Под лупа – Чешки кристални мъниста

Blog_17_w27-pod-lupa-cheshki-kristalni-manista

Прага, крони, Шкода, Дворжак, бира, кнедли… С какво още свързвате Чехия?

Със сигурност чешкият кристал също е сред първите Ви асоциации – особено ако и Вие като мен държите на най-висококачествените материали за изработка на бижута. Но познавате ли чешките кристали в пълния им блясък?

1. Малко история

Знаете ли, че изработката на мъниста е един от най-старите занаяти в света – най-старото съществуващо мънисто е на около 30 хиляди години! Е, чешките кристали определено не са чак толкова древни, но и те могат да се похвалят с богата история – най-старите запазени датират от Бронзовата ера. По това време днешна Чехия била населена от келтите, които са прочути майстори на стъклените мъниста.

 • През 13-ти век…

Едва през 13-ти век, обаче, из чешките гори се появяват работилнички, които произвеждат стъклени изделия и мъниста. По онова време мънистата все още са се използвали основно за изработката на броеници.

Тези миниатюрни фабрики не случайно са се намирали в горите, където двата основни материала за производство на стъкло – кварц и поташ, били в изобилие.

Старите майстори добивали кварцът от близките планини. Поташът (химичното съединение калциев карбонат) в чист вид бил трудна за набавяне и скъпа съставка. Чешките стъклари използвали пречистена дървесна пепел като заместител. Макар че сам по себе си този метод също бил скъп (за производството на двадесетина килограма стъкло, трябвало да бъдат изгорени между 7 и 18 тона дърва) гъстите чешки гори осигурявали богат запас на ценната суровина. И не само – те дарили чешкият кристал и със своята красота – поради не достатъчното пречистване на сместа за производство, той получавал специфичен зеленикав оттенък. Наричали го „горско зелено стъкло“, а през следващите векове точно този тип стъкло било определящо за развитието на стъкларската индустрия в Европа.

 • През 16-ти век…

През 16-ти век в Чехия започва масово производство на стъкло и се формират три основни центъра на тази индустрия – градовете Яблонец (днес там се намира фабрика на една от най-известните компании-производителки на кристал), Становско и Бендрикор.

На власт идва император Рудолф II, чиято любов към стъклото дава силен тласък на развитието на индустрията, Развиват се техниките за изработка и декорация на стъклото.

 • През 18-ти век…

До края на 18-ти век, чешкото стъкло е известно в цяла Европа. То притежава и някои специфични качества, с които сразява конкурентите си. Отличава се с по-високо съдържание на олово и поради това е по-меко и по-тежко, така че е изключително подходящо за рязане и гравиране.

Основен конкурент на Чехия в производството на стъкло била, разбира се, Венеция, която имала дългогодишни традиции в този занаят. Иновативните техники, разработени от чешките майстори и изключителното качество на изделията им скоро прославили Чехословакия като най-добрия производител на стъкло в Европа.

 • През 19-ти и 20-ти век…

През 19-ти и 20-ти век индустрията преживява много грандиозни успехи и сериозни сътресения. Чехите изобретяват първата преса за стъкло, но стъкларската промишленост е национализирана и производството е спряно по време на нацистката окупация и през Втората световна война и в последствие – ограниченията на Желязната завеса. След падането на комунистическия режим през 1989 г. Чехия бързо възвръща славата си на един от най-добрите производители на стъкло в света.

Производството на стъклени мъниста в Чехия стартира като съпътстващо производство на стъкларството през 13-ти век, когато се правели мъниста за броеници. В по-късните векове съперничеството между чешките и венецианските майстори-стъклари набрало скорост и мънистата се оказали основно предимство за чехите.

През 19-ти век чешките майстори разпращат демонстратори из цяла Европа – те „рекламирали” стъклените изделия, но най-важната им функция била да осигурят обратна връзка. Те разпитвали хората какви мъниста биха искали да имат и се завръщали в Чехословакия със скици и проекти, което било революционен похват в историята на изработката на мъниста. До това време мънистата се изработвали ръчно, чрез изтегляне или издухване на разтопеното стъкло.

