„На горния рафт“ разговаря с Йоана Данова и Yashi!

na-gornia-raft-predstavia-Yashi-1

Йоана Данова и марката бижута Yashi беше с нас през пролетта, очакваме я с нетърпение отново „На горния рафт„. Последователна, открита, сладкодумна, с чувство за хумор, оставяме ви да следвате нейния  увлекателен разказ :)

  1. Не за първи път си част от „На горния рафт“. Какво все още не знаем за теб?

Хмм, има доста неща, които бих могла да споделя, но избирам да е фактът, че имам работно ателие, в което от вече една година създавам Yashi. Подредено е с всички необходими работни маси, шкафове, бюра, инструменти, уреди, пясъци (разбира се, за къде без тях) и най-важното, няма нито едно косъмче от нито една от двете ми котки 😄 Шегувам се, най-важното всъщност е чисто новата ми работна маса, на която ще мога да създавам сребърни красоти, отново изпълнени с пътешествия. Нямам търпение да започна с пръстените 💍

na-gornia-raft-predstavia-Yashi-4

  1. Какви бяха детските ти мечти? Предполагал ли си, че някога ще се занимаваш с изработка на бижута?

Много готин въпрос, на който ще отговоря с голям кеф. Занимавам се с бижута от дете и всичко започна едно лято, когато бях на 6 или 7. Седейки на пейка зад блока, в очакване на другарче за игра (беше времето, в което всички са или на село, или на море и имаше много малко останали дечурлига), се появи една от каките в квартала, която, виждайки ме как скучая, ми предложи да ме научи да плета гривни. Това беше началото на моята бижутерска кариера 😄 Майка ми също изигра много важна роля в развитието на тази моя страст, защото след всяко свое бизнес пътуване, ми носеше различни комплекти за правене на бижута тип „направи си сам“, от които се научих на всякакви техники и опознах различни стилове. В последствие започнах да експериментирам, комбинирайки уменията, които бях научила през годините и така до момента, в който добре развитата ми фина моторика се срещна с любимата ми фина настилка – пясъка. Тук идва може би най-забавният момент от моето професионално пътешествие – освен с правене на бижута, от малка събирах камъчета – розови, зелени, лилави, червени, с блестяща слюда или подобни на кристали кварцови камъчета, все скъпоценни в моите очи, нищо, че идваха от пясъчника на площадката. Майка ми даже ме наричаше Пебълс, като момиченцето от „Семейство Флинстоун“, чието име означава именно „камъчета“.

na-gornia-raft-predstavia-Yashi-6

  1. Изграждайки колекция се водиш от това, което харесваш или следваш тенденции?

Признавам си, че след като прочетох този въпрос, реших да проверя тенденциите за бижута през настъпващия сезон и има някои, които съм уцелила, но има и такива, които са неизпълними за мен, защото материалите ми не го позволяват. Много харесвам chunky обиците, но нещо толкова обемисто, направено от пясък и смола, би било невъзможно за носене. Съчетавам материалите, с които работя, с представата ми за естетика, като освен това се оглеждам за вдъхновение по улиците и хората, които се разхождат по тях.

na-gornia-raft-predstavia-Yashi-8

  1. Какво те мотивира?

Изворът, от който постоянно бликат идеи и желанието да ги изпълня. Освен това, си мечтая един ден за огромна работилница, където да се изработват всякакви неща, да е пълна с различни майстори и хора с идеи, като заедно с това да бъде място, на което човек да може да се научи на занаят или да развие хоби. В момента, обаче, цялото ми внимание е насочено към ателието, затова ще продължавам само наум по тази тема :)

na-gornia-raft-predstavia-Yashi-5

  1. Какво ти дава участието в базари?

Срещата с клиентите на живо е едно много интересно изживяване, което те изпълва със страшно много емоции – вълнението от представяне пред публика, удоволствието от блесналия поглед на някой клиент, притеснението дали моите неща ще се харесат, а последно време и дали ще завали :) Базарите са ми много любима част и тайният ми кеф от тях е, че се срещам с колеги. Работейки сама в ателието, рядко имам с кого да си говоря, затова на базар съм страшно разговорлива. Понякога дори само няколко думи на човек с различна гледна точка, могат да ти помогнат страшно много в творчески запецнал момент.

na-gornia-raft-predstavia-Yashi-3

  1. Разкажи ни за интересна случка от твое участие?

Интересна случка точно нямам, но пък има редица смешни въпроси от рода на „А как го правите този пясък?“, „Ама, вие ли го оцветявате?“ и „А глобусът колко струва?“.

  1. Какво промени в теб правенето на бижута?

Бих казала, че не е променило нищо, имайки предвид, че бижутата винаги са били част от моя живот, но самото решението да се занимавам с тях професионално и да работя за себе си беше нещо страхотно. Спрях да вярвам в идеята, че като сам си си шеф, всичко е супер, защото видях, че не е никак лесно да развиеш бизнес от нулата. Но, с малко повече упорство и търпение, много подкрепа от приятели, роднини и колеги, нещата се получават.

  1. Какво е за теб успеха? Чувстваш ли се „успешен“ автор на бижута?

Колкото и семпло да звучи, успехът за мен е скрит в усмивките по лицата на клиентите. Когато успея да усмихна поне един човек, значим съм успяла.

  1. Какво да очакваме от теб „На горния рафт“?

Продължавам с нови пясъци в моделите бижута от колекцията Rims, като съм подготвила нов модел медальон с много дълга верижка и още по-интересен релеф. Освен това, ще изненадам посетителите и с официалното представяне на най-новото попълнение в асортимента от бижута на Yashi – гривнички с пясъци.

За Йоана, прочетете тук:

http://blog.marabu.bg/na-gorniya-raft-vi-sreshta-s-yoana-danova

Слънцето е обещало усмивка, авторите – нови колекции, какво друго ви трябва за една прекразна разходка? Тази събота и неделя ви очакваме в градината на Once Upon a Time Biblioteka!

Сподели:
Тази статия е публикувана в На Горния рафт представя..., Представяме ви.... Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*