Плетене с халкички – модна революция и творческо предизвикателство!

Blog_16_w32A

Плетене с халкички или както още се нарича на английски Chainmail, chain mail или chain maillе е характерен начин за свързване на халкички, чрез който можем да създаваме атрактивни шарки и повърхнини. Произхождаща от древните ризници, днес това е безкрайно любопитна бижутерийна техника с много възможности и вариации…

Какво се крие зад тайнственото име?

Името идва от френската дума Maille (ризница), произлизаща от латинската macula. Преводите на всички тези значения могат да се възприемат като мрежа от еднакви елементи, описващи характерния начин на съединяване на металните халкички. Получената мрежа или повърхнина е изключително здрава. Ето защо, още в древността занаятчиите започнали да използват този подход, за да създават плътни и сигурни ризници, предпазващи войните от острите оръжия в битка.

Артефакти от такъв тип оцелели оплетени ризници са откривани на много места по света – Европа, Северна Африка, Близкия изток, Централна Азия, Индия, Тибет, Югоизточна Азия и Япония. Най-ранният пример е открит в гроб на дакийски вожд край Чумещи, Румъния (на границата с Унгария). Тази ризница се приписва към културата на келтите. Други ранни примери са с етруски произход, датирани около 4в.пр.Хр. Намерени модели подсказват обаче, че най-популярните шарки, използвани днес, са завещани от културата на келтите. Нищо не спира до тук! Каним ви на пътешествие назад във времето, за да открием заедно корените и което със сигурност ще провокира творческото ни вдъхновение!

  pletene-s-halkichki-chainmaille pletene-s-halkichki-chainmaille-1

Произход на Chain Maille

Можем да определим три големи семейства, от които е започнало всичко.

Персийски произход на Chain Maille

Трудно е да се открият точни исторически доказателства в подкрепа на персийския произход. Тук са откривани вариации на спирални и двойни спирални плетки от халкички, но те са твърде разпространени. Любопитно е, че някои историци определят ризниците като наследник на по-ранните люспени брони. Те представляват множество отделни малки пластини с  различни форми, прикрепени към основа от плат или кожа и подредени в припокриващи се редове. Материалът, от който са направени е разнообразен – бронз, желязо, кожа, семена, кост, а в древен Китай – дори от хартия.

  Coat_of_Pangolin_scales Eastern_riveted_armor

Японски произход на Chain Maille

Това е една от най-старите форми за Плетене с халкички, датирана преди около 3000 години. Японските плетки представлявали опростени плоски правоъгълни структури или шестоъгълни решетки. Познати са като Kasuri и е характерно, че вертикални поставяните халки обикновено са овални, редувани от хоризонтални кръгли халки. Интересно е, че са били са много по-малки по размер от тези, използвани в Европа. Освен това, за да се предотврати ръжда,  нанасяли върху тях лак, а след това ги зашивали върху подложка от плат или кожа.

   pletene-s-halkichki pletene-s-halkichki-riznitsi

Европейски произход на Chain Maille

Европейските плетки са най-често плоски. Едни от най-старите артефакти са създадени от келтите около  4 в.пр.Хр. Първоначално те били разработени от халкички от ковано желязо, пришити плътно припокриващи се към кожена броня, за да я подсилят. По-късно става ясно, че по-голяма гъвкавост и здравина може да бъде получена чрез свързване и заключване на халките директно една с друга.  Моделите се изпълнявали , редувайки споени с цели железни халки, но след  14-ти век всички халки били занитвани, за да се предотврати разглобяването на плетката. Освен това въвели и използането на стоманени халки. Когато римляните пристигнали по обитаваните от келти земи, те възприели практиката в собствените бойни снаряжения. Те развили някои от сплитанията, като започнали да ги използват за декорация.

  pletene-s-halkichki-kelti pletene-s-halkichki-evropeiska-pletka

След 17 век до днес…

След 17 век, техниката Плетене с халкички обхванаща и други приложения, а ръчната изработка на такива мрежи все повече намалява. През 1750 година във Франция Жак дьо Вокансон изобретява първата машина за мрежа от халки. Нейната цел по-скоро е да изготвя тел в U-образна форма и подходяща за техниката.  По-късно в Англия и Германия се появяват машини в още по-развити  варианти. Те произвеждат фини верижки и верижки с елемент топче. В началото на 19 век, много бижутери започват да интерпретират успешно техниката в дизайна на своите бижута.

Днес мрежите от халки имат различни промишлени, архитектурни и научни приложения. Използват се от леководолази като защитно облекло срещу акули, касапи използват ръкавици, изработени от такава мрежа, точни копия на автентични брони се обличат от актьори в различни исторически възстановки и снимане на филми. Едва ли ще се учудите, че се появяват дори върху дизайна на обувки, дрехи и чанти. Естествено многобройни са примерите и в света на бижутата. Те не се изчерпват само до рамките на готическата мода, напротив. Съществуват колиета, обици и гривни с много деликатен, женствен и нежен дизайн.

chainmail-sandal pletene-s-halkichki-bijuta   pletene-s-halkichki-bijuta-aksesoari    pletene-s-halkichki-promishlenost

А най-хубавото е, че техниката, шарките, материалите и необходимите инструменти са толкова достъпни, че можем да практикуваме техниката по професионален начин и сами в домашни условия. Мястото, в което можете да поставите началото и да усвоите нови знания, естествено е Ателие Марабу. Плетене с халкички е една от петте любопитни техники, включени в Твоите нови бижута – пет стъпки да подчертаеш стила си! Ще бъдем щастливи да ви видим в нашето уютно студио. Очакваме ви! :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*