Приказки от Изтока – вълшебните индийски бижута!

Blog-615

Историческият произход на индийската бижутерия ни връща назад към историята на самата Индия. Очарованието на бижутата и на индийските жени никога не са се разделяли.

Много рядко в Индия може да се срещне жена, която не е богато украсена с бижута. Бижутерията там е една високо ценена форма на изкуство. Нейната ценност се съдържа както в уникалния дизайн, така и в изключителната сложност на изработката. Тя играе основна роля в много популярното танцово изкуство. Индийските танцьорки са прецизно и богато облечени и гримирани и почти всяка част от тялото им е обкичена с блестящи бижута, от косата до пръстите на краката.

8

Често при особени случаи наборът накити върху индийката достига килограм. Понякога моделът им е такъв, че да се захващат за повече от една част на главата, за да се разпредели тежестта им.

indian-woman-large-nose-ring-jewelry-16168555056
Бижутата за нас са едно не задължително допълнение към тоалета, но там са неделима част от женската красота. Изкуството да се сътворяват все по-сложни детайли с огромно търпение и деликатност е част от историята, културата и религията, с която е пропит целия живот на индийците.

Традиционните индийски бижута са направени от голямо количество злато или сребро и са богато инкрустирани с разнообразни скъпоценни и полускъпоценни камъни – смарагди, перли, диаманти, рубини, сапфири…

4
Много интересно е, че с бижута се украсяват не само хора. Специално се изработват такива за фигури и статуи на Богове и Божества, а също за животни, като слонове, крави и коне.
Бижутерското изкуство винаги е било покровителствано от царските фамилии на Индия и дори често притежанието на определени бижута е било повод за битки между тях.

5

Голямото разнообразие на народности с различни култури и начин на живот в тази страна е отразено и в бижутата им. Например златните образци от Тамил Наду и Керала са вдъхновени от природата, Меенакари стилът е внесен в Индия от Моголската династия и произхожда от Персия. В Гуджарат, Раджастан, Химачал Прадеш и Мадия Прадеш са особено популярни орнаментираните мъниста от сребро. Бижутата от Ассам са образци, изобразяващи местната флора и фауна, а в направата на тези от Манипур широко се използват черупки, животински зъби и нокти и много скъпоценни и полускъпоценни камъни.

1

Индийските жени получават първите си бижута с раждането си. Особено значение имат бижутата, които те получават и носят на своята сватба. Бижутата – подарък за сватбата на жената са „stridhan“ – това е правен хинду-термин, който има сложно тълкуване, но в основни линии означава следното: stridhan е особен вид неприкосновена собственост на омъжената жена, с която тя единствена разполага. В изключителни моменти при нужда тя може да ги отстъпи на съпруга си тогава, когато е заложено оцеляването на семейството, но негов законов и най-вече морален дълг е да ги възстанови и да ги предостави отново на техния единствен собственик – неговата съпруга.

3

Огромното количество и разнообразие на бижута в Индия дава прехрана на много превъзходни майстори-бижутери. Също и на безброй магазини за бижута. Представителките на всички касти и възрасти се украсяват богато според възможностите си, за всички тях има голям избор накити на приемливи цени.

2

Красотата, разнообразието и развитието на индийската бижутерия я превръща в една красива симбиоза между традиционно и модерно изкуство. Макар урбанизацията и модните течения да не подминават индийската бижутерия, все пак най-ценени си остават традиционните бижута, особено когато се ползват за празници и специални поводи. А по-модерните и олекотени образци стават все по-популярни извън пределите на Индия и все повече жени ги вписват като акцент в своята визия, правейки я интересна и екзотична.

Сподели:

About chogtse

https://www.facebook.com/Chogtse/
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*