Под пара с машината на времето – ретро-футуристични Steampunk бижута

Blog_17_w23A-retro-futuristichni-bijuta-stiimpank-stil-615

Видяхте ли вече? Един от най-креативните, най-колоритни и опитни автори на бижута – Петър Арбов, отново ще гостува в Ателие Марабу! Неговият заразяващ и неукротим артистичен ентусиазъм ще превземе работилницата ни на 29 Август, а атмосферата на стиймпънк стила ще се настани удобно и ще провокира нови творчески проекти. Ако все още не сте решили да се включите във вечерния урок, нашето малко пътешествие из историята и замисъла на стила, със сигурност ще предизвика любопитството ви! :)

Нашумял доста напоследък, Стиймпънк съвсем не е ново явление. Атрактивен и оригинален, той дава широки възможности за дизайнерски вдъхновения. Опирайки се на миналото, позволява вълнуващи експерименти и игра с детайлите. Под силата на завладяващата му магия могат да се интепретират различни бижута, часовници, компютри, телефони, картички, очила, флашки, облекло и каквото изобщо ви хрумне.
Бижутата и други предмети, родени в този стил, са със силно заявено авторско влияние и индивидуалност.

1. Историята на Steampunk

В буквален превод думата Steampunk означава „парна машина”. По време на Индустриализацията през 19 век, парата е била основна задвижваща сила в технологиите и е представлявала най-модерното и важно откритие. От естетична гледна точка, той се отличава с нестандартно съчетание на наука и технология, в резултат на което се получават оригинални произведения, сравняващи се с открития. В него се вплитат елементи от жанрове като фантастика, ужас, история. Добавяйки усещане за викторианското минало и неусетно преминавайки от настояще в бъдеще, се получават изключително зареждащи бижута със силна сантиментална стойност.

   

2. Steampunk в изкуството.

Steampunk е повлиян и от жанра на научните романи на Жул Верн, Мери Шели и Х.Г. Уелс, създадени през 19 век. С творчеството си, те открехват врати към съвсем нови и непознати измерения. Нововъзникващият стил е отразен най-ярко във филмовия шедьовър „Метрополис” от 1927 година с режисьор Фриц Ланг. Ремедиос Варо – една от най-великите сюрреалистични художнички на 20 век, съчетава в картините си елементи от викториански дрехи, фантастика и технология. Дори интериора във филма „Машина на времето“ и на подводницата в „20 000 левги под водата” на Дисни е пропит от фантастичния Стиймпънк.

                   

Днес попива в литературни, филмови, музикални и изобразителни изкуства. Под завладяващата му сила творят фотографи, бижутери, модни дизайнери, архитекти.

stiimpunk-stil-moda-4

3. Steampunk в модата.

Все повече модни дизайнери се отдават на стиймпънк стилистиката.

stiimpunk-stil-moda

Началото бе потавено с есенно-зимната колекция от мъжки облекла на Prada през 2012 г. От тогава насам, те много ловко играят със стила и загатват основните му елементи в дизайна на бижутата и аксесоарите. Съчетавайки го с нетрадиционни материи и линии, създават новаторски и интересен дизайн. Не отричаме, че визията е изключително елегантна и изискана. На пръв поглед сериозна, но зад нея наднича мечтателен и откривателски дух. Всеки един детайл крие прецизност и вкус.

stiimpunk-stil-moda-2

Изобилстващи са примерите на бижута в този стил. Някои от тях са толкова богати, че наподобяват истински скулптури. Много артистично съчетават разнообразни техники като свободно моделиране с тел, низане, бижутерийна смола.

stiimpunk-stil-moda-2

Стиймпънкът преодолява границите и се настанява удобно в ателиетата на някои много талантливи български творци като Пепи Арбов. Негови бижута можете да видите в галериите и фейсбук страницата, обединени под марката Punto art bazaar. Във вторник, 29 Август, той ще води атрактивното обучение Steampunk бижута с Пепи Арбов. Под неговите напътствия ще изработите оригинални и красиви бижута. Ще разберете хитринки, чрез които ще се научите как сами да изработвате бижута от подобен тип, къде и как да събирате необходимите за тях материали, какви елементи са ви нужни и как да ги съчетавате, за да завършите дизайна.

На разположение ще имате разнообразни часовникови механизми, зъбни колелца и верижки. Всеки курсист ще може да направи своя избор, да вложи фантазията си и собствените си представи за стиймпънка. Заповядайте, резултатът наистина е впечатляващ! :)

Накрая, ще ви подскажем, че за да творите в този стил, не е непременно необходимо да разглобите всички стари часовници вкъщи. Можете да смените изцяло материалите, но бижутата ви да запазят стилистиката на стиймпънка. Много скоро ще ви представим една много свежа идея, нека събудим любопитството ви! Ще познаете ли каква е тя?

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*