Втора нощ в музея – галериите във „Виктория и Алберт“!

Blog_16_w22-vtora-nosht-v-muzeya-galeriite-victoria-albert-615x

С настоящата статия отново ще предприемем вълнуващо творческо пътуване до най-богатото и вдъхновяващо място за любителите на изящни изкуства и бижутерия!

Музеят на Алберт и Виктория

Нощ в музея – пет любопитни галерии“ ни вдъхнови за продължение по темата. Музеят на Алберт и Виктория е не само най-големият музей за декоративно и приложно изкуство, но и първият по рода си. Той е уникален с богатите си колекции и галерии. Над 3000 експоната разказват историята на бижутерията в Европа от древни времена до днешни дни. Те разгръщат пред посетителите светове, обхващащи периодите на великите келтски нагръдници, средновековните любовни пръстени и огърлици, подарявани от Елизабет I на нейните придворни, бижута на Картие, модели на Фаберже и международна селекция от творения на съвременни автори.

Висулка от злато и планински кристал, декорирана с емайл във формата на кораб, изработена през 1620 в Западна Европа. Гривна с глава на овен, изработена в Англия през 1860 година. 

Реновиране

През 2008 година, благодарение на дарение от Уилиам и Джудит Болингер, бижутерийната галерия в музея отново отваря врати с модерен дизайн и висок стандарт. Ето защо тя вече носи техните имена. Представяща 3500 от бижутата на музея V&A, галерията е една от най-съдържателните в света. С влизането посетителите потъват сред интерактивни витрини, разказващи подробно и хронологично историята на бижутата в Европа от преди 800 години до днес и развитието в изработката им.

   

Колекции и архив

В колекциите изпъкват модели, отразяващи блясъка на дворцовия живот. Сред тях са медальони, подарени от кралица Елизабет Първа на нейните придворни, диаманти, носени от Катерина Велика, известните изумруди – подарък от Наполеон за неговата осиновена дъщеря, както и корони и украшения, носени от императрица Жозефин – първата съпруга на Наполеон.

 

Аксесоар за коса, във формата на орхидея, изработен от Филип Уолферс в Белгия през 1907 година и украшение за корсаж, проектиран от Рене Лалик през 1905 година.

В богатият архив се пазят част от работните проекти на дизайнери и екипи на големи фирми, движещи развитието на дизайна през 19-20 век. Те включват скици на бродерии, една кука, шарки на материи, фотографии от висшата мода. Сред по-известните имена са Морис&Ко, Франсис Джонстън,  Къщата на Уърт, Рама Джуда, Ефемера. Изложени са модели на известния дизайнер Рене Лалик, работещ в стила Ар Нуво. Тук са рубина „тути фрути”, сапфира, изумруда и диамантената тиара, които Лейди Маунтбатен закупува от Картие през 1928. Галерията предоставя въжможност да видите бижута, дарени от Нюйоркския колекционер Патриша Голдстен, добавила значителна част от колекциите на Тифани и Картие.

  

Дизайнери

На показ са произведенията на едни от най-добрите дизайнери от Лондон, Ню Йорк, Париж и Санкт Петерсбург. Сред тях са две диадеми на Картие, емайлирани бижута и перлена гривна от Бушерон, златна гривна с ядро от диаманти и рубини от Шомет. Сред произведенията на Фаберже е емайлирана кутия за тютюн с диамантена монограма на цар Николай Втори.

Нови попълнения в галерията са бижута от Кастелани и Джулиано,  дарени от Джудит Сийгъл. Те включват колието „Елена от Троя“, проектирано от английския дизайнер, чертожник и художник Сър Едуард Пойнтер.

Съвременната колекция, представя над 140 бижутери. В нея са включени комплекти пръстени от Уенди Рамшоу, гравирани брошки от рециклиран акрил, изработени от Питър Чан и ярка папие-маше огърлица от Марджъри Шик. Друга част са бижута от колекцията на артисти от Кралския колеж по изкуствата.

  

Обици, изработени по дизайн на Алан Краксфорд от ниобий и анодирано и оребрено злато през 1984. Брошка от сребро, злато и емайл, проектирана от Джунгер през 2010 година в Германия.

Интересна е и галерията с перли. Тя проследява използването им още от времето на римската империя, какво са означавали те по време на различните епохи и как са започнали да се култивират…

А вие на къде ще поемете през уикенда? Желаем ви вдъхновяваща за творчество почивка и изпълнено с приключения пътуване!

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*