Техники за изработка на бижута – бижутериен клей и какво можем да правим с него?

bijuterien-klei-3Мечтаете ли да правите бижута, наподобяващи майсторски изработените модели от порцелан? Е, ние имаме предложение, което наистина се доближава до тях. Има професионална визия, но е съвсем достъпно и приложимо в домашни условия. Няма абсолютно същия млечен цвят и галеща повърхност, но разширява възможностите за приложен дизайн неимоверно! :)
За какво говорим? Вижте по-надолу…

Ако все още не го познавате, представяме ви бижутерийния клей. Това е революционно нов двукомпонентен материал, позволяващ изработката на уникални, стилни и бляскави бижута.

Какво представлява бижутерийният клей?

Състои се от две части – смола (втвърдител) и естествена глина (бяла или оцветена). Не е токсичен и няма миризма. Една опаковка включва 14 гр. цветен епоксид и 14 гр. втвърдяваща смола. След обработка, не се пече, а се втвърдява напълно, оставен на въздух за 24 часа.

Какво можем да правим с бижутериен клей?

За да започнете, трябва да смесите части от втвърдител и смола в съотношение 1:1, и да размесвате в продължение на 5 минути, докато получите хомогенна едноцветна маса. Получената смес е твърда, което прави работата с нея лесно контролируема.

bijuterien-klei

Можете да моделирате или да добавите получения клей към основа, рамка или друг аксесоар. Декорирайте с кристали, циркони, полускъпоценни камъни, метални елементи или дребни мъниста Тохо. Важно е да не са с плосък гръб, тъй като той трудно се прикрепя към клея.

Върху повърхността на клея можем да оформяме и ясно отчетлив и красив релеф. Това може да стане с помощта на силиконови или метални форми, клечици и други подръчни средства с текстура.

bijuterien-klei-1

Ако желаете да постигнете по-различен нюанс, няма проблем да смесите различни цветове клей. За целта, трябва да сте подготвили предварително различни основни цветове клей, съответно смесени цвят с втвърдител.

Вариант е да обагрите и впоследствие готовите модели с боя или лак. Необходимо е, обаче, да са изсъхнали напълно. Ако не спазите това условие, цветът ще се разводни и ефектът ще е по-акварелен, а не плътен.

bijuterien-klei-2

Правила при работа с бижутериен клей

Единственото правило, което трябва да спазвате, е да бъдете бързи. Клеят започва да изсъхва след около 90 минути, напълно втвърден е след 24 часа. Преди да започне да засъхва, е необходимо да се убедите, че оформеният елемент е гладък абсолютно навсякъде. В противен случай, оставените пукнатини ще засъхнат така. Вече можете да се насладите на новото си бижу. :)

Ако не се чувствате достатъчно уверени, за да започнете сами, заповядайте на урок в Ателие Марабу. Работа с бижутериен клей сме предвидили на 24 януари, между 10:00 и 13:00 часа. Записването е през страницата на урока, от тук: http://ateliemarabu.com/lesson/bijuterien-klei

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*