Традиционни занаяти: С чифт еспадрили, на пътешествие до Испания!

Blog_17_w18-traditsionni-zanayati-s-chift-espadrili-na-pateshestvie-do-ispaniaКато истински творци и любители на изкуството, смятаме, че най-любопитният начин да достигнем до сърцето на непознати култури и традиции е да се потопим в магията на местните им занаяти.

Разказът на Ерос ни провокира да предприемем няколко далечни пътешествия. Те разказват за интересни изделия, изискващи ръчен труд, отдаденост и любов.

traditsionni-zanayati-s-chift-espadrili-na-pateshestvie-do-italia

Тази седмица отпътуваме за Испания, където професионалисти от фабрики с дългогодишен опит ще ни разкажат повече за процеса на изработка на едни от най-любимите ни летни обувки. Те стоят зад два големи специализирани магазина за еспадрили–Antigua Casa Crespo в Мадрид и  La Manual Alpargatera в Барселона.

Как са правени еспадрилите?

Преди, традиционните еспадрили са били правени ръчно, а днес човекът е заместен изцяло от машините. Малко е тъжно, защото наистина има нещо романтично в този занаят – представете си бъбрещите баби, които сръчно шият пред входовете на домовете си или майсторите, предаващи своите тайни от баща на син.

traditsionni-zanayati-s-chift-espadrili-na-pateshestvie-do-italia-9 1. Въжето, използвано за направата на подметката, е от усукани нишки юта и след това е оплетено в плитка за повече здравина. Еспадрилите са кръстени на вид Средиземноморска трева, от която първоначално са били направени, но днес се използва далеч по-издръжливото естествено влакно – юта. Засилено е производството му в Бангладеш, Китай и Индия.

2. Оплетеното въже се оформя в подметка, като се използва метална платформа или шаблони в различни размери на обувки. За да се осигури и да се запази формата на пясъчен часовник, то се зашива от край до край, като се използва голяма игла и допълнителен конец от юта. Това е работа, която изисква много ръчна сила, за да премине иглата през всички слоеве от въжето.

traditsionni-zanayati-s-chift-espadrili-na-pateshestvie-do-italia-10

3. За горната част се използва плътна памучна материя. Тя се изрязва отново по шаблон, използва се стабилна ножица, която реже няколко слоя наведнъж.

traditsionni-zanayati-s-chift-espadrili-na-pateshestvie-do-italia-11

4. Последно, памучният плат се прикрепя към подметката ръчно, с декоративни и много здрави шевове по ръба, най-вече около мястото на пръстите на краката.

5. Еспадрилите, естествено, имат и своите прародители. Идеята за намотано и съшито въже, покрито с парче плат, е отпреди 4000 години и се появява в различни краища на света. В Испания най-далечният прототип на съвременната обувка датира от 14 век, а производството им още от тогава е съсредоточено предимно в област Каталуния, със столица Барселона.

traditsionni-zanayati-s-chift-espadrili-na-pateshestvie-do-italia-12

6. Удобни, леки, направени ръчно от естествени материали, те са идеалният избор за лятната визия. А актриси като Одри Хепбърн и Грейс Кели ги правят популярни и модни още през 50-те години на миналия век.

А вие имате ли ги вече в своя гардероб? :)

Повече за процеса можете да прочетете и видите тук.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Любопитно, Под лупа. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*