Под пара с машината на времето – ретро-футуристични Steampunk бижута

Blog_17_w23A-retro-futuristichni-bijuta-stiimpank-stil-615

Видяхте ли вече? Един от най-креативните, най-колоритни и опитни автори на бижута – Петър Арбов, отново ще гостува в Ателие Марабу! Неговият заразяващ и неукротим артистичен ентусиазъм ще превземе работилницата ни на 12 ноември, а атмосферата на стиймпънк стила ще се настани удобно и ще провокира нови творчески проекти. Ако все още не сте решили да се включите в съботния ни урок, нашето малко пътешествие из историята и замисъла на стила, със сигурност ще предизвика любопитството ви! :)

Нашумял доста напоследък, Стиймпънк съвсем не е ново явление. Атрактивен и оригинален, той дава широки възможности за дизайнерски вдъхновения. Опирайки се на миналото, позволява вълнуващи експерименти и игра с детайлите. Под силата на завладяващата му магия могат да се интепретират различни бижута, часовници, компютри, телефони, картички, очила, флашки, облекло и каквото изобщо ви хрумне.
Бижутата и други предмети, родени в този стил, са със силно заявено авторско влияние и индивидуалност.

1. Историята на Steampunk

В буквален превод думата Steampunk означава „парна машина”. По време на Индустриализацията през 19 век, парата е била основна задвижваща сила в технологиите и е представлявала най-модерното и важно откритие. От естетична гледна точка, той се отличава с нестандартно съчетание на наука и технология, в резултат на което се получават оригинални произведения, сравняващи се с открития. В него се вплитат елементи от жанрове като фантастика, ужас, история. Добавяйки усещане за викторианското минало и неусетно преминавайки от настояще в бъдеще, се получават изключително зареждащи бижута със силна сантиментална стойност.

   

2. Steampunk в изкуството.

Steampunk е повлиян и от жанра на научните романи на Жул Верн, Мери Шели и Х.Г. Уелс, създадени през 19 век. С творчеството си, те открехват врати към съвсем нови и непознати измерения. Нововъзникващият стил е отразен най-ярко във филмовия шедьовър „Метрополис” от 1927 година с режисьор Фриц Ланг. Ремедиос Варо – една от най-великите сюрреалистични художнички на 20 век, съчетава в картините си елементи от викториански дрехи, фантастика и технология. Дори интериора във филма „Машина на времето“ и на подводницата в „20 000 левги под водата” на Дисни е пропит от фантастичния Стиймпънк.

                   

Днес попива в литературни, филмови, музикални и изобразителни изкуства. Под завладяващата му сила творят фотографи, бижутери, модни дизайнери, архитекти.

stiimpunk-stil-moda-4

3. Steampunk в модата.

Все повече модни дизайнери се отдават на стиймпънк стилистиката.

stiimpunk-stil-moda

Началото бе потавено с есенно-зимната колекция от мъжки облекла на Prada през 2012 г. От тогава насам, те много ловко играят със стила и загатват основните му елементи в дизайна на бижутата и аксесоарите. Съчетавайки го с нетрадиционни материи и линии, създават новаторски и интересен дизайн. Не отричаме, че визията е изключително елегантна и изискана. На пръв поглед сериозна, но зад нея наднича мечтателен и откривателски дух. Всеки един детайл крие прецизност и вкус.

stiimpunk-stil-moda-2

Изобилстващи са примерите на бижута в този стил. Някои от тях са толкова богати, че наподобяват истински скулптури. Много артистично съчетават разнообразни техники като свободно моделиране с тел, низане, бижутерийна смола.

stiimpunk-stil-moda-2

Стиймпънкът преодолява границите и се настанява удобно в ателиетата на някои много талантливи български творци като Пепи Арбов. В събота, 12 ноември, той ще води атрактивното обучение Steampunk бижута с Пепи Арбов. Под неговите напътствия ще изработите оригинални и красиви бижута. Ще разберете хитринки, чрез които ще се научите как сами да изработвате бижута от подобен тип, къде и как да събирате необходимите за тях материали, какви елементи са ви нужни и как да ги съчетавате, за да завършите дизайна.

На разположение ще имате разнообразни часовникови механизми, зъбни колелца и верижки. Всеки курсист ще може да направи своя избор, да вложи фантазията си и собствените си представи за стиймпънка. Заповядайте, резултатът наистина е впечатляващ! :)

Накрая, ще ви подскажем, че за да творите в този стил, не е непременно необходимо да разглобите всички стари часовници вкъщи. Можете да смените изцяло материалите, но бижутата ви да запазят стилистиката на стиймпънк.

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*