Отпечатай и оцвети с Vintaj

DPP_0076Мечтаете ли да правите атрактивни бижута от метал, както истинските майстори-занаятчии? Да се потопите в едно вълнуващо преживяване и да откриете артистичната страна на любимото хоби? За тези, като вас, и нас, които творим в по-приложната област, съществува една много достъпна технология, а именно Vintaj…

1. Какво е Vintaj?

Vintaj е съвкупност от инструменти и материали, даващи възможност да обработваме пластини от мед или месинг – да пробиваме, да изрязваме, да огъваме, да създаваме релеф и обем, да гравираме и патинираме. В резултат се получават уникални и атрактивни елементи във винтидж и гръндж стилистика, които можем да включим в дизайна на обици, колиета, гривни и пръстени.

vintaj-usukvane-na-tel

И понеже съвсем скоро предстои обучението Vintaj с Албена Катанова решихме накратко да ви въведем в техниката и да разкажем какво представлява тя.

2. Какви възможности в дизайна дава Vintaj?

Атрактивната и достъпна технология позволява сами да оформяте, стилизирате и декорирате необходимите за вашия дизайн метални акценти. Vintaj е приложима върху елементи от чист мед, месинг с примеси на мед и цинк, както и върху арт метал на желязна основа.

DPP_0044

С преса-машина и щанци за едностранен и двустранен релеф може да декорирате елементите с нежни и фини мотиви, със специални накрайници да гравирате букви и цифри, а с чукче и наковалня да придавате вдлъбнатини и резки за по-автентичен вид.

DPP_0073

В набора от инструменти ще откриете различни типове клещи, които могат да изрязват, пробиват и огъват метала. Съществуват и дървени блокчета с гнезда, чрез които можете да придавате обем на плоските модели.

vintaj--modelirane-s-medna-tel

Звучи невероятно, нали? А един от най-занимателните моменти е времето за оцветяване. Чрез патината на Vintaj, бижутата лесно придобиват антично очарование или съвсем дискретно, но ефектно тониране. Тя е създадена специално за метал и за разлика от алкохолните мастила, буквално „прилепва” по повърхността, без да има нужда от допълнително запечатване. Най-атрактивно се получава при релефни повърхности.

3. В допълнение…

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу, Училище по дизайн. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*