Триизмерни традиции – френска техника за моделиране с тел и мъниста!

Blog_17_w25-triizmerni-traditsii-frenska-tehnika-za-modelirane-s-tel-615Малки стъклени мъниста, нанизани на фина медна гъвкава тел и прецизно оформени в интригуващи цветя, спирали, листенца, пеперуди, водни кончета и птички! Звучи като магично лято, но всъщност това е Френска техника за моделиране с тел и мъниста. Традиционен занаят от векове насам и любопитен начин за изработка на бижута, аксесоари и декорация, тя изисква време и усърдна работа, а резултатите се доближават до изкуството!

Още в дълбока древност, населението в Египет и Рим намирало начини да декорира своите домове с керамични мъниста, слонова кост, камъни или стъкло.

1. През 13 век, в Германия и Франция…

През 13 век, в Германия и Франция за първи път започнало производството на стоманени игли и тел. Благодарение на това, те нанизвали мънистата едно след друго на конски косъм или тел, а след това ги увивали около метална рамка. Така създавали красиви цветя, с които аранжирали погребални венци. Наричали ги „безсмъртничета” – идеална алтерантива, особено през студените месеци, когато нямало свежи цветя. Освен това, нямало нужда да бъдат поливани и подменяни, а когато се изхабявали, използвали мънистата повторно.

frenska-tehnika-za-modelirane-medna-gavkava-tel-tsvetya

2. През 16 век, във Венеция…

През 16 век, във Венеция, съпругите на майсторите на стъкло заделяли малките непотребни мъниста или изрезки. Постепенно започнали да ги използват за изработка на цветя и да ги продават за допълнителни доходи. С тях украсявали църквите и празничните маси, изпъстряли лодките, плуващи в красивите пълноводни канали.

3. По времето на Наполеон…

По времето на Наполеон, във Франция, жените, работещи през лятото в лозовите масиви, през зимата били наемани да бродират пищното облекло на богатите аристократи. Те събирали тайничко неправилните и негодни мъниста, а след това ги превръщали в красива украса за църковните олтари, особено за Великден и Коледа.

4. През Викторианската епоха…

Френска техника за моделиране с тел и мъниста става особено популярна през Викторианската епоха. Тогава съществувал обичай, в сватбения си ден, булката да се откаже от приказните прически, характерни за това време и да носи косата си свободно и естествено разпиляна по раменете и гърба, но богато окичена с цветни венци. В студените дни, когато нямало истински цветя, младоженките носели пищни венци и букети, изработени от стъклени мъниста.

frenska-tehnika-za-modelirane-medna-gavkava-tel-tsvetya-6

4. От тогава насам…

От тогава насам, с навлизането на индустриализацията и фабричното производство на мъниста, Френската техника намира все по-широко приложение в модата. След Втората световна война, занаятът добива популярност – започнала продажбата на учебни комплекти със съвети и схеми за изработка, а магазини като Блумингдейл и Маршал Фийлдс продавали готови цветя, внесени от Франция.

frenska-tehnika-za-modelirane-medna-gavkava-tel-tsvetya-4

Днес техниката намира разнообразни приложения – в сватбени аксесоари и букети, фуркети за коса, обици, колиета, пръстени и гривни, брошки за шалове, чанти, обувки и дрехи. Творческите хоризонти са отворени пред вас! :)

А ако ви е интересно и искате веднага да се сдобиете с ново бижу и умения за работа, елате в Ателие Марабу другата седмица! Ние ще ви покажем как в урока Френска техника за моделиране с тел и Калина Димова, а след това гарантирано ще си тръгнете с много настроение, идеи и разбира се – атрактивно бижу! :)

frenska-tehnika-za-modelirane-medna-gavkava-tel-tsvetya-4

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*