Вечните обици тип „халка“ – какво да помним и знаем, когато ги избираме?

Blog_21_w25-vechnite-obitsi-tip-halka-kakvo-da-pomnim-i-znaem-kogato-gi-izbirame-615

От незапомнени времена, обиците са носени като украшения, символ на престиж, класа, каста… Атрактивен и стилен аксесоар, те придават завършен вид на всеки тоалет. За вдъхновение, днес ще ви разкажем за различните стилове и размери на обиците халки.

 1. КРАТКА ИСТОРИЯ.

Обици от злато са намирани при разкопки в пластове, датирани към 6-то хилядолетие преди Христа. Археологическите проучвания показват, че по едно и също време, един и същ модел е носен и от шумерите и от жените в Африка. В Древен Египет обиците са били символ на социално положение – носели са ги вождове, царе, жреци. Обикновено са се изработвали от скъпоценни материали и са били във вид на халки.

halki-obitsi-8

Халките, от своя страна, също са с много дълга история… Кръгът е символ на безкрайност и съвършенство, на вечната любов и слънцето, на кръговрата. Много интересни факти показват, че и до днес носенето на такива обеци в някои африкански племена е символ на това, че хората са обвързани в семейни отношения. Не пръстенът халка, а именно обици халки са тези, които дават информация за това, че дадена двойка е семейство.

halki-obitsi-7

Днес, обиците халки са част от бижутерийните кутии на малки и големи, те са универсален модел, подходящ за почти всяко лице, а и в много от случаите те са носещ елемент за допълнителни декоративни орнаменти. Те са абсолютно подходящи, както за вечерни срещи, така и за разходка през деня. Модата се променя, но този класически стил остава.

 1. РАЗМЕРЪТ ИМА ЗНАЧЕНИЕ.

Какъв размер трябва да бъде обицата халка? Това е често задаван въпрос. Те могат да варират в диаметър от 10 мм до 77 мм плюс! Ако вашето хоби е бижутерията и искате да изработвате такива обици, ще е добре да предлагате различни размери и дебелини.

halki-obitsi

СЪВЕТ: За клиентите или за вас-самите може да е трудно да си представите размера на халката, така че е добре да погледнете моделите на снимка, това ще помогне да изберете правилния размер. Можете също да използвате еквиваленти в описанията, например – диаметърът 20 мм е приблизително размер на монета от 20 стотинки. Следващата класификация също може да е в помощ за вас.

 • Много малки халки – от 5 мм до 25 мм. Фини, подходящи за всички случаи, това са размерите, които можете да носите на работа, за специални поводи, за елегантен външен вид.

halki-obitsi-1

 • Малки халки – от 26 мм до 50 мм. Всъщност повечето обици с диамантени халки са в тези размери. Тези обеци са най-подходящи за по-пълни лица, както и за тези, които искат нещо забележимо, но не пресилено. Перфектни за минималисти, а също и за къси прически.

halki-obitsi-2

 • Халки със среден размер – от 51 мм до 73-75 мм. Ако искате нещо игриво и по-смело, заложете на тях! Те са чудесни да покажете стил, без да прекалявате. Освен това, те са подходящи за всички форми на лицето. Омекотяват ръбовете на квадратната форма на лицето, а дългите и по-тесни лица, ще направят да изглеждат по-пълни.

halki-obitsi-3

 • Големи халки – от 77 мм до 100 мм. Ако искате да привлечете внимание или да добавите драматизъм в ежедневния си външен вид, това е вашият модел! Тези халки ще изглеждат страхотно с изящни наслоени колиета, но по-добре пропуснете останалите бижута и им отредете централно място. Стоят по-добре на жени с по-дълга коса. А ако имате овална или продълговата форма на лицето, можете да ги носите с прибрана назад коса. Те, обаче, не са най-добрият избор за официални поводи. Техният решително смел външен вид, ги прави идеални за максималисти, купонджии и поставящи тенденции момичета.

halki-obitsi-4

 • XXL размер на халката – от 101 мм – до 120 мм. Тъй като са доста големи, заложете на тънък, лек дизайн, който ги прави удобни за носене. Имайте предвид, че ако сте с по-едри черти на лицето, ще изглеждате най-добре с тези обеци. Бляскави и дръзки, те са създадени за тези, които искат да се откроят.

halki-obitsi-5

 1. ПРЕПОРЪКИ.

 • Когато носите обици халки е важно да съобразите размера им с пропорциите на собственото си тяло. Идеята на носенето на бижута е да изглеждаме елегантно и красиво, а не твърде кичозно и неестествено.
 • Ако искате да направите впечатление, носете халки, които да стоят на ушите ви така, все едно винаги са били там. Не ги натрапвайте, това определено не би допаднало на околните.
 • Бъдете уверени и със самочувствие, ако сте сигурни, че размерът, който сте избрали, е идеален за вас.
 • В ежедневието е добре да носите по-малки обеци, а едрите да оставите за специални случаи.

halki-obitsi-6

 • Прекалено острите черти се смекчават с помощта на кръглите и овални обици. При издължено лице са подходящи малките кръгли обици, а дамите с квадратно лице е добре да се ориентират към по-издължени форми.
 • Едрите обеци рядко позволяват носенето на колие.
 • Брюнетките могат смело да носят обеци с по-ярки цветове, а блондинките – със светли. Младите момичета могат да си позволят абсолютно всеки материал, докато жените в по-зряла възраст изглеждат добре с обеци от благороден метал и скъпоценни камъни.

Беше ли полезно за вас? :) Вие можете ли да добавите своите изпитани съвети към нашите? Очакваме да ни споделите в коментар.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Езикът на бижутата. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*