Рождено цвете – твоето цвете, твоят характер!

Blog_21_w47-rojdeno-tsvete-tvoeto-tsvete-tvoyat-harakter-615

Цветята привличат хората от дълбока древност с красотата и разнообразието от багри, форми и благоухания. Те са част от нашия бит, обичаи и вярвания. С отглеждането и използването на цветя, се опитваме да пресъздадем красотата на природата. Цветята са били особена част от живота на населението на Древен Египет, Китай, Древна Индия, Япония, Елада, Персия. Не е случаен факта, че в Древна Япония са възникнали две, свързани с цветята, изкуства – на отглеждането на миниатюрни дръвчета бонсай и икебана – изкуството на изящното аранжиране на цветя. Известни са и древногръцките покривни градини от саксийни цветя, свързани с култа към бог Адонис, а викторианската епоха ни е завещала Флориаграфията – езика на цветята.

Цветята съпътстват и празниците ни. За много хора, отделните видове са натоварени с богата символика – любов, признателност, уважение, ревност и т.н. Всеки знае своята зодия, своя скъпоценен камък, има си и талисман, но какво ще кажете за факта, че всеки от нас си има и рождено цвете, със специално значение. Каним ви да откриете своя рожден месец по-надолу и да разберете кое е вашето цвете :)

Карамфилът е цветето на родените през януари. Основно се среша в Европа, по Средиземноморието, но някои видове виреят и в Китай, както и в Южна Африка. Карамфилите символизират брака и любовта, често изразяват и приятелство.

Черти: вие сте очарователни, любвеобвилни, лоялни.

Теменугата е цветето на месец февруари. Разпространено е в цялото северно полукълбо и се срещат над 400 – 500 вида. Те символизират невинност, вярност, мъдрост и скромност. Тези великолепни цветя са особено популярни по време на Викторианската епоха.

Черти: вие сте хора с голяма интуиция и мъдрост.

Цветята на родените през март са нарцисите. Появяват се рано през пролетта и носят късмет на свързаните с тях и ново начало

Черти: родените през март ценят смелостта, обичат предизвикателствата, отличават се с креативност, горди и отзивчиви.

1

Чистота и невиннност символизира цветето на родените през месец април – маргарита. В древни времена се обменяли между приятели, защото означават и тайна.

Черти: ведри, жизнерадостни и весели, със заразяващ оптимизъм, чисто сърце и умеете да пазите тайни :)

За родените през красивия и колоритен месец май е отредена момината сълза. Това цвете е символ на сладост, смирение, връщане към щастието, чистота и любов.

Черти: практични, очарователни, амбициозни, сред семейството и приятелите се чувствате сигурни и обичани.

Цвете на родените през месец юни е розата. Тя символизира любовта и страстта, а всеки цвят има собствено значение. Например, белите са дискретност, жълтите изразяват приятелство, но също и помирение; лилавите означават любов от пръв поглед; розовите рози символизират женската младост и красота; кремавите и оранжевите – щастие и жизнерадост.

Черти: родените през месец юни се смятат за целеустремени и страстни натури, но и раними романтици.

2

За родените през юли отреждаме водната лилия. Изключително красива и нежна, тя символизира възможности, чистосърдечност, откритост и позитивност.

Черти: вие сте отворени към новото, очарователни, остроумни, с чувство за хумор.

Цвете на горещия месец август е гладиолата. Тя получава името си от гръцката дума за меч и се е носела за защита от раняване. Не е случайно, че въплащава сила, искреност, преданост.

Черти: родените през август са лидери, естествени, водени от целта, с богато въображение и сила.

За август, бихме препоръчали и мак. Символ на младостта, женската красота и очарование. Според легендите на Древен Рим, макът се родил от сълзите на Венера, символ на успокоението и плодородието, на прераждането и милосърдието, на преданост.

Астрата е цветето на родените през месец септември. Според гръцката митология, тя е създадена от сълзите на богинята Астраея. Търпение, изтънченост, мъдрост, надежда символизира това цвете.

Черти: търпеливи, вие носите сърцето в дланта си, нежни, винаги търсещи самоусъвършенстване.

За родените през месец октомври е отреден невен. Красивият му цвят носи яркост на мрачните есенни дни. Символизира топлина, трансформация и защитеност.

Черти: креативност, страст, обичливост.

3

Хризантемата е цветето на родените през ноември. Те символизират спокойствие, оптимизъм, веселие. Според Фйн Шуй носят смях и щастие. Белите хризантеми са пламенна любов, а сините – безгранична вярност.

Черти: родените през ноември са с добра душа, честни, гарантирате щастието и спокойствието на хората, които обичате, оптимисти.

4

Коледната звезда е цветето на родените през декември. Нейна родина са широколистните гори на Мексико, Централна и Южна Америка, а по-късно е пренесена  в останалите континенти. За ацтеките тя символизирала празници и успехи. На много места се нарича още „звезда на любовта“, тя е и надежда, богатство, щастие.

Черти: самоуверени, със силна воля, оставяте да ви води логиката.

5

Прекрасни символи, нали? А ако ви е допаднала идеята за лично рождено цвете, носещо послание и частица от вашия характер, пишете ни тук, в страницата на Ателие Марабу или на Свраките във фейсбук. Нашето новогодишно предложение са сребърни колиета с гравиран символ, придружени от естествени камъчета и изработени с много любов. :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*