Пътуване във вълшебния свят на дихроиците заедно с Диди Опренова!

Marabu-blog-615

Отмина седмица от срещата ни „На горния рафт”. Толкова очарование и красота, толкова нови идеи и вдъхновение. Срещата с авторите винаги е зареждаща, а още по-щастливи сме, когато те решат да споделят за работата си и да открехнат вратичката към един необятен свят.

В началото на декември това направи Диди Опренова от Жар Арт студио. Тя ни пренесе в света на ‘дихроиците’. Един особен и чаровен вид стъкло, който омайва с уникалността и разнообразието си.

Нека попътуваме назад във времето:

В продължение на хиляди години занаятчии намират вдъхновение в блясъка на стъклото. Първите вази, купи, кани и други предмети от стъкло са били по-скъпи от златото. От стъкло се изработват изящни произведения на изкуството в най-различни форми и цветове, включително бижута.

Съществува обаче, един по-отличителен и екстравагантен вид, наречен „дихроик“. Известно е още като стъкло на цветни ефекти. Най-общо, дихроизмът е оптичен феномен, а дихроичното стъкло отразява по особен начин някои цветове, като спира определени дължини на светлинната вълна, а пропуска други да преминат през него. Явлението е известно като физика на тънкия слой. Това е причината да виждате въртящите се шарки на дъгата в сапунен мехур, плаващите цветни палитри в масло върху вода и драматичните цветове на крилете на водни кончета.

DSC_0005

Думата „дихроик“ произлиза от двете гръцки думи „di“, което означава две, и „chroma“ – цвят, т.е. „два цвята“. Всяко парче дихроично стъкло е уникално и променя цвета си в зависимост от различните видове светлина и ъгъла, под който лъчите падат върху него.

Дихроичното стъкло е завладяващ продукт, който е едновременно древен и модерен. Историческите корени на този материал могат да бъдат проследени чак до Древния Рим. Първоначално е създадено със злато и сребро.

156216

Британският музей притежава уникален експонат, за който се смята, че е изработен в Рим през IV век. Това е „чашата на Ликург“ (The Lycurgus Cup). Тя представлява нещо много повече от антична чаша. Изработена е от дихроично стъкло и променя цвета си в зависимост от посоката на светлината. Осветена отвътре, чашата произвежда червен блясък, а осветена отвън – непрозрачен зелен цвят.

156217

Как ли ранните римски занаятчии са изработили тази чаша? И до днес отговорът на този въпрос е обвит в мистерия. Според историците ефектът се дължи на съдържащите се в стъклото малки количества златни и сребърни капчици, които му придават необичайни оптични свойства.

През 50-те и 60-те години НАСА разработва технология за производство на дихроично стъкло и го въвежда в космическите технологии като защита от вредно лъчение.

Използването на сребърни и златни частици е заменено от метод за изпаряване на метали с електронни лъчи във вакуумна камера. Съединения от алуминий, хром, силиций, цирконий, магнезий, титан, злато и сребро под формата на кристали се нанасят директно върху повърхности в ултра тънък филм. Производството на това стъкло изисква специално оборудване и може да бъде доста скъп процес. Поставят се между 15 до 45 слоя и взети заедно те са по-тънки от човешки косъм!

Nativity

Хора с творчески професии – художници, дизайнери, декоратори, бижутери – се възползват от спецификите на този уникален във всички отношения материал в своите произведения. От дихроично стъкло се изработват компоненти за бижута: цветни мъниста, висулки, обеци, гривни, като всеки елемент завладява, очарова и удивлява собственика си с уникалния си характер и неповторима визия.

Ако  решите да зарадвате себе си или свой любим човек в тези светли празници, с уникално бижу, изработено от Жар Арт Студио, все още имате времe :) А искате ли да научите още за тайните и невероятните възможности, които дава стъклото, то следете програмата с уроците на Ателие Марабу и през новата 2023 година.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*