Свободно моделиране с тел: древно, вълнуващо и модерно

Blog_16_w40-svobodno-modelirane-s-tel-drevno-valnuvashto-moderno

Свободното моделиране с тел е толкова красиво и вълнуващо преживяване, колкото е и древно! Намерени артефакти доказват, че е една от най-старите техники за изработка на бижута. Очарованието й се крие в това, че се изработват ефектни бижута без никакво запояване и лепене. Използването и съчетаването на тел с кръгъл, квадратен, триъгълен, усукан или полукръгъл профил придава различен ефект и оригиналност.

История на Свободно моделиране с тел

Намерени артефакти сочат появата на Свободно моделиране с тел още 2000 години пр. Хр. в Древен Шумер, когато запояването все още не било опознато. По това време използвали тел, добита от листове метал, нарязани на ленти и източени във вид на фини тръбички. В самото начало, използвали злато, тъй като било по-меко и лесно за обработка. Интересни примери са открити в египетските гробници и пирамиди и са датирани от 1500г.пр.Хр. Други по-късни артефакти са на възраст 2000 години и са наследени от келтската и римската култури.

svobodno-modelirane-tel-istoria

Защо Свободно моделиране с тел?

Нарича се свободно моделиране с тел, тъй като оформяме телта, без употреба на специфични инструменти. Използваме единствено ръцете си и базовите инструменти – клещи с обли челюсти, клещи с плоски челюсти, клещи резачи, за да добием интересна форма. Освен това, няма никакво запояване и лепене – присъединяваме отделните елементи чрез различни начини на оплитане.

За изящни резултати, препоръчваме да използвате качествена медна гъвкава тел – видовете Artistic Wire или German Style. Тя се измерва в Гейджове (Gauges=калибър), всеки от които е подходящ за различна техника и стил и отговаря на различни размери в милиметри. Тази тел е достатъчно мека, за да работите леко и лесно, но не е толкова податлива на нараняване.

За рамка в моделите използвайте по-дебела тел (0,8мм, 1мм или по-дебела), а за оплитане – по-тънка (0,5мм или 0,4мм). На пазара, предимно, е разпространена алуминиева тел. Нейният сребрист цвят привлича със своята белота и блясък, но е много мека и нестабилна. Така начинаещите често се заблуждават, че не се справят, а това идва изцяло от недостатъците на телта.

svobodno-modelirane-tel-varianti-na-oplitane-nachini

Предварителното проектиране и скициране на моделите при техниките за моделиране с тел е много важно. То е свързано с композиция, постигане на акцент, баланс на дъгите и извивките, предвиждане на необходима дължина тел и съчетаване с други мъниста и материали. Едно от най-сложните приложения е изработката на обков около мънисто или кабушон. В този случай са необходими стриктни предварителни изчисления на необходимото количество тел и отстоянията в дизайна.

svobodno-modelirane-s-medna-tel-kak-se-pravi-obkov

  • Необходими инструменти за изпълнение на техниката

Всички подръчни материали с гладка повърхност и подходящ профил са добре дошли – маркери, моливи, цилиндрични дръжки и т.н. В нашето ателие, вместо това, използваме специални мандрели с триъгълен, кръгъл, квадратен и елипсовиден профил и различен диаметър. Съществуват и различни инструменти за изпъване на леко повредена тел – клещи с гумени накрайници, специален инструмент за изправяне на тел Beadalon.

За да придавате атрактивен плосък профил на кръгла тел, можем да използваме смело стоманена наковалня и чук. Освен това, на пазара се предлага и тел с фабрично подготвен квадратен, полукръгъл и усукан профил. Благодарение на това, можем да прилагаме различни похвати в изработката и да експериментираме с дизайна на нашите проекти.

  • Свободното моделиране с тел днес…

С по-прецизни движения и повече търпение, лесно ще успеете да създадете художествени свободни и пространствени форми, граничещи с ефекта на скулптирането.

Днес техниката за Свободно моделиране с тел се е настанила в много от ателиетата на майстори-занаятчии и любители-бижутери. Примерите са много и разнообразни. Впечатляват тези, в които са създадени сложни и триизмерни повърхнини, използвани са плътни плетки или в обков са затворени кръгли или с неправилна форма мъниста и кабушони. Потърсихме вдъхновение в интернет и ето на какви невероятни примери се натъкнахме…

      svobodno-modelirane-s-medna-tel svobodno-modelirane-s-medna-tel-obkov

      svobodno-modelirane-s-medna-tel-grivna svobodno-modelirane-s-medna-tel-obkov-1

Техниката е очарователна, защото дава широки възможности за оформяне и на атрактивни аксесоари за коса. Ние в Ателие Марабу обожаваме моделирането с тел! Интерпретирахме и се получиха чудни резултати.  :)

    rachno-napraveni-aksesoari-za-kosa rachno-napraveni-aksesoari-za-kosa-3

Елате в нашето училище и опитайте и вие! Първата възможност да се докоснете до техниката е още идния четвъртък, 8 февруари, във вечерния урок Свободно моделиране с тел с Калина Димова.

В момента информацията е навсякъде около вас – снимки, видеоуроци, статии, въпреки това, няма нищо по-хубаво от личния контакт и споделяне на опит веднага, на място. Така че, ако статията ви е впечатлила, с радост ще ви очакваме в Ателие Марабу.  :)

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

One Response to Свободно моделиране с тел: древно, вълнуващо и модерно

  1. Пламена says:

    Благодаря за статията, полезна е :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*