Ами сега? Каква цена да поискам?

За много от нас поставянето на цена на ръчно изработените ни бижута е огромно затруднение. От една страна никак не е лесно да се разделим с творенията си, а от друга, винаги рискуваме да залитнем в крайности щом стане дума за оценяването на собствения ни труд.

Този път ще си призная веднага – и за мен е трудно. Все още се придържам към бижутерството най-вече като хоби и средство за релаксация, но обичам да правя подаръци на близки и приятелки, които пък ми правят своебразна реклама – и то много ефективна! – и не рядко ми се обаждат с поръчки за бижута за техни близки и приятелки. За да намеря веднъж за винаги решение на този проблем се поразрових из различни професионални и хоби форуми и списания, а и поразпитах приятелки и познати, които се занимават с изкуства и занаяти. Ето и резултата от разследването ми в обобщен вид:

1. Бъдете информирани – потърсете в интернет или се разходете по магазинчетата за ръчно изработени стоки и галериите. Не се притеснявайте, ако не откриете никаква логика в цените на конкуренцията. Потърсете бижута, които са изработени със сходни материали и техники и запомнете цените им. Една такава разходка може да се окаже доста полезна за самочувствието, а и за въображението ви. Не се старайте да поставяте същите цени, а по-скоро да се убедите за себе си защо бихте поставили на своите бижута по-ниски или по-високи такива.

2. Изчислете максимално точно себестойността на своите бижута – продажбата на бижутата под себестойността им може да ограничи ресурса, с който да попълните запаса си от материали, необходими за работата ви. Имайте предвид, че повечето производители и търговци указват приблизителения брой дори и на мънистата, които се предлагат на грамаж. Можете да използвате тази бройка като отправна точка за своите изчисления, като определите използваното количество от пакета на око.

3. Не се страхувайте от математиката – разработете свои собствени формули за изчисляване на цена и себестойност на бижута. Сигурно тръпки ви побиват само при звученето на думата формула (мен поне със сигурност), но ако първоначално инвестирате малко усилия в определянето на такава за вашите бижута, ще си спестите много време в дългосрочен план.

Два варианта от които можете да се възползвате:

Цена на материалите + Цена на другите разходи + 20% или 30%

Ако ползвате отстъпка за количества от цената на материалите, бихте могли да не я включвате във формулата – така леко ще повишите процента печалба. Другите Ви разходи са средствата, вложени в опаковка и транспорт на бижуто. Хубаво е освен това да помислите какви други инвестиции сте направили за да улесните работата си или за да продадете бижутата си – наем и сметки за магазин или хостинг план и такса за достъп до интернет за он-лайн магазин. Ако тепърва правите първите си стъпки в превръщането на хобито в бизнес, тези разходи едва ли са толкова големи. Ако сте инвестирали например в комплект инструменти и курс по обучение в определена техника, това са предмети и умения, които ще Ви служат дълго време. Добавете неголяма сума като разход във формулата – например 1-2 лева, в зависимост от бижуто – за да съберете след време средствата, с които да подновите захабените инструменти и да усвоите ново умение.

Прибавете към получената сума и избрания процент печалба (в примера – 20-30%), който да получите от продажбата.

Другата формула за изчисляване на цената е малко по-субективна. При нея използвате цената на материалите и цената на своя труд.

Цена на материалите + Цена на другите разходи + Време за изработка Х Цена на труда

Тук вместо да поставите фиксиран процент печалба определяте цената на своя труд – заплащането, което бихте искали да получавате или смятате че заслужавате за 1 час прекаран в изработката на бижута. Можете да използвате като ориентир своята работна заплата – изчислете колко струва един час от времето ви на работа. Ако смятате, че работата ви е твърде високо платена, за да използвате същата стойност и за хобито си, намалете цената на труда си за своите бижута. Ако пък смятате, че в професиятя си сте недооценени, то увеличете сумата.

Най-вероятно ще имате нужда и от двете формули, тъй като различните модели бижута изискват различно време и усилия за изработка. Обикновено в сложните за изработка модели се влагат материали с по-ниска стойност (представете си например колие на една кука от мъниста зрънца), докато моделите от по-скъпи мъниста (например ръчно изработени стъклени мъниста) обикновено не са толкова сложни за изпълнение.

4. Намерете златната среда – това като че ли е най-трудния момент. За да бъде цената на бижуто ви успешна, тя не трябва да бъде нито много висока, нито много ниска. Прекалено висока – за да не се окаже непосилна за клиентите ви, а прекалено ниска – за да не подбужда съмнения в качеството на изработката или материалите. Намирането на правилната цена е процес – за да го улесните, бихте могли да се допитате до мнението на приятелки, познати, или да потърсите съвет в специализирания форум на marabu.bg

5. Предложете варианти – ако изработвате бижу по предварителна поръчка, изчислете цената му в повече от един вариант – например с аксесоари от благороден метал и с аксесоари само с покритие от благороден метал. Можете също така да направите отстъпка за комплекти, или да изработите дребно бижу (обеци или пръстен) като подарък към поръчания комплект – нима има човек, който да не обича подаръците?

Ще се радвам ако съм ви била полезна, а още повече – ако споделите и вашите хитринки за успешно ценообразуване!

С пожелания за много творчески и финансови успехи,

Анна

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

2 Responses to Ами сега? Каква цена да поискам?

  1. Много интересна статия!За себе си мога да кажа,че когато правя едно бижу,не се интересувам колко време ми отнема.Понякога го развалям и започвам от начало,за да намеря най-добрия вариант,а това си е прахосване на материал,време и нерви!Като за капак,като го завърша,вече не ми харесва толкова!Друг е въпросът,че тук в Гърция,където съм в момента,при тая криза пада голям пазар и каквато и цена да сложа,в крайна сметка,продавам бижуто на по-ниска цена !За мен остава удовлетворението,че някой е харесал работата ми…

    • Анна says:

      Хубаво е, че въпреки кризата хората купуват :) Аз ако нещо не ми хареса в хода на работа го оставям да „поотлежи“ и не го развалям веднага. Но аз съм далеч от Вашето майсторство все още :) Но права сте, най-важно е удовлетворението 0 за това най-обичам да подарявам :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*