Под лупа – бижутерийна тел

Blog_16_w04-pod-lupa-bijuteriina-telБижутерийната тел, в различните си варианти, може да се окаже основен помощник при създаването на любимите ви ръчно изработени бижута. С нея имате възможност да правите най-различни неща – да нижете мъниста, да я оформяте в разнообразни фигури, да плетете с нея (например верижки или плетки от халкички) и сами да правите своите кукички за обици и други аксесоари.

На пазара се предлага огромно разнообразие от видове, марки и цветове. Ето защо, понякога е трудно да преценим каква тел да използваме, за да изработим желаното бижу, особено за тези от нас, които тепърва се захващат с това увлекателно хоби. Ако искате да се запознаете с бижутерийните материали или желаете да разширите обхвата от техники, които използвате, надяваме се, че ще ви помогнем със следващите редове.

Сребърна, златна и медна тел

1. Как се прави телта?

За производството на тел най-често се използват пръти от мед, неръждаема стомана, месинг, сребро и злато, които биват машинно изтеглени през специална плоча от въглеродна стомана с ралични по размер отвори.

 • Неръждаемата стомана е материалът, който най-често се използва за производството на тел за низане на мъниста, докато медта, която е достъпна и не особено скъпа, се използва за производството на оцветена тел за моделиране.
 • Месинговата тел обикновено е по-твърда от медната и се използва за посребряване и позлатяване.
 • Сребърната тел се произвежда в две проби 925 и 999 (с 92,5% и 99,9% процента съдържание на сребро), като телта с проба 925 е доста по-разпространена и достъпна.
 • Най-луксозната и скъпа тел е златната, но и тук производителите са помислили за тези от нас, които разполагат с по-скромни възможности. Телта от чисто злато обикновено се предлага в два варианта – 9 и 18 карата и е много скъпа, но има и доста добри алтернативи на по-ниска цена – тел с многослойно златно покритие и златните сплави с различно съдържание на благородния метал.
 • В България телта от благородни метали не е толкова широко разпространена поради високата си цена. Съвременните методи на производство обаче позволяват да се постигне изключително високо качество на златните и сребърните покрития, така че спокойно можете да използвате позлатена и посребрена тел без бижутата ви да загубят и частица от чара си.

Плетена тел

2. Размерът има значение

Дебелината на телта се измерва стандартно в гейджове (от английското gauge – калибър), но много от производителите и търговците добавят допълнително пояснение за еквивалента в сантиметри или инчове. Важно е да запомните, че колкото по-голям е номера на телта, толкова по-малък е нейния диаметър. Така тел с диаметър 10 G е точно два пъти по-дебела от телта с размер 30 G. Ето и еквивалентните стойности в милиметри на най-популярните размери тел:

10 G – 2,6 mm, 12 G – 2.1 mm, 14 G – 1.6 mm, 16 G – 1.3 mm, 18 G – 1.0 mm, 20 G – 0.81 mm, 22 G – 0.64 mm, 24 G – 0.51 mm, 26 G – 0.41 mm, 28 G – 0.32 mm, 30 G – 0.26 mm, 32 G – 0.20 mm и 34 G – 0.16 mm.

Имайте предвид, че телта с по-голям диаметър трудна за манипулиране. Тя е най-подходяща за изработката на закопчалки, обици, основи за пръстени, гривни и колиета. Колкото по-тънка става телта, толкова е лесна за обработка. Може да се използва за декорация, различни техники за омотаване (т. нар. wrapping), за плетене, тъкане и дори за шиене и бродиране.

Цветна тел за низане

3. Профилирайте се!

Освен в различни цветове и размери, бижутерийната тел се предлага и в различни профили. Освен стандартния кръгъл профил, има и квадратен, правоъгълен, овален и дори във формата на полукръг (като буква D на латиница). Те придават допълнителен обем на произведенията ви, а как точно ще ги използвате зависи само от въображението ви.

