Техники за работа с мъниста – плетка ндебеле и за какво можем да я използваме?

Blog_15_w43-pletka-ndebele-tehniki-za-rabota-s-manistaАфриканското изкуство е изключително богато и любопитно, тъй като всяко от различните племена има свой бит и култура, свои собствени обичаи и традиционни занаяти. Днес ще се разходим чак до Африка, за да се убедим всъщност колко близо е тя до нас благодарение на уникалните си традиции в изкуството на изработка на бижута и декоративни предмети от мъниста.

1. Защо я наричаме плетка Ндебеле?

Може би ще се изненадате да научите, че доста от техниките за плетене на мъниста произлизат от Африканския континент, но със сигурност сте чували за плетката Ндебеле. Известна още и като плетка рибена кост (заради подреждането на мънистата, което наподобява подредбата на рибените костици), тази плетка произлиза от Южна Африка, и по-специално – от традиционното изкуство на племето Ндебеле, чието име носи и до днес.

2. Историята…

Според исторически източници, изкуството с мъниста на племето Ндебеле бележи бурно развитие през втората половина на 19-ти век, след поредица конфликти с първите заселници от Европа за земя и ресурси, когато победените представители на племето Ндебеле са разселени в различни части на Южна Африка. В стремежа си да запазят принадлежността си към групата и културната си идентичност, представителите на племето се обръщат към изкуството – те оцветяват къщите си с характерни геометрични мотиви, които присъстват и в облеклото, декоративните и религиозни предмети. Плетенето и бродерията със ситни стъклени мъниста (донесени от европейските заселници, в по-голямата си част произведени в Чехия) следва сходни геометрични шарки, а цветовете са ярки, но хармонични. Мънистата са неделима част от женските украшения, от облеклото и от специфичните ритуални предмети на племето.

Жени от племето ндебеле с традиционни облекла и украшения от мъниста, плетат аксесоари от мъниста пред къщите си, изрисувани с характерните за племенното изкуство фрески (сн. Роджър Де Ла Харп).

Жена от племето ндебеле с традиционна носия и аксесоари от мъниста – различните аксесоари символизират положението на жените в йерархията, тяхното семейно и материално положение.

Южноафриканската художничка Естер Малангу с традиционно облекло и плетени аксесоари от мъниста подписва завършена картина върху автомобил от специална арт колекция на BMW – характерните пъстри геометрични мотиви на племенното изкуство присъстват и в облеклата и бижутата и са високо ценени в останалите части на света.

3. Разновидности на плетката.

Самата плетка Ндебеле е изключително гъвкава. Тя съществува в няколко разновидности и е сравнително лесна за изпълнение, а позволява изработката на най-различни видове бижута, аксесоари  и декорация. Освен това плетката ндебеле (или плетка рибена кост, както е дори по-популярна в някои западни държави) може да се използва в комбинация с много други плетки и техники за работа с мъниста, включително с плетка пейот – за изработка на комплексни дизайни. Основното положение на плетката е плоско и се базира на начален ред от друга плетка – стъпаловидната, но при по-нататъшно плетене видът на двете плетки е различен. Освен плоската плетка ндебеле, има цилиндрична и спирална вариации, които се използват за изплитане на шнуроче и верижки за медальони и колиета изработени със смесени и други техники, но и за самостоятелни бижута.

Базов вариант на плетка ндебеле – плоско изплитане на еднакви по форма и размер мъниста.

4. От какво се нуждаем, за да се научим да плетем плетка Ндебеле?

Мънистата: Тук имате доста свобода – можете да използвате както класическите за плетене ситни стъклени мъниста (мъниста-зрънца) така и по-едри мъниста, кубчета, триъгълничета и тръбички, освен това можете да смесвате мъниста с различни форми и цветове. Както вече ви споменах плетката е изключително гъвкава – както по отношение на дизайните, така и по отношение на използваните материали – можете да вплетете в бижутата си перли и кристали Сваровски, полускъпоценни камъни и всякакви мъниста по ваш избор, в любими цветове, форми и размери.

