Викторианските бижута – истински романтични съкровища

Повлияни от силното въздействие на винтидж и стиймпънк модата, решихме да ви разкажем малко повече за това от къде започва всичко – а именно викторианските бижута. Ще предприемем любопитно пътуване към Викторианска Англия, за да разберем как бижутата са изразявали благосъстоянието на притежателя си. Освен това, вплитайки в дизайна символизъм и духовна защита, те придобивали интересно функционално значение. Тази епоха от историята на Англия крие съкровища, предизвикващи обаяние и възхищение. Самата кралица Виктория, пленена от магията на бижутата, често вземала участие в дизайнерския процес, обожавала да ги носи и подарява по време на възхода на Британската империя. Създавала със собствените си ръце нови модели за различните поводи. Настоящата статия със сигурност ще бъде интересна на момичетата от Второ ниво на курса по Приложна бижутерия, на които им предстои урок в Ателие Марабу с техниката „Плетени кабушони”.

Изработването на бижута и аксесоари от мъниста е било любимо занимание и на викторианските жени. Взаимствайки различни техники от Франция, скоро те започнали да изработват плетени цветя от тел. Използвали ги както за аксесоари на тоалетите си, така и за декорация на дома. Често носели двойки гривни от мъниста, разпространявайки помежду си схеми с модели. Кралица Виктория популяризира аксесоарите за коса като неизменно бижу от тоалета на дамите. Използвали разнообразни плетки за създаване на брошки, шноли, диадеми и много други. Знанията се предавали от майки на дъщери. Детайлът, изграждан с много грижа и любов, е важна част от дизайна на бижутата от този стил.

      

Диаманти и полускъпоценни камъни

Разнообразието от мъниста през тази епоха е богато. Камъните, най-популярни сред които са сапфир, цитрин и рубин, вдъхновявали за изработката на различни бижута. Истински разпространени стават фини фаянсови изделия- колиета, брошки и аксесоари за дома. Класически викториански бижута са изящните камеи, изработвани от черупката на раковина. Малко по-късно, създавайки колонии в Африка и откривайки нейните богатства, започнали да инкорпорират диаманти в дизайна на моделите.

         

Художествено майсторство

Изработката на викториански бижута е изключително майсторско. Често бижутерите прилагали сложни и филигранни гравирни техники, за да създадат пищен ефект. Повечето използвани мъниста се изработвали в Европа, главно във Франция. Високо ценени били мънистата от венецианско стъкло, поради сложната им изработка и уникалност. Вграждали ги дори в дизайна на преспапиета, дръжки на врати и чекмеджета. Индустриалната революция прави материалите много по-достъпни, но според много жени това нанася удар върху бижутерията. Те продължили да търсят оригинални бижута, изработени от умели майстори. Полускъпоценните камъни били заменени с по-евтини мъниста, продължила употребата на аметист, тюркоаз.

      

Понякога вплитали символни значения в пръстени и брошки. Използвали първите букви от имената на камъните, за да спелуват думи за приятелство и любов. Те носели романтични съобщения и пожелания до техния притежател.

Сантименталност

Кралица Виктория е силна личност с голямо влияние над народа си. Съвсем естествено тя вдъхновявала много жени от различни класи. Те малко или много се опитвали да подражават на стила й. В дизайна на кралските бижута вплитали различни мотиви, носещи усещане за различни настроения и периоди от живота й. Флоралните елементи напомнят за любовното увлечение и дълбоките й чувства към принц Алберт. Техният брак е истински щастлив и това се отразява в цветовете и камъните, които тя носи. Те разкриват тайни послания и сантиментален романтизъм. Популярно бижу,  в което можете да откриете този смисъл, е медальонът. Той позволявал да се носи близо до сърцето заключен миниатюрен лик на любимия или дори кичур коса.

   

Змиите, любим символ на кралицата, означават вечност и безсмъртие. Обожанието й към камеите, може би ги е направило класическо за времето бижу. Обикновено изработвани от раковина, но също така и от слонова кост и камък, те били предпочитан накит едновременно и от мъже, и от жени. Днес популярността им се завръща в много дизайнерски линии във фанстастично разнообразие.

Промяна

Има два фактора, по време на управлението на кралица Виктория, които променят посоката на дизайна. Първият е Великото изложение през 1851, чийто главен поддръжник е принц Алберт. Това е първият световен панаир, събрал на едно място непознати и красиви артефакти от различни земни кътчета. Те оказали изключително вдъхновяващо влияние над посетителите, чийто пътувания в онова време са били толкова ограничени. Търговските отношения между Великобритания и Япония се засилват през 1853. От там се внасят очарователни лакирани мъниста с метална инкрустация и различни фигурки. Когато Индия става колония на Обединеното кралство, бижутерията среща още по-екзотични материали.

   

Много дизайнери днес откриват своето вдъхновение във Викторианския период, белязан от индустриално, технологично и географско развитие на Обединеното кралство. Той носи класическо и много романтично усещане и успешно се инкорпорира в различни области на дизайна – дрехи, обувки, бижута, интериор.

          

Сподели:
Тази статия е публикувана в История на бижутата, Любопитно. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Викторианските бижута – истински романтични съкровища

  1. Pingback: Скъпоценности в наследство – бижута от отминали времена I | Marabu.bg блог

  2. Гледайки тези красиви бижута определено са си уникални и се радвам че ни пишете и че ни ги показвате.Всяка една жена би се гордеела да притежава дори и само едно от тях.Силно впечатление ми направи това, че са изпипани до най- малките детайли.Тъмно червените обици са разкошни, бих си купила такива…ако можеше!Очакваме още интересни викториански теми.

  3. Силвия says:

    Много се радвам, че ни показвате тези невероятни бижута.Лично аз не бих носила подобен стил, но това не пречи да оценявам и да преценявам,кое е изключително и красиво и много стойностно.Имам позната,която се опитва да изработва подобни бижута и много хора ги търсят и искат да имат.Може би тази вълна е породена и от многото филми,които ни връщат в онова време с кръглите джобни часовници.Надявам се да ни пишете пак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*