Под лупа – седеф

Седефът е един от най-популярните материали за изработка на летни бижута! Горещият и пъстър сезон наближава, така че сега е моментът да разкажем малко повече за този красив естествен материал. Научете малко повече за неговата структура и вижте няколко идеи как да добавите седефен чар към ръчно изработените бижута.

Седефът се състои от органични и неорганични вещества и се образува по естествен начин от секрецията на определни клетки у някои видове миди. Седефът е субстанцията, която покрива вътрешната част на черупките на тези миди, освен това участва и като съставна част в образуването на естествените перли. Отличава се с изключителна здравина, устойчивост и най-вече с иридесценция – качеството на повърхността да променя цвета си при промяна на зрителния ъгъл, което придва и нежния блясък на седефа.

Мидени черупки с видим вътрешен слой седеф  Седеф с иридесцентен - в цветовете на дъгата - блясък

Мидени черупки с гладък седефен вътрешен слой и вътрешна част на черупка от мидата, в която се образуват черните таитянски перли – седефът от вътрешната страна на черупката е с ярко изразена иридесцентност, но също като перлата е тъмен (черен) на цвят

Седефът е изграден от миниатюрни шестоъгълни плочици от минерала арагонит (който се явява неорганичната съставка на седефа), подредени със застъпване – на същия принцип като тухлите при строеж – и споени със смес от различни еластични органични вещества, включително хитин, който е и основен компонент на твърдите външни обвивки на някои насекоми. Благодарение на тази своя структура седефът е изключително твърд и устойчив. В същото време повърхността на седефа е изключително гладка, което осигурява на мекотелите изключителен комфорт и защита.

Вече знаем и как се образуват перлите – като защитна реакция на някои видове миди и стриди към попаднал в тъканта им дразнител, с помощта на същия този седеф, с който е покрита и вътрешната част на мидената черупка. Затова и седефът притежава красотата на перлите, но много по-лесно се поддава на обработка, като изрязване, резбоване, оцветяване и дори принтиране на даден мотив, изображение или дума – щампован седеф.

Мъниста от седеф - различни форми и цветове 

Мъниста от седеф в различни форми и цветове и гердан Chuvora от оцветени седефени мъниста, седефени мъниста с леопардов принт и изкуствени перли

В бита седефа се използва от столетия – за изработка и декорация на ритуални предмети, прибори и съдове, вази и украса за дома, мозайки и керамични плочки, музикални инструменти, копчета, катарами и други аксесоари за облекло и разбира се – за изработката на бижута.

Седефена вазаПрибори със седефени дръжки

Керамична ваза със седефени инкрустации и комплект луксозни прибори с дръжки от седеф

Седефът е популярен матеиал в бижутерията не само заради красивия иридесцентен блясък, за който вече споменахме, но и защото лесно моеж да бъде оцветяван, и то в абсолютно всякакви цветове. Освен това седефът – въпреки голямата си здравина може да бъде изрязван и резбован в ралични форми и мотиви. Тези му свойства позволяват да бъде използван за изработка на бижута както в естествения си вид (или само след леко полиране), така и в много ранообразни форми, поради което е приложим както за производството на масова имитационна бижутерия, така и за ръчна изработка на бижута и за изработката на луксозни дизайнерски накити. освен това седефът служи за направа на основа (сърцевина) за изработката на изкуствени перли, както и за производството на най-различни видове мъниста, талисмани и висулки.

    Колие на дизайнера Кенет Джей Лейн

Ръчно изработени обици Ippolita и колие на американския дизайнер Кенет Джей Лейн от седеф с естествена или близка до естествената форма

Едно от големите предимства на седефа е, че той успешно се съчетава с всички видове метали – злато, сребро, бронз и със съответните им по-евтини еквиваленти – позлата, посребрен метал и т.н. В зависимост от предпочитанията си или от това дали искате да постигнете по-топло или по-студено цветово съчетание можете смело да експериментирате с различни цветове метални елементи, тел, синджити и верижки.

Колие от седеф и бронз Giles and Brother Колие от мъниста и позлатени елементи Gemma Redux

Колие от седефени кабушони в бронзов обков на луксозната бижутерска къща Giles and Brother и колие от правоъгълни седефени мъниста, позлатени верижки и висулки Gemma Redux

Гривна от седеф и сребро на дизайнера Стивън Уебстър Гривна ELLE от седеф и сребро

Широка гривна от седефени плочки в сребърен обков на дизайнера Стивън Уебстър и гривна от седефени мъниста и сребро от колекция бижута на известното модно списание ELLE

Класическата комбинация от черно и бяло е подходяща за всеки сезон и можете да я използвате успешно във вариант седес черни кристали Сваровски, перли Сваровски или полускъпоценен камък с черен цвят, като например оникс.

Колие Zariin  Обици MINU от седеф и оникс

Колие от седеф и оникс индийските бижутери Zariin и ръчно изработени обици от седеф и фасетирани мъниста от оникс MINU

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Под лупа – седеф

  1. Кичка Дочева says:

    Имам въпрос.Къде мога да намеря информация за отглеждане на мекотели така наречените ,,ферми,,нямам предвид за перли,а въобще и също търся информация за почистване и обработка на черупки от мекотели!!!Благодаря предварително!

    • marabu bg says:

      Здравейте, за съжаление не можем да ви дадем удовлетворителен отговор на този въпрос. Темата е извън нашата област и нямаме достатъчно познания. Желаем успех! :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*