Направи сама своя цветен талисман – точно като на Луна от новата теленовела на Дисни Ченъл „Soy Luna”!

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-1

Как да изработим стъпка по стъпка гривната-талисман?

Можете да заместите посочените материали с такива по ваш избор, но е необходимо да се съобразите с указаните размери. Мънистата трябва да бъдат с достатъчно големи отвори, така че шнурът да преминава поне два пъти през тях. Шнурът е добре да е изкуствен и при обгаряне да се топи, за да може по-лесно да завършите гривната. В противен случай, ще трябвада капнете лепило върху възелчетата.

Стъпка 1:

Отрежете от шнура две парчета с дължина 40 см. Вземете ги един до друг, изравнете ги и на около 12 см от краищата им вържете общ възел с двата края едновременно. Стегнете. С помощта на запалка обгорете и заострете крайчетата на шнуровете във вид на игличка. Внимавайте да не се изгорите, най-добре помолете някой по-голям да го направи, вместо вас!

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-2Стъпка 2:

Вземете едно мънисто и в него нанижете срещуположно двата края шнур, единия край от едната страна на мънистото, а другият край – от другата. За да вкарате по-лесно и втория край, задръжте мънистото с пръсти и опънете плътно около него първия край шнур. Стегнете равномерно и двата края, докато изтеглите мънистото до възела. Внимавайте мънистото да не се изкриви в едната посока.

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-3

Стъпка 3:

Вземете ново мънисто и повторете стъпка 2. Продължавайте така, докато добавите всички 15 мъниста или докато ви хареса резултата.

Стъпка 4:

Когато сте готови с низането, стегнете добре и завържете общ възел с двата края едновременно, възможно по-близо до мънистата.

Стъпка 5:

За да завършите гривната си в универсален размер за всяка китка, е необходимо изплитането на стягащ (регулиращ) елемент. Огънете гривната, разминете срещуположните краища и ги изравнете. Поставете я върху гладка маса, по начина, показан на снимката. Залепете хартиено тиксо върху всички шнурове в двата края, точно под плетката.

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-4

Стъпка 6:

Вземете остатъка от шнура и го пъхнете под снопчето от шнурове, което залепихте към масата с тиксо. Изтеглете го до средата му и завържете с двата му края възел около всички останали шнурове.

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-5

Стъпка 7:

Шнуровете от снопчето ще бъдат основа, около която следва да плетете Квадратен (плосък) възел с двата края на новия шнур. За по-красив и здрав резултат, стягайте много силно на всяка стъпка. Започнете плетенето с левия край. Оформете с него нещо като четворка, поставяйки я над основата. Нека десният край премине над шнура с оформената четворка, след което го промушете под основата, като излезе през примката на четворката леко по диагонал (както на снимката горе вдясно). Стегнете хубаво. След това направете четворка с десния край и промушете по диагонал левия. Това е така наречения Квадратен възел. Всеки квадратен възел се състои от два по-малки. За да следите възлите, бройте само вертикалните чертички от лявата страна на плетката. Когато направите 5-6 възела, спрете.

Стъпка 8:

Стегнете добре и изрежете единия край на шнура на около 1мм от последното възелче. Обгорете със запалката и притиснете с нея разтопеното, за да оформите нещо като тапичка към последното възелче. Така то няма да се развърже. Ако вашият шнур не е изкуствен, вместо това капнете секундно лепило.

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-6

Стъпка 9:

Повторете стъпка 8 и за другия край. Всеки от стърчащите краища на гривната вържете във възелче, за да не се нищи.

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-7

Иии…готово! :) Сега, опитайте и вие!

kak-da-napravim-grivnata-na-luna-za-publikatsia-8

Сподели:
Тази статия е публикувана в Как да направим.... Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*