Под лупа – корал!

Blog_21_w23-pod-lupa-koral-615

Изречем ли корал пред нас изникват картини от тропиците – палми, синьо море и цветни рибки. Но коралите са много повече от това. Използвани в продължение на хиляди години за направата на бижута, коралите са известни със своите отчетливи топли цветове и гладка, сатенена повърхност. Вградени в дизайна, те са зашеметяващи точно толкова, колкото всеки останал скъпоценен камък.

 • Какво представлява коралът?

Коралите са част от малка група скъпоценни камъни, известни като органични. Те се създават от жива материя, а не от минерали. Някои други примери от тази група са перлите, които се образуват в сърцевината на мидите и кехлибар от вкаменена смола. Коралът расте в океана и се състои от милиони миниатюрни морски създания, известни като коралови полипи. Коралите са много и различни видове и не всички се използват в изработката на бижута.

manista-koral-bijuta

Скъпоценният вид, който се използва в бижутерията, е оранжево, подобно на рог, разклоняващо се вещество, което расте в тропическите и субтропичните океани и е известно като Corralium rubrum. В бижутерията този материал се използва от древни времена и изобщо е един от най-старите, от които са създавани накити и орнаменти. Подобно на аквамарин и тюркоаз, коралът е един от малкото скъпоценни камъни, който дава името си на красив розово-оранжев цвят. В действителност обаче коралите се срещат в редица цветове, включително бял, розов, червен, оранжев, както и редки златни, сини и черни разновидности. Най-често срещаният коралов цвят е бял, въпреки че сортът, използван в бижутата, обикновено е розов до червен. Той е известен като скъпоценен или червен корал и е най-търсеният.

manista-koral-bijuta-3

 • Коралов блясък и яснота.

Коралът, използван в бижутата, обикновено е от прозрачен до непрозрачен. В естественото си състояние, той не е блестящ, но когато се полира, става гладък и лъскав. Качеството на блясъка зависи от това колко добре е бил обработен и конкретните предпочитания на бижутера. Най-често този материал се полира и изрязва в кабошон. Рядко ще срещнете фасетиран корал, защото той е мек и не издържа добре на рязане. Коралите също могат да бъдат издълбани в сложен дизайн и оформени релефно като камеи. Също така, обикновено те не се третират химически, но понякога могат да бъдат обагрени допълнително, за да се получи по-жив цвят.

manista-koral-bijuta-2

 • Коралът в света на бижутата.

Скъпоценните корали не са скъпи и могат да бъдат намерени в ценови диапазони, които да отговарят на всички бюджети. Но това не трябва да ни кара да смятаме, че те се използват само в евтини ежедневни бижута. Отчетливият им цвят привлича погледа и с чифт висящи коралови обици, пръстен или късо колие няма да останете незабелязани на официален прием. За по-небрежна визия, сложете гривна от коралови мъниста или обикновена коралова висулка на верижка.

manista-koral-bijuta-4

По отношение на метала, откриваме, че скъпоценните корали се съчетават най-добре с розово или жълто злато. Техните топли цветове го допълват и създават мек преход от метала към камъка. Съчетаването му със сребро придава по-модерен и шикозен вид, но комбинацията може да бъде сурова и коралите често се открояват рязко на фона на среброто.

 • Как да почистваме и да се грижим за коралите?

Коралът, както всички органични скъпоценни камъни, е мек, само 3-4 по скалата на Моос. Това означава, че камъкът лесно може да бъде надраскан, повреден и дори счупен, затова бъдете внимателни.

Ето няколко съвета:

 1. Когато кораловите бижута са замърсени, използвайте мек течен сапун и мека кърпа или четка за зъби, за да ги почистите;
 2. Избягвайте да използвате груби препарати или абразивни четки, тъй като те ще надраскат повърхността и ще причинят щети.
 3. След измиване изсушете старателно, за да избегнете петна от вода.
 4. Не използвайте ултразвукови почистващи препарати за вашите коралови бижута. Интензивните вибрации могат да доведат до счупване.
 5. Коралите са склонни да избледняват с времето, особено когато са изложени на топлина или директни източници на светлина. Кораловите бижута трябва да се пазят от тях, за да защитят цвета си. Въпреки това, леко избледняване и загуба на цвят са неизбежни.
 6. Когато съхранявате скъпоценни коралови бижута, уверете се, че са сухи и се съхраняват в отделна торбичка или кутия за бижута, тапицирана с плат. Това ще ги предпази от надраскване от по-твърди предмети като други скъпоценни камъни и метали.
 7. Избягвайте да излагате своите коралови бижута на химикали. Това включва препарати, козметика, парфюми и лак за коса. Когато се обличате, винаги добавяйте кораловите си бижута, след като сте нанесли грима и парфюма си.
 8. Ако работите в градината, планирате туризъм или плуване, свалете кораловите бижута, за да ги предпазите от удар.

Може би тези предпазни мерки ви се струват доста и ограничаващи, но имайте предвид, че те се препоръчват за всички бижута от меки скъпоценни камъни като перли и опали, а не само за корали.

manista-koral-bijuta-1

 • Коралова символика и значение.

Подобно на всички скъпоценни камъни, използвани в продължение на хиляди години, коралите са придобили мистични значения.  Много култури имат различни вярвания, приписвани на коралите, но общата тема е защита, лечение, релаксация и трансформация.

От древни времена се смята, че коралите са камък, който защитава и се носят като амулет, за да предпазят от негативизъм, зли духове и намерения. Дори и днес мнозина все още вярват в защитните свойства на коралите и носят коралови бижута, поради тази причина.

Смята се, че коралът е камък на трансформацията, носи покой и възстановява. На тези, които са в капан, обсебени от  негативни мисли и миналото,  коралът ще  помогне да се освободят от тях  и да продължат напред. Той осигурява усещане за спокойствие и напомня за морето, от което идва.

На корала се приписват и лечебни свойства, особено за жени и деца. Смята се, че помага за облекчаване на проблеми, свързани с кръвоносната, нервната система и костите.

И все пак, носенето на бижута не може да ни гарантира нито едно от твърденията, свързани с метафизичните и алтернативни лечебни сили на този или друг скъпоценен камък, и тази информация по никакъв начин не трябва да се използва като заместител на медицинските съвети. :)

Любопитна ли ви бе информацията? С радост ще очакваме коментарите ви.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Зодиакални бижута, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*