Луна в канавката или как да откриваме съкровища!

Въпреки дъждовните дни, ние от Marabu.bg сме сигурни, че скоро ще ни завладее лятното настроение! Най-благоприятният сезон, да изровите стари вещи или да откриете захвърлени предметчета, които смятате за ненужни боклучета. Ще се учудите как намираните предметчета, които понякога събирате, докато сте навън, можете да оползотворите в бижутата си. Открийте друга страна в низането на мъниста и дизайна на бижута. Предизвикателство е дори самото откриване на малките джунджурийки. Ще ви дадем няколко идеи, за да започнете сами лова на съкровища.

Какви предмети се крият там?

Всичко, което смятате за ненужно и изхвърлено, може да бъде погледнато по друг начин. Можете да ги сортирате по различен начин. Вижте за какви нещица се сетихме ние:

  • с естествен произход: миди, дърво, семена, камъчета
  • железария : шайби, гайки, тел, кабел, тръбички, халки, нещо ново и блестящо, или малко остарели и леко очукани, но придаващи характер.
  • опаковки: пластмасови капачета, тагчета от кенчета, етикети, панделки….

Днешният двят е пълен с най-разнообразни опаковки, някои от тях стават чудесни елементи за низане, ярко оцветени, леки и издръжливи.

  • лични вещи: ципове, копчета, халки от ключове, фиби, части от играчки, катарами, звънчета, мъниста от стари гривни!. Това е любимата ни категория. Всички те притежавани от някого, вече носят неговата лична история и е забавно да се използват в друг контекст. Повечето са идеални за низане и бижутерия, т.к. са били създавани за носене.

От къде е добре да започнете да търсите своите съкровища?

Дръжте очите си широко отворени, където и да идете. Ето няколко съветчета за местенца, изобилстващи от такива находки.

Плажът – най-очевидното място. Мидичките и камъчетата раждат много креативни идеи, особено ако вече са пробити. Може да кръстосате също за стъкълца, оформени от морската вода, кора от дърво, въже, плувка от стръв за риба и всички летни чудатости, изтървани от посетителите.

Паркинги: хората и превозните средства оставят след себе си всякакви джунджорийки – от шайби до пластмасови опаковки от храна.

Туристически дестинации и специални събития: навсякъде, където има концентрация на много хора, има и много изхвърлени нещица.

Канавки и тротоари: това са главните източници на намерени вещи – железарски и малки частици, само се разходете из улиците след новогодишната вечер или в район, където има пазарни щандове.

Парк и игрища: навсякъде, където има играещи деца, има и загубени копчета, фибички и какво ли още не.

Не забравяйте, че е важно все пак, вашите съкровища да са чисти и безопасни. Хубаво и полезно е да са пробити, така че нишка или тел да минават през отвора.

Събрахме кутии със съкровища! И сега?

Разпилейте ги по масата и ги сортирайте по цвят, материал или форма. Някои от тях може да си подхождат неподозирано много. Ето какво извадихме от нашите кутии: цип, шайби, стъкълца, камъчета, стари часовници, сватбено парашутче, кламери, копчета, парченца плат, дантела.

Съкровищата ни се превърнаха в закачливи бижута.

Ако предметите вече са пробити, са идеални за акцент във вашето бижу. Можете да ги навържете, като използвате халкички. Може да се направи наниз и с две нишки, преминаващи, през всеки отвор на намерените предмети. Ние използвахме шайбите, стари мъниста и копчетата, за да си направим симпатични висулки. А едно камъче от плажа, с пробит отвор, просто окачихме на шнур.

      

Копчета добавихме и към един стар часовник, така се получи елегантен медальон, носещ интересна история. Червените сърца бяха олющени метални обици, които съживихме с малко лак за нокти. Чудесен ефект, нали!

   

Ето и предложенията ни за обици с копчета и парченца плат. Интересна е, играта с копчета с различен цвят и тесктура. А платът е декорация от едно износено сако, която обшихме. Забавно е, когато обиците от един чифт са асиметрични и различни.

   

Камъчетата могат да се превърнат в закачлива висулка. Ето нашите предложения за декорация от полимерна глина върху камъчета и морски стъкълца. Камъче с пробит Стои много ефектно, а е толкова лесно да си измайсторите такива. Ако обичате да плетете с мъниста, вариант е да използвате плоски камъчета и да ги облицовате с мъниста с плетка Пейот и плетка под прав ъгъл.

Ето какво се крие под голямата етно гривна. Това е ролка от тиксо, облицована с парче плат. От парчето кабел с доста ярък цвят нарязахме и оформихме халкички. Могат да се използват в низана гривна.

   

Всеки от нас, си е правил розички от лентички плат, усуквайки краищата му. Ние използвахме тази хрумка, за да оформим брошка, съчетавайки розичка от лентата цип и цветето от сватбената украса. Доби летен и бонбонен вид.

Ако някой каже, че това са боклучета, вие се обосновете, че по този начин помагате за опазването на планетата, рециклирате, намаляват отпадъците. Освен това, не струва нищо и ще бъде последната модна тенденция. Някои от най-креативните дизайнери използват такива съкровища в бижутата си и моделите от висшата мода. Получават се закачливи и уникални хрумвания. Имате ли и вие съкровища, които пазите? Покажете ни вашите идеи за бижута!

Сподели:
Тази статия е публикувана в Спестовни хитринки. Запазете постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*