4. Твърдост

Друга важна характеристика на телта е нейната твърдост. Има три основни вида – твърда, полу-твърда и мека. Имайте предвид обаче, че различните материали също са с различна твърдост – месингът например, е по-твърд от медта. С мека тел се работи най-лесно, нея можете да огъвате дори и с пръсти, а тънките диаметри мека тел са изключително подходящи за увиване. Тази тел, обаче, е доста деликатна и не е подходяща за всекидневни бижута, понеже лесно се износва. Можете да заздравите телените изделия чрез удряне с бижутерско чукче, това обаче променя текстурата на метала и ще съсипе покритието, ако има такова. Използвайте този метод, само когато работите с медна тел или тел от скъпоценен метал без допълнително покритие.

Тел тип Мемори

Твърдата и полутвърда тел се използват за бижута, които трябва да запазят специфичната си форма (като модерните в момента широки гривни без закопчалка). Ако се опитате да обработите твърда или полу-твърда тел само с пръсти, рискувате сериозно да се нараните. За целта вече са ви необходими различни бижутерски инструменти.

5. В цветовете на дъгата

Емайлираната (оцветена) тел се произвежда, като върху медна или посребрена тел се нанася цветен емайл. Разнообразието от цветове е огромно. Когато работите с тази тел, трябва да бъдете изключително внимателни, понеже инструментите могат да нарушат покритието и да съсипят изделието ви. Това може да се случи дори и ако използвате стъклени мъниста с по-остър ръб на отвора за нанизване. За допълнителна сигурност ви препоръчвам да използвате клещи с пластмасови капачета на челюстите, за да предпазите покритието от надраскване.

Бижутерийна тел с цветно покритие

6. А тел за низане на мъниста?

В най-различни цветове се предлага и бижутерийната тел за низане на мъниста. Тя всъщност е по-скоро кабел – представлява няколко фини стоманени нишки, усукани и покрити с найлонова обвивка. Броят на нишките варира между 3 и 49, колкото повече са те, толкова по-здрав (и съответно – скъп) е кабела. Има дори бижутерийни кабели от чисто злато или сребро с найлоново покритие, но тяхната цена е доста по-висока от тази на стоманените. Тази тел е много гъвкава, но не бива да се прегъва, понеже чупката не може да се поправи. Тя е много устойчива на триене, благодарение на найлоновото си покритие, а вариантите с по-голям брой нишки могат да понесат и много голяма тежест (например едри стъклени мъниста или мъниста от полускъпоценни камъни), което ги прави изключително удачен избор за низане на гердани. Трябва да знаете обаче, че трудно можете да завържете бижутерийния кабел на устойчив възел. Вместо това се използват мъниста-стопери от благородни метали или сплави с различно покритие.

Сребърна тел за низане

7. Мемори тел.

Друга интересна разновидност на бижутерийната тел е телта тип Мемори. Това е специална закалена стоманена тел, която запазва първоначалната си форма дори и при огъване и усукване. Тя е много твърда, така че дръжте новите си клещи за рязане настрана от нея! Използвайте по-стабилни клещи за мемори тел или си купете чифт обикновени резачи от железарията. Тъй като тази тел е трудна за рязане и оформяне на ушета, можете да използвате една малка хитринка, за да я направите по-податлива. Задръжте телта над пламъка на свещ за няколко секунди (ще разберете, че е готово по червения цвят), а сед това бързо потопете във вода за да я охладите. Така много по-лесно ще отрежете телта и ще оформите уше с правилна форма.

Гривни от тел тип Мемори

8. Експериментирайте!

