Защо бижутата с камеи са модерни отново?

Marabu-blog-zashto-bijutata-s-kamei-sa-moderni-otnovo-615След векове история, занаятът за изработка на бижута с камеи изживява своя нов бляскав период.

Когато Кейт Бланшет – кралицата на модния подиум, се появи на червения килим за премиерата на „Жокера“, по време на филмовия фестивал във Венеция, тя веднага прикова погледа на Вог със своите неотразими обици.

11

Актрисата носеше чифт поразителни ръчно гравирани камеи с обков, изобразяващи автопортрет на американската художничка Синди Шерман. Обиците са създадени от Лиз Уъркс в ограничени бройки. Тя си сътрудничи с някои от водещите световни съвременни художници, като Шерман и нейната колежка художник Катрин Опи. „Обичам да вземам традиционни елементи и да ги модернизирам, като им давам ново измерение и нов глас.” казва тя.

7

Следващ сигурен знак, че древната традиция в производството на камеи се радва на нова оценка, е колекцията, която за пръв път се продава в Лондон на Dover Street Market. Древни и антични гравирани скъпоценни камъни и камеи, истински произведения на изкуството, са били ценени от кралските величия и благородници.

8

Вече много години камеята се счита за отминала и старомодна вещ, завещана от викторианския кич. Напоследък, обаче, се наблюдава нейното възраждане, може би защото хората все по-добре разбират древността на тази форма на изкуството и необятните умения, необходими, за да се създаде.

Поколения наред камеите са ценени като скулптурни миниатюрни произведения, изработени от ценни и красиви материали, като ахат, оникс, седеф. Покровители на това изкуство били императори, царе и принцове от древна Гърция, през Ренесанса до 18 век.

10

Софи Джексън, сътрудник на лондонския търговец на антикварни изделия „Symbolic and Chase“, казва, че тяхната привлекателност се крие във факта, че „те са малки прозорци към мистерия и символика. Научавам нещо ново всеки път, когато ги изследвам и те наистина те възнаграждават, ако отделиш време да разгледаш всеки детайл. „

Водещите съвременни бижутери потвърждават това, като включват в дизайна си антични гравирани скъпоценни камъни. Базираната в Мюнхен модна къща Хеммерле откри неокласическа камея, изобразяваща крал Джордж II, управлявал Великобритания и Ирландия през 18 век, както и като принц-избраник на Свещената Римска империя. Включват гравираните скъпоценни камъни във величествените си висулки с рамка от бронзови и жълти диаманти.

9

Друг дизайнер – Марк Оклер, изследващ Декоративно-приложните изкуства в Париж, съживява счупена на две камея, като я включва в дизайна на обици и замества липсващите половини с отливки от злато. Това придава огромна доза оригиналност и модерно звучене. Според него, камеите не са за тези, които следват сляпо модните течения, а са предназначени са познавачи с изискан вкус. :)

Е, нещата понякога вземат неочакван обрат, а добре познатото често крие изненади :)

Източник статия и снимки: https://www.vogue.co.uk/fashion/article/cameo-jewellery-is-back-in-fashion

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Стилисимо. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*