Пътешествие във времето – кратка история на бижутата

Blog-pateshestvie-vav-vremeto-kratka-istoria-na-bijutata-615Когато замисляте дизайна на ново бижу, вдъхновявате ли се от отминалите епохи? Търсите ли съкровени частици в позабравени легенди и изгубени символи? Бижутата са с нас от хилядолетия и това им придава чар, сила и мъничко вълшебство… Да попътуваме днес хиляди години назад :)

1. Хиляди години назад – бижутата като амулети.

Първите находки на пробити семена и мъниста от морски раковини, използвани за направа на бижута са открити в Африка и датират отпреди 110 000 – 75 000 години. Използвали са се предимно за амулети. Ранните хомо-сапиенс, Кроманьоните, живели в Европа преди около 43 000 години, са носели груби огърлици и гривни от кости, зъби и камъни, нанизани на растителни влакна или на изсушени животински сухожилия.

16

Много време е трябвало да измине, допреди около 7 000 години, когато медта и златото са започнали да се използват за направата на бижута и всякакви украшения за бита. Завещали са ни ги нашите предшественици от Тракийската, Египетската, Месопотамската, Индийската, Китайската, Гръцката и Римската цивилизации…

17

2. Факти, с които можем да се гордеем :)

През втората половина на миналия век, в България, първо в търновското село Хотница, а след това в района на Варненското езеро, са намерени златни съкровища, които опровергават приетото схващане, че медта е най-старият използван в бижутерията метал. В Хотница, където разкопките продължават все по-дълбоко и до днес, са намерени златни спирали, които според дълбочината на културните пластове, в които лежат, може би са най-старото обработено злато на Земята, открито досега. Златото от Хотница не е положено в гробници, а в житейската среда на хората, които са ги ползвали в ежедневието си. Съкровището на варненския некропол пък е уникално в света, както с количеството намерени украшения от чисто злато, така и с тяхното разнообразие и виртуозна изработка.

18

3. Хиляди години назад – бижутата като част от религиозни церемонии.

През тъмните времена в Европа между 400-та и 1000-та година от новата ера бижутата са били рядкост. Те се носели еднствено от висшите благородници и крале.

В Средновековието бижутерията започва да се използва широко по време на религиозни церемонии. Най-известните образци от това време са бижута, предназначени за коса и дрехи, украсени със скъпоценни камъни – рубини, сапфири, перли, смарагди, диаманти.

                             10441125_756231147781862_135082430579091564_n 14317540_1356134354458202_2655621630049730233_n

4. Очаквайте :)

От Ренесанса насам бижутерията постепенно става част от ежедневието на всички нас,  а ограниченията в използването й, свързани със закони, материали и обществени очаквания вече не важат!

По-нататък ще ви разкажа за бижутата, като част от необятната култура на Индия и Китай. Безкрайно интересна тема, от която със сигурност ще има какво да научите, да се вдъхновите и провокирате за творчество. :)

Благодарим на автора, че сподели статията си с нас. Каним ви да надникнете и в личния й блог: http://www.chogtse.com

Сподели:

About chogtse

https://www.facebook.com/Chogtse/
Тази статия е публикувана в История на бижутата. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*