Накрая искаме да ви представим един съвсем нов продукт, който развихря въображението. Това е плетената тел – фина медна тел с цветно покритие, машинно изплетена във формата на тръбичка. Освен да я използвате като основа за колие с едно или повече мъниста, пришити отгоре, можете да си поиграете с различни техники и материли. Мънистата могат да бъдат нанизани вътре в тръбичката, можете да избродирате мотив с мъниста върху фината мрежа, да я разпъвате, сплитате и моделирате по свой вкус. Предлага се и във вариант тъкана тел, която обикновено е изработена от по-твърд материал като месинг или стомана. Трябва да внимавате с краищата, които често са доста бодливи, но с поставянето на специален накрайник със закопчалка решавате този проблем чисто и елегантно.

Огърлица от плетена тел

С медна гъвкава тел и бижутерийна тел за низане далеч не се изчерпват материалите, които можете да използвате, за да нанижете или украсите своите модели от мъниста. За различните цели се използват различни нишки, корда, кожени шнурове, панделки…За тях вижте Под лупа – нишки за низане, плетене и тъкане!


Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

17 Responses to Под лупа – бижутерийна тел

 1. Чудесна статия!Много точна и изчерпателна!Страхотни сте!Благодаря!!!

 2. FIGO says:

  А каква тел е подходяща за правене на имена от тел?

 3. Николай Няголов says:

  Статията Ви е много много хубава и изчерпателна.Бих искал да ми помогнете да си намеря посребрена медна тел в размери от 0.4 до 0.6 мм за изработка на дръвчета сувенири Поздрави

 4. васил says:

  някои знае ли от каде да си закупя сребърна тел но изцяло сребърна не покрита ????

 5. Велемира says:

  Много съм затруднена с тая тел. Помагайте! Трябва ми нито мека, нито много твърда (да може да се огъва с клещи, не с пръсти). В никакъв случай прекалено дебела, по – скоро тънка, но не за оплитане. И ми трябва за закопчалки за обеци, ушички и пр. Каквото съм взимала до сега все не е каквото трябва. Или е много гъвкава(мека), или пък много дебела. Да е с цвят сребро. Благодаря и ви желая страхотен ден!

  • marabu bg says:

   Здравейте, Велимира!
   Смело можем да препоръчаме гъвкава бижутерийна тел от каталога на marabu.bg.
   Artistic Wire е медна тел, варираща в разнообразни цветове и дебелини – http://www.marabu.bg/category/91/tsvetna-gavkava-tel-artistic-wire.html
   Има подробно описание кой размер за каква техника е подходящ.
   German Style е малко по-висококачествена и е посребрена, позлатена и т.н. – http://www.marabu.bg/category/92/bizhuteriyna-tel-german-style.html
   Нея можете да намерите и в различни профили – квадратен, кръгъл, полукръгъл
   Желаем творческо вдъхновение и ще се радваме да видим какво творите :)

 6. Таня says:

  Здравейте, много полезни материали публикувате и ги правите достъпни за хора като мен, за което Ви благодаря!
  Може ли да ми препоръчате тел за плетене с която може да се постигне ефекта на публикуваната от Вас огърлица (последната в публикацията).Имам няколко идеи и ми се иска да ги реализирам, но за целта ми е нужна мека, лесна за огъване и манипулация тел.Благодаря , Ви и безкрайни успехи ви желая!

  • marabu bg says:

   Здравейте, благодарим за запитването и оценката. :)
   Това е една разтеглива телена мрежа. Алтернативен вариант е да се изработи и с техниката Плетене на една кука. В този случай е необходима медна гъвкава тел. В нашия каталог има два варианта.
   -Цветна медна тел с антиалергично цветно покритие ArtisticWire, вижте тук: http://marabu.bg/category/91/tsvetna-gavkava-tel-artistic-wire.html
   -Медна тел с нанесена метална баня German Style, тоест посребряване, позлатяване и т.н., тук: http://marabu.bg/category/92/bizhuteriyna-tel-german-style.html
   И от двата вида подходящи размери са 26, 28 и 30G, отговарящи на 0,4; 0,3 и 0,26мм.

   На линия сме за възникнали въпроси :)

 7. Павлина says:

  Каква тел да използвам за да направя брошката тип безопасна игла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*