Опознайте счетоводството, за да го обикнете! (Част І Как хванаха Ал Капоне)

Ако вече сте взели твърдо решение да развиете своя бизнес с ръчно изработени бижута, разработили сте своя бизнес-план, и сте регистрирали фирма, е време да помислите и за счетоводството. 

При споменаването на думата „счетоводство” повечето хора си представят сухи и безинтересни колонки от цифри. Или бюро отрупано с много папки и жена с очила с дебели стъкла, която ги прелиства. На практика обаче, всеки един от нас е много по-силно свързан със счетоводството, отколкото си мисли. Правили ли сте някога разчет на приходите и разходите си? Най-вероятно ще отговорите утвърдително на този въпрос. Счетоводството е точно това – отчитане на приходи и разходи. Но за разлика от познатите на всички ни ежедневни изчисления, счетоводството на фирмите е регулирано от множество нормативни актове – закони, кодекси, наредби.

        

А ето и накратко функциите на счетоводството :

1.Отчетна – счетоводството е наука, която отчита приходите и разходите, вземанията и задълженията. Обект на счетоводството са всички стопански процеси във Вашата фирма. И Вашият счетоводител отразява всички тях.

2. Контролна – чрез счетоводната отчетност могат да бъдат планирани и в последствие контролирани всички приходи и разходи на дружеството. Докато бъдещите приходи никога не могат да бъдат прогнозирани с голяма точност, разходите могат. Затова всеки счетоводител е незаменим помощник в прогнозирането и планирането на бъдещата Ви дейност.

3. Данъчна – освен че Вашият счетоводител ще изчислява абсолютно всички дължими от Вашата фирма данъци, той ще осъществява контакти с данъчните служби. Той трябва да подава много видове декларации – данъчни, осигурителни и други, ще посещава офисите на данъчната администрация при извършване на различни проверки и ревизии.

Любопитен факт: Историята на Ал Капоне.

Ал Капоне е най-влиятелният гангстер в САЩ през 30-те и 40-те години на ХХ век. Виновен е за убийствата на множество хора. Имало е многократни опити да бъде осъден, но обикновено свидетелите „забравяли” какво са видели и чули, по този начин възпрепятствали съдебните процеси. Ал Капоне все пак е осъден, но … за данъчни престъпления. Данъчните притежавали счетоводна книга на едно от заведенията на организацията на Ал Капоне. Били открити двама от неговите счетоводители… живи. Те дори се съгласили да свидетелстват срещу него. Обвинен по 22 точки за укриване на доходи и ощетяване на държавния бюджет с над 200 000 долара, Ал Капоне е осъден на 11 години затвор.

Вашият счетоводител знае всичко за Вашите приходи и разходи. Дори би могъл да направи оценка на цялостния Ви бизнес. И с лекота би могъл да Ви вкара в затвора.

                                   

Можете да потърсите повече информация и да зададете конкретни запитвания  към Весела Иванова чрез нейния сайт 2plus2.bg

® Цялото съдържание на този сайт е предмет на авторското право на Marabu.bg и Екселент Експертс ЕООД. Това съдържание не може да бъде копирано, възпроизвеждано или използвано по друг начин без изричното ни съгласие. Вие можете да копирате и възпроизвеждате отделни части от статиите ни при условие, че се позовавате на източника и поставяте линк към него.

Начинът на отваряне на линка не следва да въвежда потребителя в заблуждение по отношение на Marabu.bg и дейността, която развиваме, както и да уронва престижа ни.

Сподели:
Тази статия е публикувана в Моето хоби ООД. Запазете постоянна връзка.

One Response to Опознайте счетоводството, за да го обикнете! (Част І Как хванаха Ал Капоне)

  1. много полезна информация за всички новостартиращи компании – мерси че я споделихте тук с всички – продължавайте с подобни полезни постове – много поздрави и до скоро и лека вечер на всички

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*