Традиционни занаяти: С кошница в ръка отскачаме до Тайланд още сега!

Blog_17_w46-s-koshnitsa-v-raka-orskachame-do-tailand-oshte-sga-615

Колкото по-студено става навън, толкова повече започваме да мечтаем за интересни и вълнуващи пътешествия. Днес отскачаме до екзотичния Тайланд, заедно с Женева Вандерзейл, за да разберем повече за традиционното плетене на кошници.

През изминалото лято плетените аксесоари и чанти бяха красив и закачлив завършек на всяка неангажираща и атрактивна визия. Това ни провокира да се потопим в ново преживяване и разказа на Женева. В него участва местна жена от Чианг Мей, която се превръща в нейн учител…

Untitled-2„Оказва се, че да направиш традиционна кошница е много трудно. Изискват се време и физически труд. Има множество детайли и техники, които няма как да се опишат в една публикация, но тук ще представим най-основните неща.

1. Създаване на основата.

Първото, което направихме, беше да вземем две ленти тънък бамбук с дължина по 2 метра и да започнем да оплитаме оновата. Преплитайки успоредно по две ленти, трябва да се получи шестоъгълна форма в центъра и около нея. Така получихме здрава дървена основа.

26326880733_81b6b3da45_z

2. Уплътняването на основата.

След това взехме нова лента от бамбука и я преплетохме около големия шестоъгълник в кръг, за да подсилим дъното на кошницата и да очертаем краищата й.

26931017445_138af2177b_z

3. Направата на цилиндрична форма.

След като направихме основата, огънахме бамбуковите краища нагоре, като по този начин създадохме цилиндър. Жената ми показа, че е по-лесно да се прикрепят бамбуковите части към предходните направени.

26931017485_d85aa92f6c_b

4. Оплитането на структурата.

Най-напред оформихме контурите на кошницата (използвахме друга кошница като основа), след което направихме два хоризонтални реда, придържащи конструкцията. После започнахме да преплитаме и наслояваме хоризонтално нови бамбукови ленти.

26326880903_819f05fcfe_z

5. Завършване.

Най-накрая се създава хоризонтален ред, чийто бамбукови краища се прибират навътре, за да създадем гладък и красив декоративен ръб.

26326880493_5e6620077d_b

Беше 42 градуса на сянка и се потих ужасно много, но бях невероятно щастлива. Взех си кошницата вкъщи и сега си я ползвам като сандъче за цветя.“

А ние сме убедени, че можете да откриете още много приложения. Полезен и вдъхновяващ занаят, нали? :)

Информация и снимки почерпихме от тук: http://apairandasparediy.com

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*