La Peregrina: историята и чара на перлата във форма на круша

Blog_20_w22-la-peregrina-istoria-char-na-perlata-vav-formata-na-krusha-615Любовта между перлите и кралските особи започва далеч назад във времето. Рожденият камък на месец юни е любим на Грейс Кели, на принцеса Даяна, а кралицата пази, като най-ценни, наследени от майка си перлени обеци.

Много известни личности също са почитатели на перлите. Одри Хепбърн и перленото колие в „Закуска в Тифани“, Коко Шанел и многото нанизи перли, а в наши дни – Мишел Обама, Сара Джесика Паркър, Роузи Хънтингтън-Уайтли.

Една от най-известните перли в историята е свързана, както с Холивуд, така и с кралството. Това е Ла Перегрина – предавана през поколения испански монарси, тя е била подарена на прочутата актриса Елизабет Тейлър от съпруга си Ричард Бъртън през 1969 г. Смята се, че перлата с форма на круша е една от най-симетричните естествени перли, изкусила толкова много притежателки и предизвиквала във времето огромно очарование. От откриването и до подарък за Свети Валентин, тази перла, пропътувала по света, има какво да ни разкаже…

  1. La Peregrina: от къде започва нейната история?

Малко перли са създали толкова голямо вълнение и ентусиазъм като световноизвестната „La Peregrina“. Тя е открита по бреговете на Панама в средата на 16-ти век. Разпространената  история е, че африкански роб я намира през 1513 г. на крайбрежието на испанската колония. Тя е била толкова впечатляваща и красива, че за награда робът е освободен.

Assael_La-Peregina_Feature

Истина или не, след като е намерена, тя е предадена на администратора на колонията, по това време, дон Педро де Темес. Той, от своя страна, я мести в Испания, където я подарява на бъдещия крал Филип II. Впоследствие, Филип я поднесъл като сватбен подарък на съпругата си английската кралица Мария I. В прочутия й портрет от 1554 г. на Антонис Мор (сега в музея на Прада, Мадрид) тя носи перлата като висулка на брошка с камъни. Името La Peregrina идва от Pilgrim в женски род (от испански, значещо „поклонник, пътешественик, скитник“) Най-вероятно, заради дългия път, който е пропътувала…

Assael_La-Peregina_History

След смъртта си през 1558 г. нейната сестра кралица Елизабет I връща известната перла, като дипломатичен  жест, в Кралство Испания. Тя остава в кралската колекция в продължение на 250 години. Носена е от испанските кралици по време на значими исторически събития. Например, кралица Маргарет, съпруга на Филип III, я е носила на честването на мирния договор между Англия и Испания от 1605 г.

  1. La Peregrina: как получава името си?

В началото на 1800 г. братът на Наполеон, Йосиф Бонапарт, управлява Испания в продължение на около пет години. Когато е прокуден след поражението на Франция в битката при Витория, той отнесъл със себе си част от кралските бижута във Франция, включително известната крушовидна перла. Според историците точно това е моментът, когато тя е получила прозвището си „La Peregrina“.

По-късно Йосиф предал перлата на племенника си Наполеон III, бъдещият император на Франция. Докато бил в изгнание в Англия, херцога на Аберкорн откупува от него перлата, за да я подари на прекрасната си съпруга, херцогинята Луиза Хамилтън. Невероятният размер на перлата, с размери приблизително 17,35-17,90х25,50 мм, я прави доста тежка. Тя често изпадала от обкова си и два пъти била изгубвана, както в замъка Уиндзор, така и в Бъкингамския дворец.

  1. La Peregrina: как попада в Елизабет Тейлър?

Семейство Хамилтън притежава La Peregrina до 1969 г., когато решават да я продадат на търг в Сотбис. Холивудската знаменитост и ненадминат романтик Ричард Бъртън купува перлата за 37 000 долара. Той я подарява на съпругата си Елизабет Тейлър като забележителен и единствен по рода си подарък за Свети Валентин.

Assael_La-Peregina_ValentinesGift

И Бъртън, и Тейлър обожават Ла Перегрина. Всъщност, в книгата си, Елизабет Тейлър разказва случай, в който помислила, че е изгубила перлата в апартамента си. След кратко трескаво търсене, тя я открива в устата на кучето си, за радост – ненадраскана.

Години по-късно Елизабет Тейлър възлага на Ал Дюранте от Картие да изработи перлено колие за нея. Заедно се опитват да осигурят по-стабилен и надежден обков за La Peregrina. Тя го е цени и пази до смъртта си през 2011 година. По-късно същата година Кристи представя перлата на търг, където е продадена за повече от 11 милиона долара на анонимен купувач.

Тази необикновена перла създава името си, обикаляйки земното кълбо. Не е чудно, че продължава да привлича вниманието ни. Ние, в marabu.bg, също обожаваме перлите. А вие имате ли любима перла, носеща интересна история и която да ви отведе до нови места? :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*