавно, стъпка по стъпка изграждайте своята марка. Първите колекции може да са малки, с не толкова скъпи материали, изработете ги сами и търсете разнообразието от форми, цветове и идеи. Това ще ви помогне да разберете кое е успешно, кое има потенциал да се развива. Изработвайте модели по поръчка и инвестирайте разумно.

kak-da-stana-dizainer-na-bijuta-hobi

Разказвайте истории

Проектите, създадени с история, могат да ви помогнат да покажете на света своята идентичност. Започвате сега, нямате изградено име, години опит, авторитета и миналото на големите марки, но имате личната си история.

Социалните мрежи срещу традиционните PR медии

Ако обявявате собствената си марка, социалните мрежи могат да бъдат ваши приятели. Фейсбук или Инстаграм, използвайте своя профил, за да легитимирате новородения си бранд…

Наемането на рекламна агенция е друга опция, но решението се свежда до личността на дизайнера. Ако имате влиятелни приятели, действайте сами, но ако сте по-скоро творчески ум, разбира се, PR-ът е жизненоважен. Внимателно създавайте търговските си партньорства, внимавайте за ограниченията, които биха ви наложили, например продължителни договори, управление на проектите и други.

34985141_10211362107519929_4865213342295261184_n

Оценявайте връзките си с търговците на дребно

„Много важно е да уважавате веднъж създадените отношенията в този бизнес, да държите на думата си и да уважавате хората, които са ви помагали и с които работите. Срещите с търговците на дребно ще ви помогнат и в дизайнерската работа, ще ви дадат изключително полезна обратната връзка – какво се продава в магазина им, какво се търси, каква е цената, която клиентите харесват най-много, какъв цвят предпочитат.

ee48decfe890e0ba1c35b90ef049dd77-(1)

Ръководство стъпка по стъпка, за да станете дизайнер на бижута

Ако искате да работите за установена фирма:

  1. Завършете степен в области като Дизайн или Изящни изкуства.
  2. Следете предложенията за работа. Кандидатствайте за конкурси, излагайте работата си в изложби и в онлайн платформи, направете атрактивно портфолио. Това са най-лесните начини да бъдете забелязани от бъдещи работодатели.
  3. Свържете се с наложилите се брандове, дори и да не са обявили публично свободни работни места.
  4. Когато кандидатствате за работа, портфолиото ви трябва да показва техническите, ръчните и творческите ви умения, начина на работа и процеса на мислене. Включете скици, прототипи и планове.
  5. Изследвайте историята на известните марки и се запознайте с новините в индустрията. Демонстриране на знания относно развитието на компаниите и съвременното положение, могат да ви дадат предимство пред други кандидати.
  6. Комуникацията е ключова: като дизайнер ще бъдете задължени да работите със занаятчии и клиенти, така че е необходимо да можете да представите мисловния процес и концепциите ви по ясен и кратък начин.

kak-da-stana-dizainer-na-bijuta

Ако целта ви е да стартирате собствен бизнес:

  1. Комбинирайте кратък технически курс с творческа степен.
  2. Бъдете финансово осведомени: започнете с малко производство, подкрепете себе си с работа по сигурни поръчки, направете свои собствени прототипи и потърсете съвет от хора с опит, който вие нямате.
  3. Популяризирането е важно: научете как да използвате социалните медии в своя полза, като създадете силна визуална идентичност и се свържете с журналисти, клиенти и търговци на дребно. Бъдете наясно с връзките си с търговците на дребно: подхранвайте ги с лични срещи и ги използвайте, за да насочите по-добре дизайна си.

Е, надяваме се, че сме ви въздействали вдъхновяващо. :)
Тук на помощ може да се окаже курсът на Цветомира Филипова от Фабриката за творчество, тази събота – 10.11.2018 г. Instagram за творци – как да направим творческия си профил успешен? е предназначен именно за творци от различни области, собственици на галерии и бутици и със сигурност ще ви е полезен, за да започнете да показвате творчеството си в социалната мрежа.

Източник текст и снимки: https://www.vogue.co.uk

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД, Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*