Игла за плетене – за нанизването и заплитането на мънистата ви е необходима специална гъвкава стоманена игла. Тези игли са много фини и имат издължено уше, за да могат да минават по няколко пъти през дупчиците и на най-ситните мъниста.

Нишка за плетене – Можете да изберете нищката според сложността на дизайна и бюджета, с който разполагате. По-високия клас нишки като Wildfire и Dandyline имат специално найлоново покритие, което не позволява нишката да бъде пробита с иглата при плетене и с тях се плете по-лесно, но и цената им е по-висока. По-евтините нишки като Нимо пък изискват предварителна обработка с восък и ще ви затруднят при изпълнението на обемните дизайни, или когато изработевате бижу от смесени техники и материали. Повече за нишките за плетене можете да научите от специалната ни статия по темата.

Схема – Схема за плетене на ндебеле можете да си нарисувате и на обикновена разграфена хартия – например тетрадка с малки квадратчета. Тя ще ви бъде необходима ако преработвате снимка или друго изображение, а за мотив в редуващи се цветове, били те и няколко на брой, дори няма да ви бъде необходима.

urotsi-za-izrabotka-na-bijuta-pletka-sas-sitni-mansita

Гривна от японски мъниста Тохо – кръгли и тръбички. Можете да разнообразите плетката ндебеле с нанизване на кристалчета или други мъниста с форма и размери, различни от тези на основните.

Друга вариация на плоската плетка ндебеле – чрез прекъсване на реда и заплитане на плитка.

afrikanska-pletka-ndebele

Вариация с добавяне на акценти с различна форма или размер – Ндебеле Серпентин.

Цилиндричната плетка ндебеле също е много гъвкава и позволява различни вариации, според броя на редовете (от които зависи дебелината на получения шнур и формата му) и размерите на мънистата или градирането им, а самото плетене не е по-сложно от това на плоския вариант.

С допълнителна стъпка при плетенето се получава и усукан шнур ндебеле, който също е много ефектен. Използва се както за изплитане на верижки, така и за комплексни бижута от отделни елементи.

Базов усукан шнур – цилиндричната плетка ндебеле се използва много често за верижка, на която се оказват готови вислуки или кабушони обшити с комбинация от техники.

afrikanska-pletka-sas-sitni-manista-ndebele-urotsi-za-izrabotka-na-bijuta

Базова цилиндрична плетка ндебеле, съчетана с усукания й вариант и постигане на обем, чрез степенуване размера на мънистата.

kursove-za-izrabotka-na-bijuta-pletka-sas-sitni-mansita

Концентрична плетка Ндебеле, отделните колонки са свързани чрез японски мъниста Тохо.

_DSC0583

DPP_0070

Можете да използвате ндебеле за изплитане на капачета, мъниста, закопчалки и други дребни аксесоари.

Плетката ндебеле не е толкова сложна, колкото изглежда, но при някои комплексни модели бижута се налага доста пресмятане и броене на мъниста. Въпреки това, с нейна помощ можете да създадете не само уникални бижута и аксесоари, но и дребни фигурки и други ефектни декоратични предмети, така че си струва да опитате.

Е, започваме ли? Харесва ли ви любопитната техника? :)

Eлате и опитайте в Ателие Марабу! За първи път обемната и усукана вариация на африканската плетка Ндебеле ще присъства във вечерен урок. Вариации с плетка Ндебеле ще разнообрази горещите летни вечери и ще ви даде нови възможности за дизайн :) Заповядайте!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Техники за работа с мъниста – плетка ндебеле и за какво можем да я използваме?

  1. Александра says:

    Показаните на снимките бижута са невероятно красиви. Не съм предполагала ,че от дребните мъниста могат да се сътворят такива неща.Не смятам,че изпълнението ще е много лесно ,но съм склонна да опитам. В тази връзка искам да попитам ,може ли да публикувате някакви схеми като за начинаещи.

    • marabu says:

      Плетката наситина е страхотна и дава възможност за изработване на невероятни бижута със сравнително малко средства. Следете виртуалният уършоп на Marabu.bg в нашия форум, където публикуваме различни схеми и модели на адрес: http://forum.marabu.bg/viewforum.php?f=21 – със сигурност няма да пропуснем и тази плетка :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*