Техники за изработка на бижута – плетене на мъниста в мрежа!

Blog_20_w06-netting-pletene-v-mreja-615Нетинг или още плетене на мъниста в мрежа е базова техника за работа със ситни мъниста. Самото й име подсказва какъв е резултатът, а ние бихме го сравнили дори с истинска нежна дантела! :)

Подходяща, както за начинаещи, така и за напреднали, тя дава широки възможности за интерпретация. Могат да се правят колиета тип Яка, гривни, пръстени, обици. Взависимост от мънистата и схемите за присъединяването им, се създава разнообразен дизайн.

Работи се с игла, синтетична нишка и ситни мъниста 2 и 3 мм. Японски стъклени мъниста Тохо са изключително добър избор за целта, тъй като са много правилни като форма. Благодарение на това, се получава равномерна плетка. Също така, въпреки малкия им размер, отворът им е доста голям и така може да се преминава безпрепятствено с иглата по няколко пъти.

DPP_0070

netting2

 

Техниката Нетинг е основана на това, че отделните редове се съединяват помежду си чрез прихващане на нишката между мънистата или най-често, чрез преминаване в мънисто.

netting1Във всяка стъпка се добавят нечетен брой мъниста, което позволява впоследствие да се преминава през средното мънисто, плетката да върви равномерно и накрая да се получи правилна и симетрична фигура.
Това е най-показателно в обемния вариант на концентрична плоска плетка в мрежа. Прилага се, обикновено, при обличане на едро мънисто със ситни мъниста.

vecherni-urotsi-za-izrabotka-na-bijuta-neting-s-manista

Това средно мънисто, в което се свързват двата реда, се нарича образно „мостово мънисто“. Точно, защото играе ролята на мост от вече изработения ред към бъдещия.

Много красиви са моделите, в които това „мостово“ мънисто е по-различно от останалите, участващи в плетката, например – кристали Сваровски или други фасетирани мъниста. Те стават страхотен акцент и променят изцяло визията от семпла и деликатна към пищна и разкошна. :)

DPP_0032Съществуват доста разновидности на техниката, които позволяват да се експериментира в дизайна. Могат да се правят красиви и многопластови рози и свободни форми.

AM_02AM_09

Има и вариант, при който се работи с двата края едновременно, а не с един. Тогава може да се използва тел за низане, вместо нишка, и да се изработи плосък, красив, симетричен и здрав компонент.

83942124_466985974177263_3667323229451583488_n
А ако се работи в обем, така че плетката да се събира в сфера, ще се получи кухо оплетено мънисто от мъниста.

vecherni-obuchenia-za-izrabotka-na-bijuta-neting-s-manista

Ето и интерпретация за обици с малки и блестящи циркони :)

DPP_0069

Опитайте! Удовлетворението е незаменимо :)

А ако не успявате сами, ние сме насреща. За нас ще е удоволствие да се срещнем в курса Плетка Нетинг на 16 февруари, между 10:00 и 13:00 часа.
За записване, последвайте линка: http://ateliemarabu.com/lesson/pletka-netting

Сподели:
Тази статия е публикувана в Ателие Марабу, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*