Завръщането на чаровните гривни-талисмани!

blog_16_w45-zavrashtaneto-na-charovnite-grivni-talismani-615

Момичета, имаме добра новина! Чаровните гривни-талисмани отново са на мода, а дизайнерските интерпретации по темата са всевъзможни. :)

През 1889 г. Тифани и Ко печелят хиляди верни почитателки с емблематичната им гривна с метално висящо сърчице. Историята й се крие много по-назад във времето и още в праисторията са използвали подобни талисмани за предпазване от зли сили.

История и символи

Едни от най-древните артефакти са на възраст 75 000г. и са намерени в Африка. Съвсем естествено, използваните материали тогава са били много по-натурални и близки до природата – слонова кост, глина, миди, черупки, камъни, дърво и т.н. В Германия са открити вълнуващи елементи, изработени от бивни от мамут с гравирани мотиви. В Египет гривните-талисмани са били символ на вяра и късмет и често дори били използвани за установяване на самоличност. Вярвали, че по този начин боговете ще ги предпазват и в задгробния живот.

Съществуват интересни и много добре запазени примери, наследени от културите на викинги, перси, азиатци. Те съдържали характерни за множеството им богове символи.

      zavrashtaneto-na-grivni-talismani-2 zavrashtaneto-na-grivni-visulki-4

По време на Римската империя, християните скривали в дрехите си малки люспи и костици от рибки, за да се идентифицират с други християни. Еврейски учени от същия период, изписвали кратки пасажи от еврейския закон и ги затваряли в кръгли амулети, които поставяли около врата си, за да задържат правото близо до сърцето по всяко време. Средновековните рицари са носели защитни талисмани в битка. В тъмните векове, за били използвани, за да се обозначи семеен произход, религиозни и политически убеждения.

zavrashtaneto-na-grivni-visulki-2

От амулет до модерно бижу

По-късно, известна с любовта си към бижутата, кралица Виктория започва да носи гривни-талисмани и бързо ги популяризира сред благородната класа. Дори когато любимия й принц Алберт умира, тя налага „траурния“ стил в гривните-талисмани чрез добавяне на миниатюрни портрети и амулети с коса от починалите близки.

      zavrashtaneto-na-grivni-visulki-1 zavrashtaneto-na-grivni-visulki-3

През 1889г. Тифани и Ко за първи път въвеждат гривните-талисмани – изчистена верижка с висулка сърце, превърнала се в символ и вдъхновяваща много дизайнери и до днес. По-късно, през 1950-1960 г. след американските тийнейджъри се появява модата да колекционират висулки, като символ на важни събития и да ги добавят към гривните си в конкретния етап от живота им. Икони като Елизабет Тейлър и Джоан Крауфорд помагат за бурното популяризиране на гривните.

През 2006 г. филмът Карибски пирати върна на мода гривните с висулки черепчета, пирати, мечове и кръстове. За това помогна и ефектът на масовата бижутерия, правещ модерните бижута по-близки и достъпни за много момичета.

Италианските гривни-талисмани – цял моден отрасъл!

Обикновено гривните-талисмани представляват метална основа или верижка с малки висящи украшения, носещи лични послания и символи. Интересни са вариациите, до които са достигнали италианските дизайнери. Гривните представляват серия от отделни, плоски и взаимозаменяеми модулни плочки, свързани и контрирани по характерен начин към предходната. Резултатът е плътен и атрактивен модел. Първоначално, те били изготвяни за футболистите от националния отбор, носещи флага си като символ. Днес, плочките могат да бъдат емайлирани, гравирани с надписи или инкрустирани с луксозни камъни.

      composable-bracelet italiancharmsdisplay

Гривните-талисмани днес…

Днес, световноизвестните Луис Вюитон, Картие, Ван Клийф и Арпелс, АйсПинким, Тифани и Ко и много други дизайнерски къщи произвеждат изключително луксозни варианти на стойност от 150 евро до над 70 000 евро.

zavrashtaneto-na-charovnite-grivni-talismani zavrashtaneto-na-grivni-s-talismancheta

Те използват злато, сребро, бяло и розово злато, емайл, полускъпоценни и скъпоценни камъни, перли, сапфири и диаманти, за да създават по-фини или по-богати модели. Впечатление правят, както модели с пискюли от верижки и с множество пъстроцветни камъни, така и тежки метални основи с нежни и елегантни висулки.

zavrashtaneto-na-grivni-talismani zavrashtaneto-na-grivni-talismani-1

Все по-модерни стават висулки, имитиращи природни форми – коралчета, клончета, листенца и обкови от геодезични друзи – камъчета в необработена форма, при които ясно личи структурата им.

В класика са се превърнали широки плоски плочки, в които проблясват инкрустирани съвсем мънички камъни или диаманти.

   zavrashtaneto-na-grivni-visulki cartiern6701400_v1_rvb_286920_jpg_2289_north_499x_white

Допада ли ви стилът? На нас много и затова решихме тази седмица в Ателие Марабу да направим специална работилница по темата. Предлагаме ви да изработите свой собствен талисман с техниките микромакраме, бижутерийо низане и телчета. А най-хубаво е, че ще бъде в цветовете, които вие харесвате.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Разни. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*