Ела, закрепи ме!

Държачите са едни от най-използваните аксесоари за бижута. Тези така малки и симпатични приспособления, използвани от бижутерите в изработването на накити, са изключително полезни за закачане на елементи и завършване на модела ни. Освен добре познатите ви модели, можете да намерите и такива с нов и оригинален дизайн и начин на захващане. В тази статия ще ви запознаем с тях отблизо и ще ви дадем идеи как да ги използвате.

Дори и неподозирате, колко голямо е разнообразието им. Предлагат се в най-различни очарователни форми и в прекрасни цветове. При някои модели идеите за затваряне са наистина ефектни и нетрадиционни. Ние от екипът на Marabu.bg се постарахме да подберем за вас основните видове държачи.

Най-използвани модели

Повечето модели държачи са с дизайн, позволяващ захващане на елемента от двете страни. За да го поставите, са ви необходими чифт клещи, с които да съберете двата му края в отвора на елемента. Не прилагайте прекалено голяма сила, защото в тази област висулките са много крехки. Това е поради факта, че те често са пробити в най-тънката си част, за разлика от обикновените мъниста.

   

Този вариант често бива развит с декоративна украса или е добавена халка, чрез която поставяме висулката на верижка или шнур.

  

Подобен изчистен модел посребрен държач можете да намерите и в нашия продуктов каталог. По-елегантен от него и с доста по-голяма дължина е друг един държач, който намираме за подходящ при по-изискани бижута. Дори можете да го ползвате в дизайн на обици, добавяйки например малъко и блещукащо цирконче или висулка Swarovski Elements.

   

Обхващащи държачи с щифт, преминаващ през отвора

Този модел е отново вариант на горепоказаните с разликата, че преминаващия през отвора на мънистото щифт затваря другата страна на държача. Видимият ефект на дизайна е същия, но закрепянето е по-лесно и не се налага да ползвате клещи.

   

Държач с две успоредни халки

Много ефектен модел, подходящ за по-плътни и дебели шнурове, например кожени.  Състои се от две части с успоредни отвори. Основата на колието преминава през едната част, а висулката се добавя най-често чрез халка за другата, но понякога е възможно и директно поставяне на държача.

      

Държач с две перпендикулярни халки

Разновидност на горния аксесоар. Разликата е, че отворите на двете части на държача са перпендикулярно разположени. Много ни допадна втория модел с интересен дизайн. В наниз с мъниста от тази цветова гама би стоял чудно.

                                    

Специални модели

Вече можете да намерите държачи, създадени за точно определени специфични висулки. В сайта на Marabu.bg можете да намерите стилен държач, пасващ идеално на елементи Сваровски.

Много идейно е съчетаването на държач и капаче за мънисто, съединени с халка, обикновено такива се намират само за Swarowski Elements, тъй като те винаги са съвършено еднакви. Подобни метални елементи чудесно допълват бляскавия им вид.

   

Попаднахме и на този интересен модел, предназначен за пръстеновидни елементи с точен размер. Държачът се напасва по формата на мънистото и през двете му халки преминава шнур. Ефектно, нали!

      

Със залепване

Моделите от следващите изображения са предназначени за висулки с плоско гръбче, за чиято повърхност могат да бъдат залепени със специално бижутерийно лепило. Така се подчертава красотата на самия модел, какъвто е примера с тази плочка Dichroic, залепена върху държача от втората снимка. По подобен начин може използвате този държач и да залепите някой кабушон, ако още не сте се научили да ги оплитате в мъниста или скулптирате в тел. Последният вид е много подходящ за перли и мъниста с кръгла форма и дупчица само от едната страна. Представлява резбовано щифтче, потъващо в отвора на елемента, и отново се осигурява с лепило. Стои изключително елегантно.

         

С прегъване

Следващите примери също са много интересни. Първият в златен и сребърен цвят трябва да бъде прегънат около формата на висулката, след което се закрепя със залепване. Вторият е просто метална плоскост, прегъвайки я трябва да се следи съвпадането на формата. Чрез халка, през отвора се прикрепя съответния декоративен елемент.

   

При нас ще откриете позлатен и посребрен държач за висулка Beadalon. Изчистени модели, който е фабрично прегънат и много удобен и лесен за поставяне. Само леко го разтворете, нанижете елемента и основата на колието.

Държачи – разделители

Съвсем декоративен модел държач, който се прикрепя за елемента чрез халка. Стои много красиво и изглежда като мънисто в наниза.

     

В старанието си да ви бъдем максимално полезни рашихме да предложим и алтернативен вариант по разглежданата тема. Във виртуалното ателие на Marabu.bg можете да научите как сами да направите държач на желаната от вас висулка. Това е така наречената усукана примка за медальон. Проследете инструкциите и се убедете колко лесно се прави.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Под лупа. Запазете постоянна връзка.

One Response to Ела, закрепи ме!

  1. Evgenia Mincheva says:

    Koi ot darjachite mogat da se izpolzvat bez kleshti? Vsichki vidove sa interesni, no iskam da napravq neshto prostichko, bez da mi se nalaga da polzvam dopalnitelni uredi.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*