Чешките майстори създали първата преса за производство на стъклени мъниста.

Тя позволявала да се произведат мъниста с различна декорация, дупчицата на мънистото да се намира на различно място и най-важното – производството на хиляди еднакви мъниста на ден. Така венецианските стъклари останали далеч назад.

Но дошли тежки времена за чешката стъкларска индустрия. По време на Първата световна война и последвалата я Голяма депресия, както и по времето на Втората световна война, производството на стъкло било прекратено. През 1945 година комунистическия режим в страната възобновява производството на стъклени изделия, но не и производството на стъклени мъниста, тъй като го счита за „безсмислено”. Това продължава до 1958 година, когато се оказва, че стъклените мъниста всъщност са доста доходоносен продукт за износ и производството им е възобновено.

2. Видове чешки стъклени мъниста

Съществуват буквално безброй видове чешки стъклени чешки мъниста. Ръчно изработени, масова продукция, мъниста-зрънца, овални, фасетирани, големи фокусни мъниста, топчета, кубчета, супердуо тила, куадратила, хеопс, триъгълничета, брикс, тръбички, сърчица, цветчета, перлени миксове и животинки – всевъзможни форми и цветове за всеки вкус. Това е може би и най-страхотното им качество – огромното разнообразие. Няма как да ви представя по отделно всеки един вид чешки мъниста, но пък искам да ви дам малко полезна информация за тях и някои техни особености.

Мънистата от пресовано стъкло се произвеждат в най-различни размери (най-малките са 3мм), форми и цветове, но освен това могат да имат различно покритие – прозрачно, непрозрачно, блясък, аурора бореалис (в цветовете на дъгата). Непрекъснато се произвеждат нови видове, с които можете да украсите бижутата си.

За чешките стъклени мъниста е характерно така нареченото горещо полиране. Горещо-полираните мъниста се произвждат в размери от 3мм до 22мм. Техните фасетки са винаги еднакви, затова мънистата са по-скоро овални, отколкото идеално кръгли. Те се произвеждат с преса за стъкло, фасетират и глазират в пещ.

Имайте предвид, че чешките мъниста-зрънца се различават от японските – не са чак толкова еднакви по форма и дупчиците им са по-малки.

Освен така популярните пресовани мъниста, чешките мъниста от изтеглено стъкло също не са за подценяване. От повече от 400 години насам, чешките майстори-стъклари изработват едни от най-красивите мъниста от изтеглено стъкло (т. нар. лампуърк техника) в света, а тайните им се пазят грижливо и до днес.

Затова, ако планирате екскурзия до Чехия, погрижете се да имате достатъчно място в багажа, за да заредите запаса си от мъниста с чешки кристални вълшебства!

Кристъл

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Под лупа – Чешки кристални мъниста

 1. Daliq piskuliyska says:

  Zdraveyte!Az se sanimavam s izrabotka na bijuta ot poluskapocenni kamani.Interesen mi e va6iqt site.Sigurna sam,4e ima mnogo materiali i tehniki,koito ne poznavam.Predvijdate li vazmojnost na uroci online?pozdravi D. piskuliyska

  • marabu says:

   Здравейте, Далия! Имаме он-лайн уъркшоп, в който качваме уроци със снимки, а работим по въпроса и с качването на видеоуроци. Засега можете да използвате уроците в нашия форум: http://forum.marabu.bg/viewforum.php?f=21
   и инструкциите в нашето виртуално ателие: http://www.marabu.bg/page.php?PageID=105
   С Ваша – на потребителите – помощ и с течение на времето ще качваме все повече и повече такива. За тази цел ще са полезни всички Ваши предложения, съвети и най-вече въпроси!
   Поздрави от екип на marabu.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*