Ново предизвикателство в ателието: Бразилска бродерия

Blog_23_w04-novo-predizvikatelstvo-v-atelieto-brazilska-broderiya-615

Бродериите са много и различни, можем да кажем, че всяка националност има своите особености, специфични характеристики и изпълнение, които я правят разпознаваема. Следващата техника, за която ще ви разкажем днес, няма да остави безразличен никого. Може би ще ви се стори, че е невъзможно да се справите, че това е шедьовър, който изисква изключителни умения, но както неведнъж сме се уверявали, няма нищо невъзможно :). С малко помощ и основни правила, определено ще можете да създадете своето първо бижу с нея.

2

Бразилската бродерия е вид бродерия с релеф, направена със специален тип конец от изкуствена коприна, който първоначално е бил произвеждан само в Бразилия. Карнавали, кафе, футбол, романтични сериали от края на 20 век, това обикновено свързваме с Бразилия… Но се оказва, че там се е родил и един много интересен вид ръкоделие. По същество бразилската бродерия е една от възможностите за обемна бродерия (моделът, който се получава не е плосък, а по-скоро релефен). Повечето от тези техники използват вълнени или памучни конци, но бразилската бродерия използва съвсем различен материал – изкуствена коприна, а конците са усукани обратно на часовниковата стрелка (това се нарича Z-туист). За да се предотврати разплитането на тези нишки по време на работа, бродиращите трябва да ги навият на игла в процеса на работа в обратна посока, тоест по посока на часовниковата стрелка. Друга характерна особеност на бразилската бродерия са елементите от дантела, включени в нея.

vishivka-brazilskaya-tehnika-master-klass-shemi_5

През февруари, в Ателие Марабу сме решили да ви срещнем с тази интересна техника и планираме урок „Бразилска бродерия със Сърджан Кръстевски”. Главно действащо лице, човекът, който ще разкрие пред вас необятния свят на това изкуство ще е Сърджан Кръстевски. Широко скроен, с богато въображение, отдаден на не едно изкуство, бихме го сравнили с творците от Ренесанса, но все пак, за нас е майсторът  на бродерията. Днес ви срещаме с него, а идеята е да загатнем какво ви очаква по време на урока и да разкажем малко за любопитната техника:

  • Каква е разликата между традиционната бродерия и бразилската?

Повече от бродериите, които се използват, с които се работи, са плоски, в една равнина, а бразилската е обемна,  използва триизмерни бодове, плетки и техники за релефни ефекти.

3

  • Ако имаме желание да бродираме, с какво трябва да разполагаме? Кои са основните материали?

За бразилската, както и за всяка друга бродерия от основно значение са иглата, ножичката и гергефа или рамката, на която се опъва платното за работа. Конците, които се използват, могат да бъдат различни – копринени, памучни, вълнени и пр.

vishivka-brazilskaya-tehnika-master-klass-shemi

  • Какви са нишките, които ти предпочиташ?

Аз избирам копринени или памучни конци. С тях се работи лесно и се постигат фини и впечатляващи елементи. За да направим бродерията обемна, използваме специални шевове, бримки и контури. А чрез панделки можем да получим още по-различен и интересен ефект.

FB_IMG_1674756639037

  • Има ли характерни мотиви за този вид бродерия?

Основната тема на бразилската бродерия са растенията: цветя, стъбла, листа, флоралните мотиви! В зависимост от материалите, които се използват и майсторството, разбира се, цветята изглеждат толкова истински, че ти се иска да ги откъснеш. Птички и други животни също се срещат в този вид бродерия. Природата се пресъздава едно към едно. Главен герой в този тип бродерия често е розата.

1

  • За какво може да се използва бразилската бродерия?

Бразилската бродерия има много широк спектър на употреба. Може да бъде използвана  върху дрехи, чанти, шапки, също така при изработка на покривки, на калъфи за възглавнички…, а ние ще я включим в изработката на бижута.  Бродираните картини и пана също са истински шедьоври.

  • Може ли да се апликира с мъниста и камъни?

Точно това е красивото на бразилската бродерия, че позволява да се комбинира с други видове бродерии, включително и с мъниста и камъни. Могат да се пришиват на някои от бодовете по време на самата бродерия или да се добавят след като се приключи. И в двата случая се получава невероятно красив ефект. Представете си момини сълзи с утринна роса – бродерия и камъни.

FB_IMG_1674756616979

  • Ти самият, за какво използваш този вид бродерия?

Най-често я използвам за декорация на тоалетите, които изработвам. Обичам и да я комбинирам с други видове бродерии.

В нашия блог, ще продължим да представяме различни техники, добре познати или такива, които тепърва откриваме. Ще продължат и срещите ни с хората, които влагат много труд, много емоция и сърце в своята работа, тези, отдадени на творчеството. Ако темата е била интересна за вас, споделете, а ако искате да опитате – заповядайте в Ателие Марабу на 11 февруари, като е необходимо да се запишете предварително тук: http://ateliemarabu.com/lesson/brasilska-broderiya-sas-Sarjan-Krastevski. :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*