Традиционни занаяти: Индиго боядисване в Бали!

Blog_17_w34A-traditsionni-zanayati-indigo-boyadisvane-bali-615Днес отново ви каним на любопитно виртуално пътешествие, за да се потопим в магията на местни характерни занаяти. Разказът на Женева Вандерзейл ще ни отведе  до Индонезия, където ще научим повече за естественото боядисване на материи с индигов прах…

„Техниката, от която винаги съм била привлечена, е индиго боядисването – тези ярки сини нюанси, които са застъпени в толкова много и различни култури. Знаейки, че произхожда от Бали, бях решена да науча повече за него.

След задълбочено търсене, открих невероятната организация Threads of Life – справедлива търговия, която работи с хиляди жени от Индонезия. Нейната цел е да преоткрият традиционните заняти и да им помогне да развият свой доходоносен бизнес. С техните обучения научих много за растенията, извличането на багрило, обработването на боята и практиката на индонезийското индиго боядисване.

  1. Колко традиционно се прави индиго боядисването?

Преди съм боядисвала малко, обикновено с пакетче боя, сол и вряща вода. Радвах се на процеса на трансформация при потапяне на плата в боята, на променящия се цвят, а провалите винаги са ме карали да опитам отново. За да бъда честна, ще кажа, че това очаквах и от обучението. Оказа се обаче, че индиго боядисването е нещо коренно различно от това – следвайки традиционния процес, то е 100% натурално и органично.  Вместо топлина и фиксатор, протича ферментация, която по естествен път полага боята върху  текстила. Това беше голяма изненада за мен… Ферментиралите храни са нещо, което започнах да изучавам през последните години и с учудване разбрах, че традиционното индиго боядисване е подобно на правенето на квас или кисело мляко.

Индиговият прах се добива от сухи листа на тропическите растенията от рода Indigoferа. А в следващите редове ще изясним как става това.

traditsionni-zanayati-Indigo-boyadisvane-8

  1. Растеж и жънене на Индиго растението

Индиго боята се извлича от храстите Indigofera tinctoria и Indigofera suffruticosa – растения, които в продължение на години са били отглеждани с тази цел. Боята може да бъде добита, както от листата, така и от корените им, но тази от листата е много по-устойчива. За целта, листата се берат по време на влажния сезон, когато са зелени и свежи .

  1. Извличане на боята

Листата се потапят във вода и се оставят да ферментират. Глюкозидът индикан, съдържащ си в тях, се превръща в син оцветител. На този етап цветът не е толкова наситен. За да се получи пигментът с оцветяващи свойства, листата се изваждат, а разтворът се разбива и излага на въздух, докато на дъното остане синя утайка. Водата се излива, а утайката остава да съхне. След това се опакова в калъпи, за да се изсуши напълно и да се превърне в прах, притежаващ багрилни свойства.

traditsionni-zanayati-Indigo-boyadisvane-6

  1. Багрилна вана.

За да създадете багрилна вана, индигото се смесва в голям казан с вода, заедно с дрожди и соден прах, благодарение на което се заражда и разраства бактерия в боята, създаваща реакцията. Този процес може да продължи със седмици, докато горният слой в казана придобие меден цвят – признак, че процесът е завършил. Багрилната вана може да се поддържа „жива”, чрез подхранване на бактерията.

traditsionni-zanayati-Indigo-boyadisvane-5

  1. Боядисване на материала/текстила.

Процесът на боядисване отнема поне седмица, от оцветяването до изсъхването. Материята се потапя в казана и остава във водата за няколко минути. Когато се извади, цветът му е светлозелен, но постепенно въздухът го променя към плътно и наситено индигово синьо. Този процес се повтаря от шест до десет пъти, в зависимост от нюанса, който желаете да постигнете. Колкото повече потапяте и оставяте на въздух, толкова по-дълбок ще бъде цветът. След това се простира, за да изсъхне на слънце. Излишната боя се излива в специално разработени ниви, за да се филтрира водата, преди да достигне до реките.

traditsionni-zanayati-Indigo-boyadisvane-7

Възможността да се включа в обучението, ми помогна в детайли да се запозная с процеса и да проследя множеството стъпки, които водят до направата на натурални бои. Тези традиции са невероятни и беше фантастично да видя как днес те се съхраняват и дори помагат за развитието на един съвсем съвременен бизнес.”

Интересно, нали? В България също пазим такива традиции. Ако някой има опит или лични впечатления, нека ни сподели :)

Източник: http://apairandasparediy.com

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*