Минералите и фън шуй

FENG SHUI е учение, идващо от Изток. Смята се, че  началото му е поставено в Китай преди хилядолетия.  В  превод означава “вятър и вода” – две от природните стихии.

Казват, че това е и наука, и изкуство. Наука – защото е теоретично обосновано с формули, таблици, изчисления. Изкуство – защото  изисква творчески подход и в повечето случаи препоръките са за конкретно място, а не като цяло.

Според ФЪН ШУЙ дома ни е организъм, изпълнен с невидима жизнена сила, която се нарича Ци.

Учението си поставя за цел, да подреди дома така, че енергиите в него да текат плавно и безпрепятствено. По този начин балансираната среда ще осигури  повече жизнена енергия и по-здравословна среда за човека.

Това древно изкуство също използва силата на камъните и минералите. Земната енергия, която те  носят в себе си, се  прилага към домовете и заобикалящата ни среда, Качества им  балансират  и хармонизират, внасят положителни промени в живота ни. Цветът, големината и броят на минералите, както и тяхното разположение, могат да подчертаят или да увеличат наличието на някой от петте елемента: Огън, Земя, Метал, Вода, Дърво.

Най-често използваните във фън шуй полускъпоценните камъни са нефрит, аметист, планински кристал, карнеоляспис, цитрин, ахат, оникс, огнен ахат, малахит, тюркоаз, кварц син мъх, опал и др. Това става според секторите във  фън шуй или според конкретната цел.

      

Например според някои фън шуй школи близо до входа на къщата трябва да има воден елемент, за да помага на изобилието и просперитета да влязат  в дома.  Традиционен похват  е поставянето  на водно съоръжение (аквариум, фонтан, съд с вода и др.) близо до входната врата. Когато това е трудно осъществимо, може да се използва опал, като се постави върху рамката на входната врата.

Проблеми с разположението на банята и тоалетната се решават с поставянето на огледало на вратата на санитарния възел. По този начин  той символично изчезва. Същият резултат може да бъде постигнат, ако се постави къс планински кристал, млечен кварц или амазонит от външната страна на помещението.

     

Разположение на леглото  в стаята е друг въпрос, който често занимава хората. Най неблагоприятното решение е с крака  към вратата. Но какво да правим, ако това е единствено възможно разположение? В този случай може да се използват като предпазни камъни корал или турмалин, за да си осигурим здравословен енергиен поток по време на сън.

Всеки сектор от дома и съответно аспект от живота може да бъде активиран с различни минерали.

Основен камък за Сектора на любовта и брака е розовия кварц – камъкът на сърцето, любовта и красотата, който със своята нежна и деликатна енергия, провокира любов, както към самия себе си, така и поощрява любовта на околните към притежателя му.

За Сектора на богатството (Югоизточния сектор на дома или сектора на богатството според личните данни на човека това е зона на елемента Дърво) основен камък е аметиста – камъка на мъдростта, щастието и късмета.

Настоящата схема и описанието към нея са любезно предоставени от Елза Панайотова.

 

Говорейки за източни учения, тук е мястото да споменем и dzi мънистата. В азиатските култури и най-вече в Тибет вярват, че те влияят позитивно върху духовната енергия. Използват се като амулети и в традиционната тибетска медицина.

DZI е тибетска дума, която означава „сияние”, „яснота”, „яркост”, „блясък”. Всяко мънисто има свое значение, криещо се зад уникалните знаци по него.

DZI са мъниста обикновено направени от ахат, декорирани с различни форми – овали, кръгове, квадрати, вълни, черти, линии, точки, понякога и рисунки на очи. Цветовете  им са кафяви, и черни, а символите са в цвят слонова кост.  Носят се като част от огърлица или гривна.

       

В настоящето, Dzi се ползват по сходен начин и биват влагани в бижута или други аксесоари.

За да пречистите камъка от лошата енергия, която е събрал докато го носите, трябва да го потопите в солена вода за няколко часа, след което да го прекадите с тамян. Слънчевата светлина и билките също изчистват  мънистата DZI.

Всички статии в категория „Холистични бижута“ се осъществяват с любезното съдействие на Marabu.bg и под редакцията на Йорданка Григорова.

Ако имате допълнителни въпроси към Камелия, оставете коментар.

В събота – 30.06.2012г, Ателие Марабу организира мини курс „Холистични бижута”.

Имаме честта да ви осигурим удоволствието и насладата сами да сътворите личния си талисман, без да рискувате той да носи вредните енергии от нечие чуждо влияние. Осмелете се сами да начертаете пътя си, да преоткриете себе си и да вплетете мeчтите си в своето бижу.

Очаквайте другата седмица да добавим към продуктовия си каталог комплекти с материали, с които ще можете собственоръчно да изработите гривни Шангри-Ла. Ще можете да изберете между различни символи на дзи мънистата, в съчетание с полускъпоценни камъни.

Нима има по-подходящ подарък за любим човек или дори за нас самите от едно красиво, модерно и носещо смисъл бижу, което сте направили със собствените си ръце?

Сподели:
Тази статия е публикувана в Холистични бижута. Запазете постоянна връзка.

3 Responses to Минералите и фън шуй

 1. Не знам откъде авторът на този материал е взел информация. Редакторска намеса явно няма. Вероятно от книжки със заглавия „Фън Шуй и скъпоценни камъни“ или други подобни, където хора, занимаващи се с минерали, се опитват да ни убедят, че и Фън Шуй се занимава със същото. За съжаление, това не е така – Фън Шуй не използва скъпоценни камъни извън нормалната употреба на всеки предмет, въз основа на неговата структура, форма и цвят.
  Всички камъни са представител на елемента Земя по своята структура, а по цвят и форма могат да се отнасят към който и да е елемент. Това определя и многообразното им приложение, но единствено на базата на този вид оценка. Нищо друго. Никакви амулети, талисмани и каквото се сетите още. Нито според секторите или според конкретната цел. Опалът може да е представител на елемента Вода, но само ако е прозрачен или черен, или е с неопределена форма. Но надали може да се намери толкова голям опал, че да изяви своето присъствие спрямо всички други елементи от интериора. Слагането на корал или турмалин в спалнята си е чисто суеверие, както и всички други подобни съвети. Нека някой да си сложи аметист в сектора на богатството и после да сподели колко е забогатял. Ако ставаше така, аметистът щеше да е на цената на златото, защото всеки ще иска да го има.
  Духовните практики и учения също използват камъни, но без връзка с Фън Шуй.

  • marabu says:

   Благодарим за изказаното мнение! :) Съобразихме информацията за камъните във фън шуи според китайския хороскоп. Ще се радваме да споделите още знания по темата.

 2. врати says:

  Удивително е как едно такова камъче стига то да е правилното за всеки един от нас може да доведе до толкова хубави емоции и неща, които да ни се случат. Земната енергия, която те носят в себе си, се прилага към домовете и заобикалящата ни среда, Качества им балансират и хармонизират, внасят положителни промени в живота ни. Цветът, големината и броят на минералите, както и тяхното разположение, могат да подчертаят или да увеличат наличието на някой от петте елемента, които знаем. Вече искам да купя някакви минерали, но първо трябва май да се посъветвам кои ще са най добрите за мен.Благодаря за статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*